Hektiske dager med full timeplan og liten mulighet til å spise riktig er hverdagen for veldig mange av oss.
Stadig flere spiser mens de er på farten. Det er ikke ideelt. Man bør ha tid til å sette seg ned og nyte måltidet, men dessverre lar det seg ikke alltid gjøre.
Da er det særlig viktig at maten vi får i oss metter lenge og gir oss energi som varer. Pizza og sjokolade er lett å ty til når det kniper på tiden, men gir deg ikke det du trenger.
Jonny Bowden er en anerkjent amerikansk ernæringsekspert , som har skrevet flere bøker om hvordan man enklest mulig kan tilegne seg en sunn livsstil.
Her er hans ti beste tips for hvordan du spiser sunt og kjapt i en travel hverdag.
1. Planlegg
Selv på de dagene som er mest travle og uforutsigbare, er det en ting du kan være sikker på: Du kommer til å bli sulten. Om du ikke forholder deg til dette faktumet før magen din skriker etter mat, er det veldig lett å ty til kjapp og usunn gatekjøkkenkost. Ha hele tiden noe i veska som du kan spise når blodsukkeret ditt synker og energien avtar.2. Salat gjør susen
Fyll salatblader med rester fra gårsdagens kyllingmiddag, eller bruk bladene som innpakning rundt skiver med kjøttpålegg og tomater. Et godt og næringsrikt minimåltid som ikke tynger i veska eller som er kronglete å spise i farten.3. Det enkle er ofte det beste
Finn sunne matvarer som er enkle å ta med seg. Noen forslag er yoghurt, paprika, gulrøtter og epler. Sleng noen bær i en plastboks sammen med nøtter og cottage cheese; kan godt inntas i drosjen på vei til et møte.4. Bruk kvelden
Sett gjerne av noen minutter et par kvelder i uken til å tilberede mat som kan brukes i matpakken. Det trenger ikke være mer komplisert enn at du koker noen søtpoteter. De er veldig gode også kalde, og er proppet med vitaminer.5. Tenk alternativt
Det finnes mye godt og sunt å spise som vi vanligvis ikke forbinder med trauste norske matpakker. Hva med å ta med et par små ølpølser eller andre typer snackpølser? De er rike på proteiner. Imidlertid kan de også ha høyt fettinnhold, så dette er ikke kjappmaten du velger fem dager i uken.6. Tenk kreativt
Kombiner matvarer på nye måter. Biter av eple sammen med en boks tunfisk er kjempegodt. Tunfisk fungerer dessuten fint med selleri eller søtpoteter – og du får et smakfullt lite måltid som gir deg både fiber og proteiner. Nøtter, ost, frukt og frø er det også bare å mikse og trikse med.7. La deg blende
En blender i arbeidsplassens kjøkkenkrok kan være nyttig. Er du ikke en typisk epleknasker kan fruktinntaket straks bli mer fristende når godene serveres som fargerik drikke. Dine kolleger vil kanskje også være takknemlige for et mer stillferdig inntak av frukten.8. Ta mikrobølgen
Det tar fire minutter å lage harvegrøt fra bunnen av når du bruker mikrobølgeovn, som finnes på mange arbeidsplasser. Bruk et krus for mindre søl, og sleng gjerne oppi noen bær eller fruktbiter.9. Med lister og lempe
Ikke forvent av deg selv at du skal være et oppkomme av gode kjappmat-ideer når det koker rundt deg. Lag derfor lister med matforslag og –kombinasjoner som du liker, og som er lette å lage eller få tak i. Har du prøvd selleri med tubeost, forresten?10. Jucie
Om alt skjærer seg og du ikke har mulighet til å få i deg noe å spise, kan du i det minste ta deg et glass fruktjucie. Den inneholder masse fiber og antioksidanter, og gir deg også et søtkick som øker energien. Velger du tomatjucie kan du stikke en selleristilk i glasset og innbille deg at du tar en Bloody Mary midt på dagen – uten vodkaen selvsagt.Kilde: Ivillage.com
LES OGSÅ:






