Brød Uten Mel

Sunnere å bake brød uten mel?

Har blitt en ny trend blant flere matbloggere.

BRØD UTEN MEL: Er det sunnere? Ernæringseksperten understreker at det ikke er nødvendig dersom du ikke har glutenallergi, men det kan helt klart ha sine fordeler å bake selv. Foto: Viktorija - Fotolia
BRØD UTEN MEL: Er det sunnere? Ernæringseksperten understreker at det ikke er nødvendig dersom du ikke har glutenallergi, men det kan helt klart ha sine fordeler å bake selv. Foto: Viktorija - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er ikke til å legge skjul på at nordmenn elsker brød!

Vi spiser brød til frokost, pakker med oss en smakfull niste med påsmurte brødskiver til lunsj - ja, vi tar gjerne et par skiver til middag en gang i blant også.

Det er imidlertid ikke det samme hvilket brød du velger - blant annet bør du sjekke ingredienslisten for å se hvor grovt det er, i tillegg til å sjekke saltinnhold. 

Resultatet er at langt flere baker selv, men også her er det mange preferanser og flere baker blant annet uten mel. Hva er egentlig fordelen med dette?

LES OGSÅ: Slik har du ferskt brød hver dag

Brød uten mel - har det noe for seg?

- Forskning viser at det er gunstig å spise fullkorn, så så lenge du velger grovt brød med mye fullkorn, så tenker jeg at det ikke er spesielt gunstig å droppe brød med mel fremfor brød uten, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no.

Et unntak er selvfølgelig de som ikke tåler gluten eller hvete, men kostholdseksperten ser ikke på det som noen fordel at de som tåler gluten skal bake uten mel.

VELG ALLTID GROVT: Ifølge ernæringsfysiologen er det ikke nødvendigvis slik at det er noe sunnere å velge brød uten mel, men det kan ha sine fordeler dersom du blant annet har problemer med fordøyelsen. Foto: Fotolia
VELG ALLTID GROVT: Ifølge ernæringsfysiologen er det ikke nødvendigvis slik at det er noe sunnere å velge brød uten mel, men det kan ha sine fordeler dersom du blant annet har problemer med fordøyelsen. Foto: Fotolia Vis mer

- Noen gjør det for å redusere inntaket av raske karbohydrater, men så lenge du velger svært grovt brød eller knekkebrød, så tenker jeg det er like sunt som å bake uten.

Og er det noe nordmenn er flinke til, så er det å velge grovt viser ferske tall.

Har du hørt om FODMAP?

Det er likevel mange som mener at det kan ha sine fordeler å lage brød uten mel, og ifølge Forskning.no er det blant annet funnet en kobling mellom inntak av hveteprodukter og irritabel tarm – eller irritable bowel syndrome (IBS) - noe som rammer omkring 10 prosent av befolkningen i Norge.

Dette er også en av årsakene til at norske matbloggere velger brød uten mel.

- Brød uten mel bruker jeg hovedsaklig for å redusere inntaket av karbohydrater i kostholdet. Jeg har såkalt irritabel tarm (IBS) og har det siste året fått vite at jeg bør følge en FODMAP-diett, sier Helene Hjønnevåg Sunde, skribenten av «MatiBergen».

FODMAP er betegnelsen på en gruppe vanskelig fordøyelige karbohydrater i mat. Du kan lese mer om FODMAP på Norsk helseinformatikk.

Hjønnevåg Sunde har også merket andre positive effekter.

- Jeg er følsom for blodsukkersvingninger og legger fort på meg, og et lavt til moderat inntak av karbohydrater gjør at jeg slipper å føle meg sulten «hele tiden», og dermed er det lettere å kontrollere vekten, sier hun.

LES OGSÅ: Trendy å spise glutenfritt

Mange grunner til å bake selv

Enten du er interessert i å redusere inntaket av karbohydrater eller ikke - eller faktisk har glutenallergi, er det ingen tvil om at det er mange fordeler ved å bake brød selv.

- Glutenfrie brød på butikken er ofte svært næringsfattige og inneholder for det meste ris, mais, og andre karbohydratrike råvarer. Glutenfrie brød med mer næring kan du lage hjemme med glutenfritt mel, sier Hjønnevåg Sunde.

Hun forklarer at disse brødene ligner «vanlige» brød i konsistens og smak, og du kan i tillegg tilsette frø, nøtter og annet for å gjøre de mer mettende og næringsrike.

- De fleste glutenfrie meltyper inneholder også en del karbohydrater. Dersom du vil redusere påvirningen på blodsukkeret kan du lage de helt uten mel og tilsette frø og nøtter - eventuelt kokosmelk, selv om jeg personlig ikke er så glad i smaken.

For at brødet skal bli en suksess, er det imidlertid viktig å huske på noen ting. I vanlig brød er det nemlig melet som er «klisteret», og som holder deigen sammen.

- Glutenfritt mel binder ikke like godt som vanlig mel, så du bør alltid tilsette husk eller fiberhusk i deigen, eventuelt kan du bruke egg. For å få et godt bakverk, bør du også blande flere glutenfrie kornsorter. Du kan ikke bare velge ett, slik som med vanlig mel, sier Une Quale, skribenten bak bloggen «Unesmat».

Det er også en annen, soleklar fordel ved å bake selv.

- En stor fordel ved å bake brød selv, er at du kan kutte betydelig ned på saltet. Mange industrifremstilte brød inneholder en del salt, sier Borchsenius.

PASS PÅ SALTET: Nordmenn får i gjennomsnitt i seg 10 gram salt per dag. Dette tilsvarer nesten en spiseskje, og er altfor mye. Det er derfor god grunn til å passe på inntaket. Foto: Thinkstock.com
PASS PÅ SALTET: Nordmenn får i gjennomsnitt i seg 10 gram salt per dag. Dette tilsvarer nesten en spiseskje, og er altfor mye. Det er derfor god grunn til å passe på inntaket. Foto: Thinkstock.com Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er det grove brødet sunnere

Brød og rundstykker du kan bake

Hvis du nå har lyst til å prøve deg på å lage et brød uten hvetemel, har du noen alternativer du kan prøve deg på her:

Glutenfritt lavkarbobrød med frø og havrekli (MatiBergen)

Dette trenger du (Et brød):

 • 5 egg
 • 60 g olivenolje eller kokosolje av god kvalitet
 • 1 beger cottage cheese (280 g)
 • 60 g Jyttemel
 • 60 g havrekli
 • 70 g sesamfrø
 • 30 g linfrø
 • 50 g solsikkekjerner
 • 2 ts fiberhusk (= psylliumhusk)
 • 2 ts johannesbrødkjernemel
 • 3 ts bakepulver
 • 1 ts havsalt
 1. Visp sammen egg, olje og cottage cheese i en bolle. Dersom du bruker kokosoljen må denne smeltes før du rører den sammen med det andre.
 2. Bland alt det tørre og rør det sammen med det våte. La deigen stå og svelle i 5 minutter.
 3. Kle en brødform med bakepapir og trykk deigen jevnt utover formen.
 4. Stek brødet på 180ºC i 25 minutter. Senk så varmen til 150ºC og stek videre i 40 minutter.
 5. Ta deretter brødet ut av formen og stek videre på rist på 180ºC i cirka 15 minutter.
 6. La brødet kjøle seg ned på rist før du skjærer i det.

LES OGSÅ: Kjøttdeigen du bør velge

Steinalderbrød på ti minutter (fra stjernekokken Thomas Rode Andersen) :

RASKT OG GODT: Å blande ingrediensene tar bare ti minutter, så skal brødet stekes i 50 til 60 minutter. Årsaken til at det er så raskt og enkelt å lage er ingrediensene, de består nemlig bare av egg, frø, kjerner og nøtter - og det smaker herlig. Foto: Stine Tunstrøm
RASKT OG GODT: Å blande ingrediensene tar bare ti minutter, så skal brødet stekes i 50 til 60 minutter. Årsaken til at det er så raskt og enkelt å lage er ingrediensene, de består nemlig bare av egg, frø, kjerner og nøtter - og det smaker herlig. Foto: Stine Tunstrøm Vis mer

Dette trenger du:

 • 6 egg
 • 1 dl olje – ikke raffinert. (Ifølge Jensen kan oljen sløyfes og eventuelt erstattes med vann eller plantemelk).
 • 2 ts salt
 • 120 gram av hver av følgende ingredienser; valnøtter, mandler, solsikkerkjerner, gresskarkjerner, hør-/linfrø og sesamfrø.
 1. Alle ingrediensene skal røres sammen med en bolle, og merk deg at nøttene ikke trenger å hakkes først, men kan legges i hele. Så heller du massen i en smurt brødform og steker det i ovnen på 175 grader i 50 til 60 minutter.

LES OGSÅ:

Grove latmannsrundstykker (Unes Mat)

Dette trenger du (nok til to stekebrett):

 • 5 dl hirseflak
 • 5 dl quinoaflak
 • 2 dl frø/kjerner (evt. 1 dl linfrø + 1 dl solsikkekjerner)
 • 10 dl jyttemel (el. annet "allround" glutenfritt mel)
 • 4 ts salt
 • 2 ss bakepulver
 • 1/2 dl olivenolje
 • ca. 1 liter vann - det skal bli en litt våt deig
 1. Rør først sammen de tørre ingrediensene.
 2. Ha så i vann og olje og rør godt - bruk gjerne kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt våt og klissete. La bollen stå i rundt 15 min, slik at deigen sveller litt.
 3. Bruk en spiseskje til å sette passe store "klatter" på en stekeplate kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 200 grader varmluft i ca. 30 min.

LES OGSÅ: Er dette en sunn frokost?

Enkle rundstykker med chiafrø (Unes Mat):

BRUK CHIAFRØ I BAKSTEN: Frøet er fullt av viktige næringsstoffer, inneholder lite kalorier og godt med fiber, og har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse. Foto: Thinkstock.com
BRUK CHIAFRØ I BAKSTEN: Frøet er fullt av viktige næringsstoffer, inneholder lite kalorier og godt med fiber, og har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Dette trenger du (Gir ca. 18 rundstykker):

 • 2 ss surdeigsstarter el. 1/4-1/2 pk økologisk gjær
 • 6 dl vann eller kraft
 • 1 ts honning
 • 2 dl quinoamel
 • 6 dl glutenfri melblanding fra Doves farm (økologisk, uten hvetestivelse og maisstivelse - fås i helsekost e.l.)
 • 3 ss chiafrø  
 • 2 ts salt
 1. Oppløs surdeigsstarter/gjær i lunkent vann eller kraft. Ha i de andre ingrediensene og rør godt sammen, med sleiv eller evt. kjøkkenmaskin. Det skal være en ganske bløt deig.
 2. La den heve over natten, gjerne 12-16 timer.
 3. Når du skal forme rundstykker - bruk en skje og ha litt vann på hendene, form passelig store rundstykker og legg dem på bakepapir på et stekebrett. Du skal behandle deigen slik du gjør når du lager fiskekaker, altså med lette fingre og forsiktighet.
 4. Rundstykkene kan godt få etterheve et par timer, men som regel går det fint å sette dem rett i ovnen.
 5. Stekes på 160 grader varmluft i ca. 40-45 min. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så følg litt med mot slutten av steketiden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer