Trening

Sunt og sprekt for gravide

Slik lever du godt og får mer energi under svangerskapet.

Sunt og sprekt for gravide
Publisert
Sist oppdatert


Vil du leve sunnest mulig når du venter barn, er det litt andre regler som gjelder. Trenings- og kostvaner bør legges litt om for å ta hensyn til det som skjer i kroppen din. Her er våre beste råd for deg som vil ha en sprek graviditet:

Stump røyken
- Å stumpe røyken er noe av det viktigste den gravide kan gjøre for å gi fosteret et godt liv mens det oppholder seg i livmoren, sier fødselslege Gro Nylander til Helsenytt.

Er du røykfri under svangerskapet, gir du barnet langt bedre helsebetingelser enn hvis du røyker. Å stumpe røyken gir fosteret bedre næring, noe som fører til økte sjanser for normal fosterutvikling og fødelsevekt. Røykfrie mødre har også bedre sjanser for å unngå å føde for tidlig, og røykfrihet reduserer også risikoen for spontanabort og fosterdød. Selv etter fødselen gir røykfriheten fordeler: redusert risiko for krybbedød, astma, luftveisinfeksjoner, adferdsforstyrrelser og lese- og skrivevansker. Nyere forskninger viser også at røyking under svangerskapet gir barnet 2,5 ganger så stor sjanse for å utvikle ADHD.

Vær aktiv
Aktivitet gir deg større sjanser for et bedre svangerskap. Ifølge KKs treningsekspert Jill Jahrmann, kan mødre som trener under svangerskapet oppleve disse fordelene:

 • Lettere fødsler
 • Kortere fødsler

 • Færre keisersnitt
 • Mindre smertestillende
 • Litt tidligere fødsel, men med mindre risiko enn andre for å få premature barn (før 37. uke)
 • Kommer seg mye raskere etter fødsel
 • Mindre risiko for spontanabort
 • Mindre vektøkning under graviditeten, og raskere vektnedgang etter fødselen

 • Mer «modne» barn, barn som raskere tilpasser seg natt og dag, amming og så videre
 • Slankere barn - altså barn med lavere fødselsvekt, men den lavere vekten skyldes kun mindre fett.

 • Er du allerede veltrent, kan du fortsette med ganske hard trening også under svangerskapet.

  - Anbefalingene av det moderne og vitenskapelige slaget lyder som følger: Du kan fortsette å trene som du pleier, men bør ikke øke intensiteten, sier Jill Jahrmann. Hun anbefaler at du unngår aktiviteter med slag og spark (kampsport), aktiviteter med risiko for fall, svært intensiv intervalltrening og styrketrening, og trening hvor du må ligge på ryggen, dersom du har vena cava-syndrom.

  - Det eneste man er forsiktig med, er å anbefale helt utrente gravide å sette i gang med harde treningsopplegg, sier Jill.

  Vær obs dersom du opplever blødninger, kynnere, magesmerter, svimmelhet eller kvalme i forbindelse med treningen. Da bør du avbryte treningen og eventuelt snakke med legen din før du gjenopptar den.

  Spis riktig
  Et normalt, sunt kosthold er viktigere enn noensinne når du er gravid. Det er viktig at du får i deg vitaminer og mineraler. I tillegg gjelder enkelte spesielle regler, for eksempel at du bør få i deg ekstra folat. Folat bør du begynne å ta allerede når du planlegger å bli gravid, og daglig dose bør ligge på 0,4 mg de første månedene av graviditeten, anbefaler Sosial- og helsedirektoratet. Folat beskytter barnet mot medfødte skader som for eksempel ryggmargsbrokk. Det anbefales at du tar folattilskudd daglig. I tillegg kan du gjerne spise sunn, grønn kost, som inneholder både folat og jern.

 • Les også: grønne gleder for gravide

 • Kostholdet under svangerskapet bør inneholde grovt brød, pasta, ris, poteter, magert kjøtt, fisk, bønner, linser og noe melkeprodukter. Frukt, bær og grønnsaker (gjerne 7 om dagen) og minst mulig søt mat og drikke, skriver Lommelegen.

  Du trenger noe mer energi enn normalt når du er gravid, men «å spise for to» betyr ikke at du skal spise dobbel dose. En kvinne som ikke er gravid, trenger rundt 2100 kalorier om dagen, mens en gravid kvinne bør få i seg 2500. Ammer du, bør du opp i 2700 kalorier om dagen, ifølge Nettdoktor.

  Mat & drikke du bør unngå:
 • Alkohol - du bør være helt avholdende under hele svangerskapet
 • Medisiner og naturmidler - snakk med legen før du tar medikamenter under svangerskapet
 • Kjøtt som ikke er gjennomstekt eller -kokt, samt uvaskede grønnsaker og annen mat som kan være forurenset med jord. Dette for å unngå toksoplasmosesmitte. Av samme årsak bør du unngå nærkontakt med katter.


 • LES OGSÅ:
 • Slik bør du spise og trene når du ammer
 • Prøver du å bli gravid? Slik øker du sjansene
 • Suksess-press for gravide
 • Slik trenger du magen etter fødselen • Å stumpe røyken gir ikke bare fordeler for deg personlig - det er også hjelpsomt dersom du prøver å bli gravid, og reduserer risikoen for at barnet får sykdommer og plager.
  Å stumpe røyken gir ikke bare fordeler for deg personlig - det er også hjelpsomt dersom du prøver å bli gravid, og reduserer risikoen for at barnet får sykdommer og plager. Vis mer
  Aktivitet under svangerskapet har en rekke fordeler, både for deg og barnet.
  Aktivitet under svangerskapet har en rekke fordeler, både for deg og barnet. Vis mer
  Altfor hard trening anbefales ikke under graviditeten, men du har godt av å være aktiv. Foto: All over press
  Altfor hard trening anbefales ikke under graviditeten, men du har godt av å være aktiv. Foto: All over press Vis mer
  Gravide bør få i seg ekstra folat - spis gjerne folatrike grønnsaker som spinat og brokkoli, men ta folattilskudd i tillegg.
  Gravide bør få i seg ekstra folat - spis gjerne folatrike grønnsaker som spinat og brokkoli, men ta folattilskudd i tillegg. Vis mer
  Foto: Thinkstock.com
  Foto: Thinkstock.com Vis mer
  Grovt brød, fisk og magert kjøtt er viktige ingredienser i kostholdet du bør ha under svangerskapet.
  Grovt brød, fisk og magert kjøtt er viktige ingredienser i kostholdet du bør ha under svangerskapet. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer