Nasjonalt råd for ernæring
Dette er rådene:
Fedon Lindberg
Lindberg har glykemisk indeks som et verktøy for å synliggjøre matens evne til å gi oss høyt eller lavt blodsukker. Han mener riktig sammensatt kost gir oss bedre kontroll på kroppens blodsukker og hormonbalanse, og sikrer oss mer stabil energi. Dette skal forbedre både vår fysiske yteevne og holde humøret mer stabilt. Lavt inntak av karbohydrater er sentralt.
Her er Lindbergs råd:
Robert Atkins
Atkins hevder at mange overvektige personer er motstandsdyktige mot insulin, altså at cellene som omdanner karbohydrater til glukose ikke fungerer ordentlig. Man skal ifølge Atkins innta veldig få karbohydrater (mindre enn 40 gram daglig) og erstatte det med protein. Dette skal påvirke insulinproduksjonen, få kroppen til å forbrenne fett og videre hindre at mer fett dannes.
I en innledende fase skal man ikke innta mer enn 20 gram karbohydrater daglig, om man vil gå ned i vekt. Etter hvert økes inntaket stegvis med fem gram, til man når det ideelle nivået på 40 gram. Høyt inntak av fett er ok.
Birger Svihus
Ved å gradere den fetende effekten på en skala fra null til 100, kan folk se hvilken fedmefaktor de ulike matvarene har. Fedmefaktor er et mål for den maksimale mengden fett som kan avleires i kroppen ved inntak av 100 g spiselig vare. Fedmefaktoren er et tall mellom null og 100.
Svihus deler mat inn i kategorier - fra meget fetende til svært lite fetende. Hans råd for å gå ned i vekt er å unngå meget fetende mat og redusere andelen middels fetende mat, mens andelen lite fetende mat kan økes. Eksempel på det Svihus mener er svært fetende mat er makrell og nøtter, mens grønnsaker er svært lite fetende. Professoren har tirret på seg mange ved å si at folk bør kutte ut brød, samt droppe frokosten hvis man ikke er sulten.
Grete Roede
Vanlig norsk, ernæringsrik mat er det som gjelder; både brød, poteter, ris og pasta, melk, kjøtt, fisk, frukt og grønt. Her telles kaloriene, og skal man ned i vekt er omkvedet at man må innta færre kalorier enn man bruker.
LES OGSÅ: