Kosthold

Sunnhets-leksikonet

Forvirret i begrepsjungelen? Her får du hjelp.

Sunnhets-leksikonet
Publisert
Sist oppdatert


5 om dagen
Et sunt kosthold bør inneholde 5 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen. Ideelt sett bør det fordeles på 2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker. En porsjon tilsvarer:
 • 1 middels stor frukt

 • 1 glass (1,5dl) frukt- eller grønnsaksjuice

 • 150 g kokte eller rå grønnsaker

 • 1 porsjonsbolle med salat
 • 1-2 dl bær

 • 30 om dagen:
  30 minutters moderat fysisk aktivitet hver dag senker risikoen for diabetes 2 og hjerte-/karsykdommer, ifølge sosial- og helsedirektoratet. Bare 11% av oss kjenner til denne anbefalingen, ifølge en undersøkelse utført av Norstat for direktoratet, viser at .

  10 000 om dagen:
  10 000 skritt om dagen, noe som for en kvinne tilsvarer omtrent 7,5 kilometer, anbefales for at du skal holde deg frisk og i form.

  Antioksidanter:
  Samlebetegnelse for en rekke stoffer som hjelper til med å bekjempe frie radikaler i kroppen. Forskning viser at antioksidanter også hjelper til med å forbygge en rekke sykdommer, for eksempel kreft. Bær har vist seg å være spesielt rike på antioksidanter.
 • Les mer om antioksidanter

 • Enumettet fett:
  Sammen med flerumettet fett betegnes enumettet fett som «sunt fett». Du finner enumettet fett i sunne oljeprodukter, som for eksempel olivenolje, nøtter og avokado. 10-15% av det totale energiinntaket bør komme fra enumettet fett. Enumettet fett er med på å senke kolesterolet ditt.

  Flerumettet fett:
  Sammen med enumettet fett betegnes flerumettet fett som «sunt fett». Flerumettet fett er den fettypen du finner i fisk, sjømat og kornprodukter. Flerumettet fett bør utgjøre 5-10% av det totale energiinntakket ditt - for lite flerumettet fett kan føre til dårligere syn, hudforandringer og nervesykdommer. Omega 3-fettsyrer er spesielt sunne eksempler på flerumettet fett.

  Forbrenning:
  Forbrenningen er et begrep som beskriver hvor fort kroppen bruker energi eller kalorier som du får i deg via kostholdet. Du forbrenner energi konstant, selv når du sover. Aktivitet øker forbrenningen. Forbrenning kalles også metabolisme-rate.
 • Sjekk hvor mange kalorier du forbrenner ved ulike aktiviteter

 • Glykemisk Indeks:
  Nordmenn flest ble kjent med begrepet Glykemisk Indeks (GI) da Fedon Lindsbergs diett ble populær. GI forteller deg hvordan maten du spiser påvirker blodsukkeret ditt, og GI-verdien i en matvare bestemmes av karbohydratinnholdet. Mat som består utelukkende av proteiner eller fett, har ingen GI-verdi. De fleste typer grønnsaker og frukt har lave GI-verdier, mens hvitt brød, godterier, brus og poteter har høye GI-verdier. Ideen er at du skal holde deg i så stor grad som mulig til matvarer med lave GI-verdier.
 • Les mer om GI hos Lommelegen

 • Kalorier:
  Egentlig er kalorier et begrep for varmemåling. En kalori er den mengden varme som skal til for å varme opp ett gram vann én grad celsius, ved trykk på én atmosfære. Når vi snakker om kalorier i mat/energi, mener vi egentlig kilokalorier (kcal), altså enheter som består av 1000 kalorier hver - men begrepsbruken er gjennomgående, slik at du i alle kostholds- og sunnhetssammenhenger kan tenke på en kilokalori som en kalori. Kvinner mellom 30 og 60 år trenger om lag 2200 kalorier om dagen. En kilo kroppsvekt tilsvarer cirka 7000 kalorier - det er altså denne mengden du må spise ekstra for å legge på deg én kilo, eller forbrenne hvis du skal ta av én kilo.
 • 10 slankende shoppingtips.

 • Kolesterol:
  Kolesterol er et protein/fettstoff. Det utskilles i blodet og er viktig for blant annet å bryte ned fettsyrer i fordøyelsen. Vi skiller mellom to ulike typer kolesterol; HDL og LDL - HDL betegnes ofte som godt kolesterol som du bør ha høye verdier av, mens LDL er dårlig kolesterol som du bør ha lave verdier av. LDL-kolesterol kan avleires på innsiden av blodårer og danner harde, fortykkede skorper som kalles plakk eller åreforkalkninger. Etter hvert som denne skorpen blir tykkere, blir passasjen i blodkaret mindre og mindre og blodåreveggen blir tykkere. HDL-kolesterol forhindrer på sin side åreforkalkning ved å trekke kolesterol ut igjen fra blodåreveggene, og dette kolesterolet fjernes siden i leveren.
 • Helsunn helgekos

 • Mettet fett:
  Dette er det usunne fettet, den fettypen du finner i hard margarin, fete melkeprodukter og fett kjøtt. Det daglige energiinntaket ditt bør ikke bestå av mer enn 10% mettet fett. For mye mettet fett fører til høyt kolesterol og kan forårsake hjerteinfarkt.
 • Valnøtter bedre enn olivenolje

 • Spelt:
  Spelt er et gammelt kornslag, som også kalles urhvete. Det inneholder flere næringsstoffer og er mindre fetende enn hvete, og er derfor populært i bakervarer, spesielt grovbrød. Speltmel finnes i like mange varianter som hvetemel, og det finnes også en gryntype. I Norge finnes det foreløpig få bønder som dyrker spelt, men det blir stadig flere.
 • Bak KKs speltbrød med krydder
 • Les mer om spelt (engelsk)

 • Transfett:
  Transfett er i utgangspunktet sunt, flytende plantefett, som har blitt herdet gjennom tilsetning av nikkel og hydrogen. Transfettet øker det dårlige LDL-kolesterolet og er ansett for å være den mest usunne av alle fettypene. Transfett er stadig mindre brukt, men produkter som er merket med delvis hydrogenert eller herdet vegetabilsk olje eller fett, kan inneholde transfett. Frityrfett og bakefett er de største synderne. Norskprodusert margarin inneholder ikke lenger transfett.
 • Transfett øker det farlige magefettet

 • Økologisk mat:
  Samlebetegnelse for matvarer som er fremstilt under spesielle forhold, mest mulig på naturens egne premisser. For at varer skal kunne kalles økologiske, må visse krav være oppfylt - blant annet skal dyrene kunne bevege seg fritt, og grønnsaker, frukt og korn skal fremstilles med organisk gjødsel uten bruk av plantevernmidler.
 • Huskeliste når du skal handle økologisk
 • Les mer om økologi og kravene til økologisk mat hos Matportalen


 • 10 000 skritt om dagen holder deg frisk.
  10 000 skritt om dagen holder deg frisk. Vis mer
  Bær er ekstra rike på de ettertraktede antioksidantene.
  Bær er ekstra rike på de ettertraktede antioksidantene. Vis mer
  Olivenolje inneholder sunt, flerumettet fett. Foto: Colourbox
  Olivenolje inneholder sunt, flerumettet fett. Foto: Colourbox Vis mer
  Fisk inneholder omega 3-fettsyrer, som er spesielt gunstig for kroppen.
  Fisk inneholder omega 3-fettsyrer, som er spesielt gunstig for kroppen. Vis mer
  Poteten har fått hard medfart av GI-tilhengere. Foto: Colourbox
  Poteten har fått hard medfart av GI-tilhengere. Foto: Colourbox Vis mer
  Hvete har lenge vært populært, men nå kommer spelt for fullt. Spelt kalles også urhvete, fordi det ligner på hvete, men er rikere på næringsstoffer.
  Hvete har lenge vært populært, men nå kommer spelt for fullt. Spelt kalles også urhvete, fordi det ligner på hvete, men er rikere på næringsstoffer. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer