Sukker

Sukker skader deg før du svelger det

Sjekk effekten det har på kroppen din.

VIRKNINGSFULLE SØTSAKER: Effekten av en sukkerbombe slår til umiddelbart og kan vare i flere timer. Foto: Thinkstock
VIRKNINGSFULLE SØTSAKER: Effekten av en sukkerbombe slår til umiddelbart og kan vare i flere timer. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Glad i søtt? Det er du ikke alene om. Det er faktisk mulig å bli avhengig av sjokolade.At sukker er kaloritunge greier er udiskutabelt, men det kan også ha andre negative effekter på kroppen din.Her er et par ting det er greit å være klar før du tilfredsstiller søtsuget.LES OGSÅ: Trikset som demper søtsuget

Den umiddelbare effekten av sukker

Du har antagelig hørt siden du var liten at søtsaker skader tennene. Det stemmer.Når du utsetter tennene for sukker øker bakteriemengden i munnhulen dramatisk. De omdanner sukkeret til syre, og denne tærer på tannemaljen.Hvis du lar være å spise på en time etter at du har spist noe søtt vil spyttet sørge for at bakterienivået i munnen går tilbake til det normale, men småspiser du sukkerpastiller eller drikker sukkerbrus hele dagen er tennene dine under konstant angrep.TA TESTEN: Er du en sukkerslave?

Effekten etter to minutter

Når du inntar sukker stiger blodsukkeret nærmst umiddelbart. Skjer dette hyppig øker risikoen for å utvikle diabetes type 2.LES OGSÅ: Så mye penger bruker du på godteriEn time etter at sukkeret er fortært faller blodsukkernivået igjen og da er det mange som blir irritable og trøtte. Sukker hever insulinnivået i kroppen, hvilket hemmer frigjøringen av veksthormoner, hvilket igjen legger press på immunsystemet ditt.Inntar du så mye som 20 teskjeer med sukker på én gang vil det medføre at de hvite blodcellenes evne til å bekjempe bakterier synker med 40 prosent. Denne effekten varer i opptil fem timer. En halvliter vanlig Coca Cola inneholder omtrent 25 sukkerbiter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.