KKs kostholdsekspert gir deg tipsene som får deg gjennom julebordet på slankeste vis.
VELG RIKTIG: En middag hvor du skeier ut vil ikke ødelegge diettem, men når hele desember består av god mat, bakst og godt drikke, kan det være greit å vite hva du bør velge. Foto: All over press
Vis mer
All Over Press
Publisert Sist oppdatert
Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS. Hunskriver om kosthold for KK både på papir og på nett, og svarer på leserspørsmål i begge fora.
Velg for eksempel skalldyr til forreten. Få med deg «pynten», men ta lett på majonesen.
Vis mer
Fruktsalat er et sunnere valg enn riskrem eller pudding - og dessuten ser det lekkert ut.
Vis mer
Dans bort kaloriene etter maten. Det er morsomt, og jager ribbefettet på flukt.
Vis mer
Velger du vann som tørstedrikk, kan du heller kose deg med noen nøye utvalgte drinker innimellom.
Vis mer
Har du spørsmål til Jeanette, kan du sende en epost til jeanette@kk.no.
Før du går
Det lureste er å spise regelmessig tidligere på dagen. Spis gjerne brødmat, dette gir en god følelse av metthet. Du vinner ingenting, heller tvert imot, ved å spare plass i magen, eller spare kalorier til et stort måltid på kvelden.
Pass heller på at du ikke er skrubbsulten når du setter deg til bords. Da er det så lett å kaste i seg maten og dermed miste kontrollen på hvor mye mat du har spist, hvor mett du er eller kan komme til å bli, og det gir ikke minst mye mindre matglede.
NB! Ha litt trim på «konto» - det er lettere å få trimmet litt i forkant, enn å gjøre det hvis du har utsatt det til dagen etter.
På julebordet
Gå løs på julebordet i riktig rekkefølge. Begynn med forretter, deretter hovedretter og avslutt med dessert. Begynner du i motsatt rekkefølge får du lett i deg altfor store mengder kalorier.
Runde 1 - forretten Velg for eksempel skalldyr uten fete sauser, skinke og melon, kald laks og sursild. Forsyn deg gjerne av «pynten» på fatet, den blir som regel liggende igjen og kastet.
Runde 2 - hovedretten Forsyn deg lite og tenk at du heller kan gå enda en runde hvis du fremdeles er sulten. Rent kjøtt er magrere enn blandete produkter som julepølser og medisterkaker. Skjær vekk fettranden, særlig fra svineribben! Tenk deg at du deler tallerkenen i tre: en del grønnsaker og en del ris, poteter eller brød. På den tredje delen kan du legge nesten hva du vil. Spis gjerne litt fet mat også, men ikke spis deg mett på det.
NB! Prat og kos deg, og ikke snakk med mat i munnen. Da spiser du langsommere og rekker å kjenne mettheten komme sigende, og du passer på at du blir passe mett. I tillegg har du det veldig hyggelig!
Runde 3 Hvis du har gjennomført runde 2 med måtehold, behøver du ikke å avstå fra denne runden. Følg de samme rådene for den forrige runden. Husk at nå er det bare litt plass igjen i magen, og du vil vel ha en 4. runde til dessertbordet?
Runde 4 - desserten Fyll tallerkenen med fruktsalat og friske frukter og en gjerne litt sorbet. Hvis du ønsker det kan du kanskje få plass til et lite kakestykke eller en liten smak av en type pudding på kanten av tallerkenen.
Runde 5 og 6 På disse rundene trenger du ikke holde igjen, men du kan slippe deg løs - på dansegulvet! Kvelden blir om mulig enda lystigere og du får satt fart på fordøyelsen og forbrenningen.
Alkoholholdige drikker
Når det gjelder drikkevarer, så kan du spare mange kalorier på å ikke bruke alkohol som tørstedrikk. Drikk minst et glass vann for hvert glass alkohol - da føles både kroppen og hodet bedre dagen etter.
Alkoholholdige drikker inneholder mye kalorier, og flytende kalorier blir man ikke mett av. Et lite regnestykke viser at det skal veldig lite til for å doble kaloriinntaket på en god middag med alkohol.
Hvis du drikker en velkomstdrikk, et par øl og to akevitt til maten og en Cognac til kaffen er du oppe i nesten 1000 kalorier og det er utenom maten. Hvis du tar en drink, så velg kalorifritt blandevann.