SUKKERSJOKK? Det påvirker ikke bare midjemålet - for mye sukker i kostholdet kan også gi deg rynker. Foto: Thinkstock
SUKKERSJOKK? Det påvirker ikke bare midjemålet - for mye sukker i kostholdet kan også gi deg rynker. Foto: Thinkstock Vis mer

Sukker

Sukker kan gi deg rynker

Beklager, alle søtmonser. Denne oppdagelsen er ikke godt nytt.

Publisert
Redd for at alt det søte skal gi deg for mange kilo å bære på? Nå får du dessverre nok en ting å tenke på.

For mye sukker i kostholdet gir deg rynker, ifølge Prevention.com.

Det er en bitter pille å svelge, men nå mener eksperter at å overspise sukker gjennom et helt liv kan gjøre huden din matt og rynkete.

Dette skyldes en naturlig prosess kalt «glycation», der sukkeret i blodet ditt fester seg til proteinene. Det skaper nye skadelige molekyler som kalles AGE-molekyler. Jo mer sukker du spiser, jo flere av disse molekylene utvikler du.

LES OGSÅ: Slik pleier du huden best

Huden blir skjør

Disse molekylene er spesielt skadelige for kollagen og elastin - proteinfibrene som holder huden fast og elastisk. Når collagenet og elastinet først er skadet, blir de tørre og skjøre, noe som fører til rynker og slapp hud. Disse alderstegnene begynner i 35-årsalderen, og utvikler seg raskt etter det, ifølge en studie publisert i British Journal of Dermatology.

Bortsett fra å ødelegge kollagenet, vil en diett full av sukker også påvirke hvilken type kollagen du har, hvilket også har noe å si for hvor motstandsdyktig huden din er mot rynker, sier Fredric Brandt, hudlege og forfatter av «10 Minutes 10 Years.»

Det er rikelig med kollagen type I, II og III i huden. Type III er mest stabil og holdbar, men glycation-prosessen forvandler type III-collagen til type I, som er mer skjør.

- Når det skjer, blir huden mindre smidig, og det synes, sier Brandt.

LES OGSÅ: Solkrem funker best mot rynker

Dette bør du gjøre

Og ikke nok med det - AGE deaktiverer kroppens naturlige antioksidantenzymer, som gjør at huden blir mer sårbar for solskader - hvilket også elder huden.

Den gode nyheten er at det aldri er for sent å skru tiden tilbake. En måte å bygge opp nytt kollagen på, er med hudpleieprodukter som inneholder retinol. For å beholde det nye kollagenet smidig, er det fem ting du altså bør gjøre:

 • Minimere sukkerinntaket.
 • Få i deg vitamin B1 og B6.
 • Bruk produkter med retinol.
 • Bruk alltid solfaktor 15 eller mer i ansiktet
 • Spis mat med mye antioksidanter. De beskytter mot frie radikaler.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer