Søvn

Sulten, klumsete og glemsom?

Det kan være tegn på at du får for lite søvn.

SULTEN OG FJERN?: Det er på tide å få deg litt søvn! Foto: MediablitzImages - Fotolia
SULTEN OG FJERN?: Det er på tide å få deg litt søvn! Foto: MediablitzImages - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss sliter med søvnmønsteret vårt. Noen dager sovner vi lett som bare det, andre ligger vi våkne til langt på natt og stiller oss selv dype, eksistensielle spørsmål vi aldri kommer til å få vite svaret på. 

Enten du har flest tilfeller av det første eller det siste, er det sannsynlig at du, som så mange andre nordmenn, går litt i minus på søvnfronten. Det kan ha negative konsekvenser!

Dersom du sovner før hodet treffer puta om kvelden, er også det et solid tegn på at du kanskje sover litt for lite, skriver Huffington Post. 

Hvis noen av tegnene under virker kjente for deg, er det på tide at du prioriterer søvn foran mye annet. Det er faktisk like essensielt som mat og vann! Og så har det jo noen skjønnhetsfordeler også, som ikke er å forakte. 

LES OGSÅ: Slik sover du bedre

1. Du sovner umiddelbart
Du forbinder kanskje dette med å være en person som sover godt, men det kan faktisk også være et tegn på at du har fått for lite søvn over en periode. Det kan også være tegn på at du er ganske sliten og generelt sett bør ta det litt mer med ro. 

2. Du er mer impulsiv enn til vanlig
Takket du velvillig ja til et kakestykke i lunsjen i dag, når du til vanlig ville holdt deg langt unna? Brukte du litt for mye penger på favoritt-nettbutikken? Da kan du kanskje skylde på søvnmangel. Området i hjernen din som er assosiert med dømmekraft og impulskontroll påvirkes nemlig i stor grad av søvn, og mangel på dette kan i så fall ha en effekt.

3. Du prater i klisjeer
Hvis du plutselig innser at du svarer folk med oppbrukte klisjeer, som «bedre sent enn aldri», «morgenstund har gull i munn» eller «jula varer helt til påske», så er det definitivt på tide å ta seg en lur. Frontallappen (pannelappen) i hjernen vår er assosiert med taleevne, konstruktiv tenking og kreativitet, og blir fort påvirket av søvnmangel. Folk med mangel på søvn har vanskelig for å prate spontant og komplisert, noe som fører til bruk av klisjeer, snøvling og monoton tale. 

VIKTIGE TIMER: Søvnmangel kan gjøre hverdagen utrolig mye mer utfordrende! Husk å få mange nok timer på puta hver natt.
VIKTIGE TIMER: Søvnmangel kan gjøre hverdagen utrolig mye mer utfordrende! Husk å få mange nok timer på puta hver natt. Vis mer

4. Du er glemsom
Dro du på butikken for å pante uten panteposen igjen? Da er det store sjanser for at hvilebehovet ditt tuller med deg. Hvis du aldri lar kroppen hvile skikkelig, er det vanskeligere å forme minner. Det blir vanskeligere å sette ting i kontekst, og derfor også vanskeligere å handle rasjonelt og gjennomtenkt. 

LES OGSÅ: Sprø ting som skjer når du sover

5. Du er mer sulten enn til vanlig
Hvis du ikke sover nok hver natt, er det vanskeligere å stoppe deg selv fra å hive innpå med potetgull og iskrem utpå ettermiddagen. Søvnmangel kan nemlig øke appetitten din! Uten en god natts søvn øker hormonet som forteller oss at det er greit å spise mer, mens hormonet som stopper oss fra nettopp det minker. 

LESER OG LESER: Leser og leser du, men får likevel ikke med deg noe av innholdet? Da kan det være at søvnmangel er et faktum! Foto: Langstrup - Fotolia
LESER OG LESER: Leser og leser du, men får likevel ikke med deg noe av innholdet? Da kan det være at søvnmangel er et faktum! Foto: Langstrup - Fotolia Vis mer

6. Du har lest denne setningen to ganger
Har du vanskelig for å konsentrere deg? Da kan det godt være at du ikke tilbringer nok tid på puta. I tillegg til mangel på fokus, kan søvnmangel hemme evnen vår til å ta raske avgjørelser. Den type avgjørelser som kan være kjekke når du kjører bil og prøver å unngå en nestenulykke.

7. Du er klumsete
Noen er bare klumsete av natur, men å nedprioritere søvn kan også ha en innvirkning på motorikken vår. Det er for eksempel fort gjort å være ustødig til beins, eller å snuble når du bærer ting. 

8. Du krangler med kjæresten din
Kanskje har kjæresten bare vært grenseløst irriterende, eller så er du altfor trøtt. Det er vitenskapelig bevist at par krangler mer når de ikke får nok søvn! På tide å sove litt, damer. 

9. Du kobler lett ut
Hvis du kobler ut mens du kjører bil og går glipp av avkjørselen din, eller ikke husker akkurat hva det er du har tatt deg til hele dagen når kvelden kommer, er det på tide å sove litt. Dette kan være farlig!

10. Du sovner på kino
Alle har vel opplevd å være stuptrøtte på forelesning eller på kino? Det er ikke en god følelse. Å sovne så fort du slår deg ned i et mørkt eller kjedelig rom, særlig hvis det skjer på dagtid, er et av de aller sikreste tegn på søvnmangel. Hvis du får nok søvn, skal du være på hugget på dagtid! Det er jo lyst ute, tross alt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer