Tenner

Sukkerfri tyggegummi kan skade tennene dine

Styr unna tyggis med fruktsmak - i hvert fall hvis du har tannproblemer.

SUKKERFRITT: Sukkerfri tyggegummi med sitrussmak kan utsette tennene dine for syreskader. Det samme gjelder for sukkerfrie pastiller med sitrussmak.  Foto: Adéle C. Blystad
SUKKERFRITT: Sukkerfri tyggegummi med sitrussmak kan utsette tennene dine for syreskader. Det samme gjelder for sukkerfrie pastiller med sitrussmak. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Forsking viser at tennene råtner fortere hvis de blir pusset innen en halv time etter inntak av syreholdige drikker som juice, brus, frukt-te, cider og hvitvin.

Pusser du tennene innen 20 minutter etter at du har spist eller drukket noe syrlig, kan syren drive dypere inn i tennene dine.

Men tyggis etter måltidet er ikke et helt trygt alternativ - i hvert fall den sukkerfrie varianten med sitrussmak, ifølge et studie publisert i British Dental Journal.

SUKKERFRIE DROPS: Hvis du har syreskadede tenner bør du være obs på at sukkerfri tyggis og pastiller kan forårsake syreskader på tennene dine. Foto: Adéle C. Blystad
SUKKERFRIE DROPS: Hvis du har syreskadede tenner bør du være obs på at sukkerfri tyggis og pastiller kan forårsake syreskader på tennene dine. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

– Unngå sukkerfrieprodukter med syrlige smaker

Her har forskerne konkludert med at tilsetningstoffene som er vanlig i sukkerfri tyggegummi med fruktsmak, kan føre til dental erosjon, som igjen kan føre til tannskader.

Problemet er når xylitol blir kombinert sammen med den sure smakstilsetningen, ifølge CBS News

Det samme gjelder også for sukkerfri brus og sukkerfrie drops.

– Ikke alle sukkerfrie produkter er sunne. Unngå sukkerfrieprodukter med syrlige smaker, råder doktor Sok-Ja Janket, forskningsprofessor ved Boston University School of Dental Medicin til avisen.

LES OGSÅ: Slik unngår du misfargede tenner

– Kan gjøre vondt verre


KK.no har spurt en norsk tannlege hva han tenker om sukkerfri tyggis og syreskader.

– Hvis du allerede har syreskader på tennene, gjør det vondt verre å tygge mye tyggis. Og med mye tyggis mener jeg en hel pakke om dagen, sier Kha Duong, tannlege ved Tannpaleet i Kristiansand, til KK.no

Grunnen til at tyggis gjør vondt verre, er at de med syreskader allerede har tynnslitte tenner. Hvis tennene utsettes for stadig «gnissing» med tyggis kan tannhelsen forverres, ifølge tannlegen.

LES OGSÅ: Maten som gir deg fine tenner

Tyggis kan være bra, men ...

– Men det er også anbefalt å tygge tyggis etter et måltid for å få økt spyttproduksjonen, fordi spyttet inneholder mange gode faktorer på å opprettholde balansen/miljøet i munnhulen, legger Duong til.

Han tror likevel at sukkerfri tyggis med sittrussmak kan forverre tennenes tilstand.

– Det har noe å si når det kommer syre inn, så dersom du har syreskadde tenner bør du unngå sitrus - alt fra eple til sitron, råder han.

Det tryggeste er altså å velge tyggis med mintsmak, eller lignende hvis du har utsatte tenner.

Les også: Drikk juice med sugerør!

Utsett tannpussen

Og dersom du mot formodning skulle drikke et glass appelsinjuice, bør du i hvert fall vente en time med tannpussen.

– Syren mykgjør det ytre laget av tannen (emaljen), som fører til at tannen svekkes. Hvis emaljelaget forsvinner, blir det fortere hull på grunn av at dentinlaget (det indre laget) er mykere. Dette fører til raskere hulldannelse.

Emaljen tåler lite i minuttene etter at den er blitt «syrebadet». La også være å skylle tennene når du har pusset.

Hvis tennene dine er utsatt for mye syreskader bør du også unngå vann med kullsyre.

– Vann med kullsyre bør også unngås, da PH-en går ned når det er kullsyre i vannet, forklarer Duong.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer