KJØTTDEIG: Mye av kjøttdeigen vi får i oss er altfor rik på mettet fett - som har vist seg å kunne ha ugunstige effekter på helsen.  Foto: Thinkstock
KJØTTDEIG: Mye av kjøttdeigen vi får i oss er altfor rik på mettet fett - som har vist seg å kunne ha ugunstige effekter på helsen. Foto: Thinkstock Vis mer

Kjøttdeig

Styr unna lammekjøttdeig og medisterdeig

Inneholder mye mettet fett - som kan være skadelig for helsa.

Publisert
Kjøttdeig er en av de store middagsfavorittene her til lands, og ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser nordmenn kjøttdeig minst én gang i uka – eller 60 ganger i året.

Vet du ikke hva du skal ha til middag, er det lett å velge en pakke kjøttdeig, for den kan bli til så mangt. Rimelig er den også.

Spørsmålet mange stiller seg - hvertfall i disse dager, hvor det er mye snakk om den store «hestekjøttskandalen», er hva kjøttdeigen egentlig inneholder, og om det er spesielt sunt/usunt å spise?

LES OGSÅ: Dette kan du trygt spise etter utgått dato

Dropp de feteste variantene

At mange av oss spiser store mengder kjøttdeig har lenge vært til bekymring for helsemyndighetene, særlig siden mye av kjøttdeigen vi får i oss er rik på mettet fett – som har vist seg å kunne ha ugunstige effekter på helsen.

Derfor anbefales det også at vi spiser magrere kjøttdeigvarianter, og dropper de aller feteste – deriblant lammekjøttdeig og medisterdeig.

Henriette Walaas Lindvig, klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Lommelegen.no, har tidligere uttalt til KK.no at det viktigste man bør se etter når man skal kjøpe kjøttprodukter er hvor «rene» de er.

- Man kjøper jo kjøtt fordi man har lyst på kjøtt, ikke sener og fett. Samtidig kan inntak av dyrefett blant annet ha en uheldig innvirkning på kolesterolsammensetningen vår og risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdom.

Hun forteller at det også er ulike mengder mettet fett i fett fra forskjellige dyr.

- Vanlig kjøttdeig og lammekjøttdeig inneholder omtrent like mye fett totalt (12-14 %), men fett fra lam inneholder mer mettet fett enn fett fra storfe. Rent kjøtt bør inneholde mindre enn 10 prosent fett. Derfor er det minst heldig å kjøpe lammekjøttdeig, har hun fortalt.

LES OGSÅ: - Sjekk fettinneholdet i varedeklarasjonen

ERNÆRINGSEKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen
ERNÆRINGSEKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen Vis mer

Velg mager kjøttdeig

Tradisjonell kjøttdeig og middagsfarse har fått konkurranse fra magrere varianter. Det er de magre kjøttdeigene som opplever størst salgsvekst, mens de feteste farsene taper terreng.

Magrere kjøttdeiger kan erstatte vanlig kjøttdeig i de fleste retter. Vanlig kjøttdeig av storfe inneholder 14 prosent fett, mens magrere kjøttdeiger inneholder fra 8 til 10 prosent fett og tilfredsstiller dermed kravene for nøkkelhullsmerking.

Kjøttdeig av svin og kyllingkjøttdeig har vesentlig lavere fettinnhold enn ordinær kjøttdeig av storfe.

Ifølge Camilla Andersen, ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, er kyllingkjøttdeig det beste kjøttdeigproduktet du kan velge med hensyn til fett.

– Kyllingkjøttdeig kommer best ut med færrest kcal og fett og hårfint mer protein enn svinekjøttdeigen. Så spiller jo smak også en rolle. Her er det såpass små forskjeller i praksis at man bør velge utfra smak.

– Det kan jo også være greit å variere istedet for å trofast velge det samme hver gang, sier hun.

Fakta om kjøttdeig:

• Medisterdeig inneholder rundt 25 prosent fett, mens medisterfarse har 20 prosent fett.
• Kjøttdeig har maksimalt 14 prosent fett.
• Kyllingkjøttdeig har mellom 7 og 9 prosent.
• Kjøttdeig av svin har 9 prosent fett.
• Karbonadedeig har et maksimalt fettinnhold på fem prosent.
• Den helt nye kjøttdeigen har maks 10 prosent fett, og kan dermed merkes med nøkkelhull.

LES OGSÅ: Slik blir kosematen sunnere

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer