Fisk

Sunt å spise fisk fra boks?

Sjekk hva som er forskjell på hermetisert og fersk fisk.

FISK PÅ BOKS: Det er mye billigere enn fersk fisk, og som regel trenger du ikke tilberede den en gang, men tilsette fisken rett i matretten. Mange lurer nok likevel på; er fisk på boks like sunt? Foto: Africa Studio - Fotolia
FISK PÅ BOKS: Det er mye billigere enn fersk fisk, og som regel trenger du ikke tilberede den en gang, men tilsette fisken rett i matretten. Mange lurer nok likevel på; er fisk på boks like sunt? Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Får du i deg nok fisk?

Med tanke på at nordmenn i gjennomsnitt inntar opp mot 75 kilo kjøtt i året, er det stor sannsynlighet for at svaret er nei. 

Ifølge ekspertene bør du imidlertid gi plass til fisk på menyen 2-3 ganger i uken.

I tillegg til fersk fisk - som er både sunt og godt, kan det på travle dager være et et godt og enkelt alternativ å velge fisk på boks. Men er det egentlig like sunt?

LES OGSÅ: Spis en håndfull hver dag

- Ingenting i veien med fisk på boks

I tillegg til fersk fisk som ørret, laks, torsk med mer, er det ofte enkelt å ty til for eksempel makrell i tomat, tunfisk på boks eller laksefilet på boks.

Men når fisken ligger i olje, og ikke minst har en forbruksdato noen år frem i tid - hvordan vil det da påvirke næringsinnholdet?

- I utgangspunktet er det alltid sunt, sier Karsten Olsen ved Det biovitenskapelige fakultet på Universitet i København, til Videnskap.dk.

Likevel, det er ikke helt det samme.

- Det vil aldri være like sunt som det ferske produktet, noe som skyldes at noen av de sunne fettstoffene endrer struktur. Men det dreier seg om en reduksjon på noen få prosent sammenlignet med et ferskt produkt, og du vil fortsatt få i deg en betydelig del av de sunne omega-3 fettsyrene, forteller Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer