Trening

Styrke med sverd

Forza er en krevende treningsform som forener østlig kampsport med fitness.

Forza er for tøffinger.
Forza er for tøffinger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Torhild RibeKom igjen. Ned med skuldrene, rett i ryggen og... kutt! skriker instruktøren. Musikken dundrer i høyttaleren, jeg løfter armene over hodet og svinger sverdet i ekte Kill Bill-stil.
Vi tester samurai-fitness, også kalt forza, siste trend innen kampsport. På Kampsportinstituttet i Stavanger herjer det forza-feber. Forza ble for alvor populær verden over da Uma Thurman svingte sverdet i Quentin Tarantinos Kill Bill-filmer. Man bruker ikke et ordentlig samuraisverd, men et fitness-sverd av eik, også kalt bokken.

– Forza er en tøff og actionfylt treningsform som får deg i kjempeform, sier Hanne Worsøe. Hun er Norges første sertifiserte forza-instruktør, og gikk i lære hos selveste Ilaria Montagnani, grunnleggeren av treningsformen. I USA er treningsformen blitt blant de mest
trendy, og på treningsstudioet til Montagnani i New York står folk i kø for å svinge med sabelen. – Kom igjen, fem repetisjoner til. Se for deg ansiktet til noen du ikke liker og ta i,
formaner Hanne.

Etter en kort gjennomgang av sju ulike typer kutt og sverdteknikk, setter instruktøren sammen de grunnleggende bevegelsene i et mønster, en slags koreografi. Selv om samurai-fitness for mange kan høres voldelig ut, er treningsformen aldri ment å skulle utøves på andre. Den eneste du kjemper mot, er deg selv. Det brukes som oftest speil, slik at du kan bruke deg selv som målskive når du hogger.

For mange av medlemmene i Stavanger er forza-timene langt mer enn trening. – Det er et fantastisk miljø, og vi har det gøy sammen, forteller de tre venninnene Bianca, Victoria og Iselin. – Man lærer både kroppsbeherskelse, styrke og balanse, og det er utrolig bra mot stress, konstaterer tobarnsmoren Bianca.

Bra for: Styrker muskulaturen i armer, rumpe og lår. Med riktig pusteteknikk får også magen en skikkelig workout. Konsentrasjonsfremmende.

Passer for: Alle, men det er en fordel om du ikke er helt utrent. Kjempefint for dem som liker sosial trening. Stadig flere jenter driver med dette.

Passer ikke for: Deg som vil trene så rolig som mulig.

Hvor: Foreløpig bare ved Kampsportinstituttet i Stavanger, men det planlegges samarbeid med kjeden MUDOinstituttet fra høsten av. Kan utøves på egen hånd, men du bør lære de grunnleggende teknikkene av en som kan det først.

Mer informasjon: Boken Forza The Samurai Sword Workout av Ilaria Montagnani gir en innføring. Kan bestilles på www.amazon.com. Se også www.kampsportinstituttet.no. Fitnesssverd kan bestilles på www.combatshop.no eller www.fighter.no. Pris fra kr 225.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer