SJOKOLADEHÅP: Har den sukkerfrie sjokoladen kommet for å redde oss? Før du går ut og kjøper et lass, bør du lese hva eksperten sier. Foto: goodluz - Fotolia
SJOKOLADEHÅP: Har den sukkerfrie sjokoladen kommet for å redde oss? Før du går ut og kjøper et lass, bør du lese hva eksperten sier. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer

Sjokolade

Sukkerfri sjokolade – er det sunnere?

Ikke nødvendigvis. Les ernæringsekspertens svar.

Ah! Ingenting er som å kjenne en deilig bit sjokolade smelte på tungen.

Dessverre blir det sjeldent bare én bit. Og når sjokoladekicket virkelig slår inn kan det vippe hele kostholdsplanen din av pinnen.

Sjokolade kan altså være kvinners beste venn og verste fiende på en gang. Derfor er det godt at den sukkerfrie sjokoladen (selges gjerne i helsekostforretninger) har kommet for å redde oss. Eller..?

– Det spørs hva man legger i ordet sunt. Hvis man tenker på å unngå vektoppgang så bør man huske på at sjokolade generelt inneholder mye fett. Og sukkerfri sjokolade kan ofte inneholde enda mer fett, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Oslo, Mette Svendsen, til KK.no.

For at sjokoladen skal smake godt må jo sukkeret erstattes med noe annet. Ofte innebærer dette at den inneholder mer fett, i tillegg til kunstige søtningsstoffer som det finnes mange ulike varianter av.

LES OGSÅ: Kutt sjokoladen - helt uten vilje av stål

SUKKERFRITT ER IKKE NØDVENDIGVIS BEDRE: Sukkerfri sjokolade kan ofte inneholde mer fett. Foto: All Over Press
SUKKERFRITT ER IKKE NØDVENDIGVIS BEDRE: Sukkerfri sjokolade kan ofte inneholde mer fett. Foto: All Over Press Vis mer

Bedre for tenner og blodsukker

Selv om søtningen ikke er vanlig sukker trenger det ikke bety at du ikke legger på deg av den. I bunn og grunn handler dette om antall kalorier.


– Er sjokoladen tilsatt et kunstig søtstoff som for eksempel mannitol, er det ikke nødvendigvis så stor forskjell på kaloriinnholdet, forklarer hun.

For å vite om erstatningen er bedre enn originalen må man da se nærmere på hver enkelt sjokolade, og det gjør man ved å lese næringsinnholdet. Hvor mye fett er det? Er det sukker eller kunstig søtning? Og hvor mange kalorier inneholder sjokoladen?

I noen sammenhenger kan derimot den kunstige søtningen være et godt alternativ til vanlig sukker.

– Selv om noen kunstige søtningsstoffer inneholder like mange kalorier som vanlig sukker, gir det ikke råteskade på tennene. Det påvirker heller ikke blodsukkeret i samme grad, men den praktiske forskjellen er så liten, derfor anbefales ikke slik sjokolade for diabetikere, sier Svendsen.

Men dersom hun først skulle anbefale noe ville hun helt klart sagt mørk sjokolade.

MØRKT OG SUNT: Det er det høye innholdet av kakao som sørger for at den mørke sjokoladen blir ansett som sunnest. Foto: Getty Images/Hemera
MØRKT OG SUNT: Det er det høye innholdet av kakao som sørger for at den mørke sjokoladen blir ansett som sunnest. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Anbefaler heller mørk sjokolade

Mørk sjokolade inneholder mye antioksidanter takket være det høye kakaoinnholdet, og har ofte vært anbefalt foran lys sjokolade. Det er kanskje ikke så rart når det sies å kunne både senke blodtrykket og motvirke diabetes 2, i tillegg til å stimulere humøret og øke sexlysten.


– Jo mørkere den er, desto bedre er det. Mørk sjokolade inneholder gjerne mindre sukker og mer kakao som gjør den kraftigere i smak, sier Svendsen.

Sliter du med å stagge sjokoladekicket kan dette være det beste valget for deg. Denne kraftige, og kanskje litt bitre smaken gjør at sjokoladelysten blir raskere tilfredsstilt, og det kan bli lettere å begrense inntaket.

– Er man sjokoladeavhengig må man jo jobbe med det. Men om du bare liker sjokolade og ønsker å kunne ta deg en i uka for eksempel, da ville i hvert fall jeg valgt en sjokolade jeg virkelig liker. Gjerne en som også inneholder nøtter, konkluderer hun med.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: