Mat

Sunn mat til under 10 kroner

– En myte at sunn mat trenger å være dyrt, sier ernæringsfysiolgen.

TRENGER IKKE VÆRE DYRT: Ifølge ernæringsfysiologen trenger ikke sunn mat å være dyrt, men det kan være lurt å planlegge litt. Foto: Fotolia
TRENGER IKKE VÆRE DYRT: Ifølge ernæringsfysiologen trenger ikke sunn mat å være dyrt, men det kan være lurt å planlegge litt. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Veldig mange har en oppfatning om at det er dyrt å spise sunt.

En undersøkelse utført av Helsedirektoratet viser at hele 66 prosent av Norges befolkning mener at tilgang på billigere mat ville gjort det lettere å velge sunn mat.

Men er det egentlig slik at det er så dyrt å velge sunt?

– På ingen måte! Det er en seiglivet myte, til tross for at den egentlig er veldig enkel å motbevise, sier Anita Marie Myrvang, ernæringsfysiolog i Somebody.no.

LES OGSÅ: I ferd med å gi opp vektmålet?

FYLL OPP MED GRØNNSAKER: Det er en billig og enkel måte å gjøre måltidet mer næringsrikt. Foto: Matprat.no
FYLL OPP MED GRØNNSAKER: Det er en billig og enkel måte å gjøre måltidet mer næringsrikt. Foto: Matprat.no Vis mer

– Sunn mat handler om planlegging

Myrvang kan fortelle at hun stadig blir positivt overrasket når hun har fylt opp handlevognen med sunn mat og kommer til kassen for å betale.

– I trange perioder går det litt sport i det for meg - hvor mye klarer jeg å fylle opp kjøleskapet med for bare noen hundrelapper? Med tanke på volum er det nesten ikke mulig med usunn mat, i motsetning til når jeg velger frukt og grønnsaker, sier hun.

En sentral forskjell er nemlig at sunn mat kan brukes til flere måltider og varer lenger.

– Det er ikke nødvendigvis slik at enkeltmatvarene er så billige, men de sunne matvarene kan gjerne fordeles utover måltidene - slik at måltidene blir billigere totalt. Det er helheten og planlegging som gjør et sunt kosthold billig.


Alternativt ligger varene på cirka samme pris - noe som ikke er en god nok unnskylding for å velge usunt.

Så da finnes det altså mye mat som ikke koster så altfor mye. Men er det noen matvarer vi bruker unødvendig mye penger på?

– Du kan godt droppe vann på flaske og veldig dyr juice. I tillegg kan du godt velge et billig brød fremfor et dyrt, så lenge grovhetsprosenten er høy.

LES OGSÅ: Den ekle sannheten om tyggis

VELG BILLIGMERKER: Ofte er dette et supert alternativ til mange andre matvarer. Ernæringsfysiologen anbefaler imidlertid at du velger billigprodukter når det er snakk om rene kjøttprodukter. Foto: Thinkstock
VELG BILLIGMERKER: Ofte er dette et supert alternativ til mange andre matvarer. Ernæringsfysiologen anbefaler imidlertid at du velger billigprodukter når det er snakk om rene kjøttprodukter. Foto: Thinkstock Vis mer

Sunne matvarene du bør fylle opp med

Hvis du vil velge sunt og billig, anbefaler hun at du fyller opp fryseren med posegrønnsaker - som er vel så sunne som de ferske.

– Dette er noe av det lureste du kan gjøre. Ikke bare blir det billigere, men grønnsaker på tallerkenen gjør at du blir god og mett og sørger for at du får i deg en stor del av dagens behov for grønnsaker.

Noen matvarer kan du også velge fra billigmerker som First Price og Europshopper.

– Mye er en smakssak, og noen av dem, for eksempel fra First Price kommer godt ut i blindtester. Hvis du skal kjøpe fra de billige merkene, bør du imidlertid velge råvarer med rent kjøtt, sier Myrvang.


Hvis du fortsatt er i tvil om du kan finne billig OG sunn mat, kan du sjekke ut denne listen med matvarer til under 10 kroner:
 • Røde linser
 • Bønner
 • Kikerter
 • Fullkornspasta
 • Makrell i tomat
 • Havredrikk
 • Posjonsposer av havregrøt
 • Tunfisk i vann
 • Tomatpuré
 • Frosne grønnsaker
 • Frukt og grønnsaker

 • Men igjen, forklarer Myrvang at det er helheten som er mest viktig.

  – Du kan gå på butikken og handle inn disse matvarene jeg har nevnt, men det hjelper lite hvis ingen av dem passer sammen. Likevel er det fint å spe på med disse matvarene uten at det merkes noe særlig på sluttsummen.

  LES OGSÅ: Bytt ut sjokoladen med dette

  SJEKK INGREDIENSENE: Blant annet er det lurt å se at de billige produktene ikke inneholder for mye tilsetningsstoffer. Foto: Thinkstock.com
  SJEKK INGREDIENSENE: Blant annet er det lurt å se at de billige produktene ikke inneholder for mye tilsetningsstoffer. Foto: Thinkstock.com Vis mer

  Dette bør du se etter på etiketten

  Hvis du syns det er vanskelig å vite hva du bør se etter når du skal kjøpe sunn mat, har Myrvang noen tips til deg.

  – Det er vanskelig å si én ting, men nøkkelhullsmerking er veldig fint og enkelt å gå etter hvis du vil ha mat med litt mindre sukker, fett og salt, og mer fiber.

  – Selv foretrekker jeg også å styre unna matvarer som er proppet med tilsetningsstoffer - som ofte gjelder billigmerkene.


  Myrvang understreker likevel at det ikke er noen vits i å bli for fanatisk på nettopp tilsetningsstoffer. Selv om det i mange tilfeller kan se ut til å være ganske mange av dem på ingredienslisten, er det likevel mange av dem som er helt naturlige.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer