De lærde strides om temaet, men nå viser ny forskning at dersom du er opptatt av å få i deg antioksidanter, skal du gå for økologiske tomater.
LES OGSÅ: Å varme opp tomaten gjør den ekstra sunn

"Tøffere" tomater
Forskere ved Universitat de Barcelona har nemlig funnet at økologisk dyrkede tomater inneholder langt flere polyfenoler enn andre tomater.
Polyfenoler er tomatens eget forsvarsverk mot sykdommer, og har også en positiv effekt for oss mennesker.
- Økologisk dyrking bruker ikke nitrogengjødsel. Planten responderer ved å aktivisere sine egne forsvarsmekanismer, og øker produksjonen av antioksidanter, forklarte en av forskerne bak studien, Anna Vallverdú Queralt, til News Medical (ekstern lenke).
Antioksidanter av typen polyfenol hevdes å redusere spredningen av visse krefttyper, beskytte mot hjertesykdommer, virke betennelsesdempende, og beskytte mot leddgikt.
Nå skal forskerne ved universitetet jobbe videre for å se om kroppen responderer annerledes på økologiske tomater kontra vanlige tomater.
LES OGSÅ: Superstoffet i tomaten løser opp fett

Sunt med gazpacho
I samme slengen må vi nevne at samme forskergruppe tidligere har trukket fram den kalde, spanske tomatsuppen gazpacho som en fin kilde til antioksidanter, fordi den inneholder både tomater, løk og hvitløk, som alle tilfører de sunne polyfenolene.Her er en oppskrift på en litt spicy gazpacho:
(Til 4 personer)
6 tomater
1 rød paprika
2 fedd hvitløk
1 rødløk
0,5 liter tomatsaus på flaske (fås i innvandrerbutikker)
1 fersk chili
1 sitron
olivenolje
salt
pepper
2 skiver landbrød
30 g smør
fersk selleri/gulrot
Putt tomater, skrellet hvitløk, paprika (skrelt og kuttet i små biter). Del chilien i to, rens den for frø og skjær i små biter. Kjør dette i mikseren til det har blitt en passe tykk saus. Hell deretter alt i en bolle og sett den i kjøleskapet i et par timer.
Når suppen er klar til servering, visp sammen olivenolje, saften av én sitron, salt og tomatsausen fra flaske. Rør godt og bland dette deretter sammen med den ferdige sausen i kjøleskapet.
Skjær landbrødet i små biter. Smelt smøret i en stekepanne og stek de små skivene på begge sider til de er gylne. Serveres ved siden av gazpachoen, gjerne sammen med fersk selleri- eller gulrot.
Ved servering, putt noen isbiter opp i bollene suppen skal serveres i og la stå noen minutter.