<strong>IS:</strong> Lyst på noe søtt veldig raskt? Denne sorbeten tar kun noen få minutter å lage. Foto: Linda Marie Stuhaug
IS: Lyst på noe søtt veldig raskt? Denne sorbeten tar kun noen få minutter å lage. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Sukkerfri Dessert

Sunt og helt uten sukker

Fristende desserter du bør prøve.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Middagen er akkurat spist og du har satt deg godt til rette i sofaen i det du merker følelsen kommer snikende – det evinnelige søtsuget.

Vi har alle vært der, og noen kanskje litt oftere enn andre. Men det er ingen skam i å være et dessertmenneske, i hvert fall ikke dersom du velger litt smartere desserter.

Mange av ferdigdessertene du får kjøpt i butikken kan inneholde litt mer sukker enn det du har godt av, så hvorfor ikke bare lage deg noe søtt hjemme på ditt eget kjøkken? Det trenger verken å være vanskelig eller tidkrevende, og best av alt; det trenger heller ikke inneholde sukker.

Vi har snakket med to matbloggere som gir deg fire enkle oppskrifter på søte og sukkerfrie desserter.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt søtsuget

Smått og søtt

Når bloggen har fått navnet Bakekona.blogg.no er det ingen hemmelighet at Stine Haslestad er glad i å bake, og gjerne noe som smaker søtt. Men det betyr slett ikke at det må inneholde sukker. Hun kan friste med en mini-smuldrepai, og deilige sjokoladetrøfler som garantert vil dekke søtsuget.

– Inspirasjonen til sjokoladetrøffelen har jeg hentet fra en blogg jeg kom over på Pinterest, som jeg har tilpasset etter hvordan jeg liker det, sier hun til KK.no. 

Dette er en veldig enkel oppskrift som i utgangspunktet kun krever to ingredienser, men du kan også tilsette nøtter og havregryn om du ønsker. Og du må gjerne smake dem til med en klype havsalt eller vaniljeekstrakt. 

<strong>MINIPAI:</strong> Disse små smuldrepaiene ser imponerende gode ut, og er slett ikke vanskelige å lage. Foto: Stine Haslestad, Bakekona
MINIPAI: Disse små smuldrepaiene ser imponerende gode ut, og er slett ikke vanskelige å lage. Foto: Stine Haslestad, Bakekona Vis mer

Smuldrepai er også enkelt å lage og kan tilpasses med de bærene eller den frukten du liker. Her har Haslestad valgt å bruke vaniljekrem i bunnen, men denne kan du også erstatte med en deilig topping etter at den er stekt, som for eksempel vaniljekesam, gresk yoghurt med vanilje eller en scoop med is. Dersom du ønsker litt crunch kan du også tilsette litt hakkede nøtter.

– Smuldrepaien ble litt tilfeldig slengt sammen, men med utgangspunkt i de ingrediensene jeg bruker når jeg lager en stor smuldrepai.

LES OGSÅ: Derfor bør du unne deg dessert

Mini-smuldrepai med bringebær

Oppskrift fra: Bakekona
Beregnet til 2 porsjoner

Vaniljekrem, cirka 2-3 ss per porsjon (kan lages uten sukker)
Bringebær, ferske eller frosne
10 gram kaldt smør
15 gram hvetemel
10 gram havregryn
1 klype sukrin +, eller sukrin/sukrin gold
1 klype bakepulver

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 170 grader. Bland sammen hvetemel, havregryn, sukrin + og bakepulver. Smuldre det tørre sammen med smøret. Fordel vaniljekrem i bunnen av formene. Legg bringebær på toppen, og dryss litt sukrin på bærene. Så fordeler du smuldredeigen på toppen av bærene.

Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter. La den få avkjøle seg litt, slik at kremen får satt seg litt etter at den er ferdigstekt.

LES OGSÅ: Disse bærene bør du spise mer av nå

<strong>SJOKOLADE:</strong> Den naturlige sødmen fra dadlene, kombinert med mørk kakao vil garantert dempe søtsuget. Foto: Stine Haslestad, Bakekona
SJOKOLADE: Den naturlige sødmen fra dadlene, kombinert med mørk kakao vil garantert dempe søtsuget. Foto: Stine Haslestad, Bakekona Vis mer

Sjokoladetrøffel med to ingredienser

Oppskrift fra: Bakekona

15 dadler
2 gode spiseskjeer kakao, ca 30 gram
Smak gjerne til med: en klype havsalt eller vaniljeekstrakt
Litt vann hvis massen blir for fast

Slik gjør du: Er det steiner i dadlene tar du ut disse før du kjører dadlene i en blender eller food prosessor. Tilsett kakao, og evt havsalt/vaniljeekstrakt. La maskinen gå til alt er blandet godt sammen. Er massen litt vanskelig å jobbe med kan du sette den en liten stund i kjøleskapet. Trill kuler, og rull disse i litt ekstra kakao. Oppbevar kulene i en tett boks i fryseren. De fryser aldri helt, men blir bare fastere og mer fudgete.

LES OGSÅ: Hvilken mørk sjokolade bør du velge?

Dessert på under 5 minutter

Også Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen lindastuhaug.blogg.no, er glad i hjemmelagde desserter uten sukker, og hun har to gode oppskrifter som alle kan klare å følge. 

Det ene er en hjemmelaget bringebærsorbêt som kun tar tre minutter å lage. Her kan du selvfølgelig bytte ut bringebær med de bærene du foretrekker, eller du kan bruke frukt. Både mango, kiwi og ananas egner seg godt, men da må du huske å skrelle frukten, skjære i biter og la den bli helt fryst før du lager sorbêten. Server gjerne med friske bær, frukt eller nøtter på toppen.

<strong>IS:</strong> Lyst på noe søtt veldig raskt? Denne sorbeten tar kun noen få minutter å lage. Foto: Linda Marie Stuhaug
IS: Lyst på noe søtt veldig raskt? Denne sorbeten tar kun noen få minutter å lage. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Karamelliserte epler er en annen lun dessert hun vil anbefale, og også denne tar bare noen minutter å slenge sammen før den kan nytes. Denne desserten trenger ikke nødvendigvis bestå av kun epler, du kan fint bruke flere ulike frukter sammen.

LES OGSÅ: Superdeilig is du kan lage selv

Sukkerfri bringebærsorbêt

Oppskrift fra: Linda Stuhaug 
Beregnet på 1 porsjon

125 g frosne bringebær 
125 g yoplait, mager kesam, eller gresk yoghurt
Søtning etter smak

Slik gjør du: Ha ingrediensene i en bolle og mos med stavmikser til en jevn og klumpfri is. Du kan også bruke en blender. Smak til med søtning etter ønske – her anbefaler Stuhaug sukrinmelis, steviapulver eller andre pulveriserte søtninger som smelter inn i isen. Spis gjerne med en gang, eller frys ned til servering. Fryser du den først blir det enklere å forme isen til kuler. 

<strong>KARAMELLISERT:</strong> Denne desserten trenger ikke nødvendigvis bestå av kun epler, du kan fint bruke flere ulike frukter sammen. Foto: Linda Marie Stuhaug
KARAMELLISERT: Denne desserten trenger ikke nødvendigvis bestå av kun epler, du kan fint bruke flere ulike frukter sammen. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Sukkerfrie karamelliserte epler

Oppskrift fra: Linda Stuhaug

1 eple
1-2 ss sukrin gold
Et godt dryss kanel
Hakkede mandler og valnøtter

Slik gjør du: Del eplet opp i terninger, ha det i en bolle og vend inn sukrin gold og kanel. Strø over hakkede nøtter om du ønsker det, disse kan også brukes som topping til slutt. Ha bollen i mikroen i 1-3 minutter, til eplene er godt møre og har karamellisert seg. Avkjøl litt og server gjerne med vaniljesaus, vaniljekrem, yoghurt, vaniljekesam eller cottage cheese.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer