Hvis det er en antioksidant-bombe du er ute etter, kan du enkelt få dosen din ved å spise mer bær – enten de er ferske fra skogen, frosne fra matbutikken eller i pulverform/tørket fra helsekosten.
Men hvilke bær bør du egentlig gå for?
Forfatteren Lauri Boone har i sin nye bok «Powerful Plant-Based Super Foods» tatt for seg en rekke av de mest næringsrike bærene som finnes i dag. Disse bærene er proppfulle av antioksidanter og fytokjemikalier som kan bidra til å holde hjernen ung, huden glødende og reduserer risikoen hjertesykdom, diabetes og kreft, skriver Huffington Post.
LES OGSÅ: Slik unngår du at bærene mugner
Acaibær
Acai er en steinfrukt på størrelse med små moreller, som vokser vilt i Amazonas i Brasil. I generasjoner har det mørke lilla Acai bæret blitt brukt i kostholdet til de brasilianske indianerne på grunn av sitt høye næringsinnhold.
Bæret har nemlig et høyt naturlig innhold av antioksidanter, kalsium og protein. Samtidig er det rikt på fiber, vitaminer, mineraler og de sunne fettsyrene Omega 6 og 9. De sunne fettstoffene gjør blant annet at antioksidantene lett blir tatt opp i kroppen.

Acai er gunstig i forhold til hjerte og karsykdommer, og det hevdes at bæret også styrker immunforsvaret, reduserer kolesterolinnholdet i blodet og bidrar til å utsette aldringsprosessen.
LES OGSÅ: Selvplukkede bær er sunnere
Camu Camu bær
Camu Camu er et lite tre i regnskogen i Amazonas i Peru og Brasil, som bærer rødaktige kirsebærlignende bær.
Den viktigste egenskapen til bæret er det ekstraordinært høye innholdet av antioksidanter og C-vitamin, noe som forklarer hvorfor det i lang tid har blitt brukt til å bekjempe forkjølelse og influensa. Bæret er også kjent for å kunne styrke immunforsvaret og motvirke for tidlig aldring.

Dersom du ikke finner ferske bær på butikken, kan du få kjøpt dem i pulverform på de fleste helsekostbutikker.
Gojibær
Gojibær blir ofte omtalt som supermat, da det sies at disse kinesiske, seige, syrlige bærene er en av verdens mest næringsrike frukter. De skal blant annet hjelpe mot høyt blodtrykk, svimmelhet, impotens, dårlig syn, trøtthet og dårlig appetitt.

Og det er ikke rart - bærene inneholder nemlig 18 aminosyrer, noe som gjør dem til en overraskende god proteinkilde. I tillegg har de mer betakaroten enn gulrøtter og er svært rike på C-vitamin, B2-vitamin, zink, jern, kalsium og kalium.
Barbadoslykt
Barbadoslykt, også kjent som ananaskirsebær, perubær og kinesisk stikkelsbær, er et oransje bær, omkranset av blader. Det er søt-surt, og kan nesten sammenliknes med en blanding av stikkelsbær og Cherry tomater.
Bærene er rike på B-vitamin, protein, fiber, antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer, og skal ifølge forskning kunne bidra til å regulere stoffskiftet og holde deg mett lengre.
LES OGSÅ: De beste bærene å plukke
Maquibær
Maquibæret er den ultimate superfrukten. Det vokser i Chile og har blitt brukt til å blant annet behandle tilstander som magesår og feber.
At bæret inneholder antioksidanter er kanskje ikke så spesielt i seg selv - det som er oppsiktsvekkende er mengden. Maqui inneholder nemlig hele tre til fire ganger så mye antioksidanter som Acaibæret.

Maquibær er i tillegg sprekkferdige av antocyaniner – som er en type antioksidanter du finner i blå og lilla frukter og bær.
Morbær
Årsaken til at morbær har store helsefordeler kommer av det høye innholdet av jern. Jern er viktig for å opprettholde antall røde blodlegemer i blodet, og nok jern vil forebygge blodmangel.
Bare 100 gram med morbær inneholder 1,85 milligram, og du vil neppe finne det samme nivået i annen frukt, men du kan finne lignende innhold i en biff av storfe.
I tillegg til det høye nivået av jern, inneholder morbær mye C-vitaminer og har høye nivåer av resveratrol, som er samme antioksidant som er blitt knyttet til bekjempelse av kreft, overvekt, diabetes og til og med aldringstegn.