Sukker

Sukker kan gi deg rynker

Beklager, alle søtmonser. Denne oppdagelsen er ikke godt nytt.

SUKKERSJOKK? Det påvirker ikke bare midjemålet - for mye sukker i kostholdet kan også gi deg rynker. Foto: Thinkstock
SUKKERSJOKK? Det påvirker ikke bare midjemålet - for mye sukker i kostholdet kan også gi deg rynker. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Redd for at alt det søte skal gi deg for mange kilo å bære på? Nå får du dessverre nok en ting å tenke på.

For mye sukker i kostholdet gir deg rynker, ifølge Prevention.com.

Det er en bitter pille å svelge, men nå mener eksperter at å overspise sukker gjennom et helt liv kan gjøre huden din matt og rynkete.

Dette skyldes en naturlig prosess kalt «glycation», der sukkeret i blodet ditt fester seg til proteinene. Det skaper nye skadelige molekyler som kalles AGE-molekyler. Jo mer sukker du spiser, jo flere av disse molekylene utvikler du.

LES OGSÅ: Slik pleier du huden best

Huden blir skjør

Disse molekylene er spesielt skadelige for kollagen og elastin - proteinfibrene som holder huden fast og elastisk. Når collagenet og elastinet først er skadet, blir de tørre og skjøre, noe som fører til rynker og slapp hud. Disse alderstegnene begynner i 35-årsalderen, og utvikler seg raskt etter det, ifølge en studie publisert i British Journal of Dermatology.

Bortsett fra å ødelegge kollagenet, vil en diett full av sukker også påvirke hvilken type kollagen du har, hvilket også har noe å si for hvor motstandsdyktig huden din er mot rynker, sier Fredric Brandt, hudlege og forfatter av «10 Minutes 10 Years.»

Det er rikelig med kollagen type I, II og III i huden. Type III er mest stabil og holdbar, men glycation-prosessen forvandler type III-collagen til type I, som er mer skjør.

- Når det skjer, blir huden mindre smidig, og det synes, sier Brandt.

LES OGSÅ: Solkrem funker best mot rynker

Dette bør du gjøre

Og ikke nok med det - AGE deaktiverer kroppens naturlige antioksidantenzymer, som gjør at huden blir mer sårbar for solskader - hvilket også elder huden.

Den gode nyheten er at det aldri er for sent å skru tiden tilbake. En måte å bygge opp nytt kollagen på, er med hudpleieprodukter som inneholder retinol. For å beholde det nye kollagenet smidig, er det fem ting du altså bør gjøre:

 • Minimere sukkerinntaket.
 • Få i deg vitamin B1 og B6.
 • Bruk produkter med retinol.
 • Bruk alltid solfaktor 15 eller mer i ansiktet
 • Spis mat med mye antioksidanter. De beskytter mot frie radikaler.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer