Glad i pizza, hamburgere og chips? Ikke noe problem.
JUNK TIL KVELDS: Ja, visst smaker det godt med en stor og deilig cheeseburger. Men fet og kaloririk mat er ikke det du burde gå for på kveldstid.
Vis mer
Lill KristinSyversen
Image Source
Publisert Sist oppdatert
Gode huskeregler for et lettere liv:
Ovnsstekte potetebåter har mer smak og mye mindre fett enn pommes frites.
Vis mer
Velg rent kjøtt fremfor blandingsprodukter, og karbonadedeig fremfor kjøttdeig.
Bruk olje fremfor smør eller margarin til steking
Stek i ovnen fremfor i pannen når det er mulig
Hold deg i størst mulig grad til hjemmelaget fremfor ferdigmat og halvfabrikata, så har du full kontroll over hva maten inneholder
Sjekk næringsinnholdet
Lurer du på hvor mange kalorier, hvor mye fett og protein det er i dine favorittretter? Det kan du sjekke i denne søkbare kaloritabellen.
Synes du det er vanskelig å leve sunt? Det blir litt enklere når den syndige favorittmaten kan gjøres sunnere. Styrer du unna ferdigvariantene, kan du spise pizza, hamburgere og chips med mye bedre samvittighet.
Ferdigvarianten: Big Mac (omlag 560 kalorier) Erstatningen: Hjemmelaget hamburger
Den beste hamburgeren du noen gang har smakt får du ved å bokstavelig talt slå deg løs. Gi 150 gram flatbiff av storfe (cirka 160 kalorier, 34 gram protein og 2,6 gram fett) en skikkelig omgang med en kjøtthammer (eller en vanlig hammer - men pass på at den er godt rengjort). Bank kjøttet til det blir helt flatt, brett det sammen og bank mer. Hold på så lenge du orker (så brenner du noen kalorier også), til kjøttet er supermørt og delt opp i småbiter. Krydre med salt, pepper, hvitløk og chilipulver og dytt kjøttbitene sammen til en rund kake. Stekes i pannen med litt olje, og kan godt være rosa i midten. Legg salatblader, tomat og agurk på en skive grovt steinovnsbrød eller i et grovt hamburgerbrød (bak selv eller kjøpt ferdig i butikken), og du har et måltid som smaker bedre, metter mer og er langt sunnere for kroppen enn en ferdigburger.
Ferdigvarianten: Pommes frites fra gatekjøkkenet (299 kalorier, 3,5 gram proteiner og 17 gram fett per 100 gram) Erstatningen: Ovnsbakte potetbåter med skall
Vask 2-3 poteter (omlag 75 kalorier, 1.8 gram proteiner og 0,1 gram fett per potet) og tørk dem. Skjær hver potet i 6-8 båter. Rør sammen et par skjeer olivenolje med dine favorittkrydder, for eksempel chilipulver, pepper og oregano. Pensle potetbåtene med oljeblandingen og legg dem på bakepapir. Stekes i 25 minutter på cirka 160 grader, før du skrur opp varmen til 220 grader de siste minuttene. Da får du potetbåter som er sprø utenpå og myke inni, akkurat som pommes frites. Olivenolje har mye sunt fett, som er langt bedre for kroppen din enn frityrolje. Dessuten gir det mer smak.
Ferdigvarianten: Frossenpizza med pepperoni (omlag 239 kalorier, 1,6 gram protein og 9.6 gram fett per 100 gram) Erstatningen: Hjemmebakt pizza med grov bunn og kyllingfyll
Lag pizzadeig med 50/50 hvetemel og sammalt hvete (cirka 250 gram til sammen), 20 gram gjær, en spiseskje olivenolje, en klype salt og litt lunkent vann. Sett den til heving. Krydre to kyllingfileter (106 kalorier, 24 gram protein og 1,1 gram fett per 100 gram) etter smak og tøm over saften av en lime. Legg filetene i en ildfast form og stek dem på 200 grader til de er gjennomstekt. Lag pizzasaus av 1 boks hermetiske tomater, 2 spiseskjeer tomatpuré og krydder etter smak; basilikum, oregano, hvitløk og chili er godt hvis du vil ha litt smak. Miks det i en blender og la det koke i noen minutter. Bak ut deigen og smør på pizzasausen. Skjær kyllingfiletene i skiver og fordel dem over pizzabunnen. Strø mager, revet ost over og stek på 220 grader i cirka 15 minutter. Legg litt ruccolasalat på toppen før servering.