Bakterier

Styr unna håndtakene på toalettet

Kun fem prosent vasker hendene godt nok etter toalettbesøket, viser undersøkelse.

UNNGÅ DØRHÅNDTAKET: En ny studie viser at kun fem prosent vasker hendene godt nok etter toalettbesøket, og faktisk blir kvitt alle bakteriene. Foto: Tone Ruud Engen
UNNGÅ DØRHÅNDTAKET: En ny studie viser at kun fem prosent vasker hendene godt nok etter toalettbesøket, og faktisk blir kvitt alle bakteriene. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du vasker vel hendene etter at du har vært på toalettet? Selvfølgelig, vil være det naturlige svaret for de aller fleste.

Men hvor lenge vasker du hendene? Det er nemlig sentralt for hvor rene de egentlig blir, og svært mange slurver på dette området.

Faktisk er det bare fem prosent som vasker hendene lenge og godt nok, skriver Daily Mail.

Dette betyr at 95 prosent av oss sitter igjen med massevis av bakterier på hendene etter dobesøket, og hva gjør man som regel på vei inn og ut av toalettet? Jo, man tar på dørhåndtaket.

Du har sikkert sett personer som bruker et papirtørkle, eller kanskje ermet på genseren/jakken når de åpner dodøra på offentlige toaletter? Med tanke på tallene fra Daily Mail, er det kanskje ikke så rart som det kan se ut...

LES OGSÅ: Derfor bør du hilse med et håndtrykk

En stor årsak til matfogriftningVasker du hendene etter at du har vært på do?
Studien den britiske avisen omtaler, viser også at bare én av tyve personer vasker hendene lenge nok til å drepe skadelige bakterier, etter at de har vært på toalettet.

Kanskje enda mer sjokkerende - bare en tredjedel bruker såpe og hele ti prosent dropper håndvasken fullstendig!

– Disse resultatene var ganske overraskende for oss, ettersom tidligere studier har gitt indikasjoner på at ordenltig håndvask er blitt mye viktigere for folk, forteller Carl Borchgrevink, leder av studien og professor ved Michigan State University.

Det burde det jo tross alt være, ettersom vasking av hender er noe av det mest effektivt for å hindre spredning av smittsomme sykdommer.

For dårlig håndhygiene bidrar faktisk til nesten 50 prosent av alle tilfeller der vi blir matforgiftet.

LES OGSÅ: Godteskålen kan gjøre deg syk

Ja, alltid
 
(84%)
Som regel, men ikke alltid
 
(11%)
Nja, ganske sjelden egentlig
 
(3%)
Nei jeg glemmer det hver gang
 
(2%)
VASK LENGE NOK: Ifølge ekspertene bør håndvasken vare i mellom 15 og 20 sekunder, men de fleste vasker kun i seks sekunder.  Foto: PantherMedia / Jean-Marie Guyon
VASK LENGE NOK: Ifølge ekspertene bør håndvasken vare i mellom 15 og 20 sekunder, men de fleste vasker kun i seks sekunder. Foto: PantherMedia / Jean-Marie Guyon Vis mer

Så lenge bør du vaske hendene

Studien er utført av flere helseeksperter ved Michigan State Universitet i USA og er basert på observasjoner blant 3.749 personer som har benyttet seg av offentlige toaletter (bl.a. barer og restauranter).

Ifølge ekspertene bør håndvasken vare i minimum 15-20 sekunder for at den skal være effektiv nok til å ta livet av bakteriene - og da selvfølgelig med både såpe og vann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Resultatene fra studien, viste imidlertid at de fleste i gjennomsnitt bruker seks sekunder.

Dette skal visstnok være en av de første studiene som ser på faktorer som hvor lenge man vasker hendene, i tillegg til bruk av såpe.

Blant deltakerne var det mennene som kom dårligst ut. Funnene viste at 15 prosent droppet håndvasken etter toalettbesøket. Hos kvinnene derimot var det 7 prosent som ikke vasket hendene. Hvis de vasket hendene, brukte bare 50 prosent av mennene brukte såpe, mens 78 prosent av kvinnene brukte såpe.

LES OGSÅ: Dette gjør det ti år eldre

Sett opp en plakat

Forskerne fant også en kobling mellom hvorfor flere av deltakerne droppet håndvasken - blant annet var det langt flere som droppet å vaske hendene når vasken var skitten.

I tillegg var det flere som vasket hendene tidlig på dagen.

Ifølge professor Borchgrevink kan dette skyldes at personer som drar ut for å spise middag eller ta en drink, er i et mer avslappet modus, og dermed anså håndvasken som mindre viktig.

Det var også tydelig at flere vasket hendene når de ble oppfordret til å gjøre det.

LES OGSÅ: Visste du dette om gjesping?

IKKE GLEM DETTE OMRÅDET: En studie viser at de fleste glemmer den bakre deneln av håndflaten når de vasker hendene.  Foto: Per Ervland
IKKE GLEM DETTE OMRÅDET: En studie viser at de fleste glemmer den bakre deneln av håndflaten når de vasker hendene. Foto: Per Ervland Vis mer

Sørg for å vaske ordentlig

I tillegg til at du må vaske hendene lenge nok, er det også viktig at du vasker hele håndflaten din.

Som KK.no har skrevet tidligere, glemmer nemlig de fleste av oss å vaske nedre del av håndflaten. Dermed blir dette ofte det mest bakteriefulle stedet på hele hånden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Nedre del av håndflaten – der det er disse to «putene», er det svært vanlig at folk glemmer. Her kan det dermed samles opp flust med bakterier, har dr. Richard Hopper, som er kirurgisk leder for the Craniofacial Center ved Seattle barnesykehus i USA, tidligere uttalt.

I tillegg til nedre del av håndflaten, er det mange som ikke vasker høyt nok opp på håndleddet, og som dropper en av tomlene (når du gnir hendene sammen).

LES OGSÅ: Disse slår knockout på blåbær

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer