Smør

Sunnere smør til skiva

Og du kan faktisk lage det helt selv!

KLART TIL BRUK: Du kan lage ditt eget, bremyke smør på 1-2-3 - og det er sunnere enn Bremykt. Foto: Stine Okkelmo
KLART TIL BRUK: Du kan lage ditt eget, bremyke smør på 1-2-3 - og det er sunnere enn Bremykt. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva smører du på brødskivene? Og hva bruker du til matlaging? En type lettmargarin, rent smør eller kanskje Bremykt?

Lettmargarin har færrest kalorier, men har også mange tilsetningsstoffer og smaker ikke like godt som skikkelig smør. Men smør er jo en kaloribombe som består av 100 prosent mettet fett (minus et snev salt, da). Så du er kanskje blant dem som sverger til Bremykt, som er laget av smør og rapsolje?

Hva er forskjellen på margarin og smør, og hva er egentlig sunnest? Dette har vi tidligere skrevet om, og skal vi stole på dr. Fedon Lindberg - eksperten som driver kostholdsklinikker som tilbyr behandling for kosthold- og livsstilsrelaterte sykdommer, er det best å velge det som er mest naturlig:

- Små mengder smør er bra. Jeg anbefaler ikke margariner, lett eller ei. Et alternativ er Bremykt, som er en blanding av smør og rapsolje, sa han i denne saken om pålegg.

Det er nemlig ikke farlig å få i seg mettet fett, men du bør ikke overdrive. Finn ut hvor mye mettet fett det er ok å få i seg per dag her.

GODT: Du velger selv hva slags olje du vil bruke - olivenolje, rapsolje, solsikkeolje. Foto: Stine Okkelmo
GODT: Du velger selv hva slags olje du vil bruke - olivenolje, rapsolje, solsikkeolje. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Lag sunt og bremykt smør selv

Lindberg tipset også om at det går an å lage sitt eget, sunne og smøremyke smør veldig enkelt. Alt du gjør er å blande 60 prosent romtemperert meierismør med 40 prosent olje, for eksempel olivenoje, rapsolje eller solsikkeolje.

Visp blandingen jevn med kjøkkenmaskinen, men ha på laveste hastighet. Du kan også vispe for hånd.

Hell blandingen over i en plastboks eller smørbakke, og sett i kjøleskapet. Nå har du et smør som er mykt når du tar det ut av kjøleskapet. Faktisk lager du din egen variant av Bremykt, men dette smøret har enda mindre mettet fett. Bremykt består nemlig av 70 prosent smør og 30 prosent rapsolje, mens du fint kan lage din egen variant ved å bruke mindre smør og mer olje, i et forhold på 60/40.

Bruk en mild variant av olje, ellers kan smøret få en litt for sterk smak av olivenolje, for eksempel. Lær mer om hvilke oljer som bør brukes til hva her.

Vær også obs på at dette smøret blir raskt veldig mykt om det blir stående ute i romtemperatur.

Du kan bruke dette smøret til steking og baking, akkurat som Bremykt. Husk at holdbarheten blir den samme som smøret du brukte har.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer