Bær

Superbærene du bør prøve

Holder hjernen ung, huden glødende og reduserer risikoen hjertesykdom, diabetes og kreft.

GOJI BÆR: Er supersunne og gode. I denne saken får du tips til flere andre, litt ukjente superbær! Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
GOJI BÆR: Er supersunne og gode. I denne saken får du tips til flere andre, litt ukjente superbær! Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis det er en antioksidant-bombe du er ute etter, kan du enkelt få dosen din ved å spise mer bær – enten de er ferske fra skogen, frosne fra matbutikken eller i pulverform/tørket fra helsekosten.

Men hvilke bær bør du egentlig gå for?

Forfatteren Lauri Boone har i sin nye bok «Powerful Plant-Based Super Foods» tatt for seg en rekke av de mest næringsrike bærene som finnes i dag. Disse bærene er proppfulle av antioksidanter og fytokjemikalier som kan bidra til å holde hjernen ung, huden glødende og reduserer risikoen hjertesykdom, diabetes og kreft, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Slik unngår du at bærene mugner

Acaibær

Acai er en steinfrukt på størrelse med små moreller, som vokser vilt i Amazonas i Brasil. I generasjoner har det mørke lilla Acai bæret blitt brukt i kostholdet til de brasilianske indianerne på grunn av sitt høye næringsinnhold.

Bæret har nemlig et høyt naturlig innhold av antioksidanter, kalsium og protein. Samtidig er det rikt på fiber, vitaminer, mineraler og de sunne fettsyrene Omega 6 og 9. De sunne fettstoffene gjør blant annet at antioksidantene lett blir tatt opp i kroppen.

ACAIBÆR: Acaibær er gunstig i forhold til hjerte og karsykdommer, og det hevdes at bæret også styrker immunforsvaret, reduserer kolesterolinnholdet i blodet og bidrar til å utsette aldringsprosessen. Foto: lazyllama - Fotolia
ACAIBÆR: Acaibær er gunstig i forhold til hjerte og karsykdommer, og det hevdes at bæret også styrker immunforsvaret, reduserer kolesterolinnholdet i blodet og bidrar til å utsette aldringsprosessen. Foto: lazyllama - Fotolia Vis mer

Acai er gunstig i forhold til hjerte og karsykdommer, og det hevdes at bæret også styrker immunforsvaret, reduserer kolesterolinnholdet i blodet og bidrar til å utsette aldringsprosessen.

LES OGSÅ: Selvplukkede bær er sunnere

Camu Camu bær

Camu Camu er et lite tre i regnskogen i Amazonas i Peru og Brasil, som bærer rødaktige kirsebærlignende bær.

Den viktigste egenskapen til bæret er det ekstraordinært høye innholdet av antioksidanter og C-vitamin, noe som forklarer hvorfor det i lang tid har blitt brukt til å bekjempe forkjølelse og influensa. Bæret er også kjent for å kunne styrke immunforsvaret og motvirke for tidlig aldring.

CAMU CAMU BÆR: Disse har er ekstraordinært høyt innholdet av antioksidanter og C-vitamin, noe som forklarer hvorfor bærene i lang tid har blitt brukt til å bekjempe forkjølelse og influensa. Foto: Ildi - Fotolia
CAMU CAMU BÆR: Disse har er ekstraordinært høyt innholdet av antioksidanter og C-vitamin, noe som forklarer hvorfor bærene i lang tid har blitt brukt til å bekjempe forkjølelse og influensa. Foto: Ildi - Fotolia Vis mer

Dersom du ikke finner ferske bær på butikken, kan du få kjøpt dem i pulverform på de fleste helsekostbutikker.

Gojibær

Gojibær blir ofte omtalt som supermat, da det sies at disse kinesiske, seige, syrlige bærene er en av verdens mest næringsrike frukter. De skal blant annet hjelpe mot høyt blodtrykk, svimmelhet, impotens, dårlig syn, trøtthet og dårlig appetitt.

GOJIBÆR: Disse skal blant annet hjelpe mot høyt blodtrykk, svimmelhet, impotens, dårlig syn, trøtthet og dårlig appetitt. Foto: HandmadePictures - Fotolia
GOJIBÆR: Disse skal blant annet hjelpe mot høyt blodtrykk, svimmelhet, impotens, dårlig syn, trøtthet og dårlig appetitt. Foto: HandmadePictures - Fotolia Vis mer

Og det er ikke rart - bærene inneholder nemlig 18 aminosyrer, noe som gjør dem til en overraskende god proteinkilde. I tillegg har de mer betakaroten enn gulrøtter og er svært rike på C-vitamin, B2-vitamin, zink, jern, kalsium og kalium.

Barbadoslykt

Barbadoslykt, også kjent som ananaskirsebær, perubær og kinesisk stikkelsbær, er et oransje bær, omkranset av blader. Det er søt-surt, og kan nesten sammenliknes med en blanding av stikkelsbær og Cherry tomater.

Bærene er rike på B-vitamin, protein, fiber, antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer, og skal ifølge forskning kunne bidra til å regulere stoffskiftet og holde deg mett lengre.

LES OGSÅ: De beste bærene å plukke

Maquibær

Maquibæret er den ultimate superfrukten. Det vokser i Chile og har blitt brukt til å blant annet behandle tilstander som magesår og feber.  

At bæret inneholder antioksidanter er kanskje ikke så spesielt i seg selv - det som er oppsiktsvekkende er mengden. Maqui inneholder nemlig hele tre til fire ganger så mye antioksidanter som Acaibæret.

MORBÆR: Disse er kjent for sitt høye innhold av jern. Bare 100 gram med morbær inneholder  faktisk hele 1,85 milligram, og du vil neppe finne det samme nivået i annen frukt, men du kan finne lignende innhold i en biff av storfe. Foto: volff - Fotolia
MORBÆR: Disse er kjent for sitt høye innhold av jern. Bare 100 gram med morbær inneholder faktisk hele 1,85 milligram, og du vil neppe finne det samme nivået i annen frukt, men du kan finne lignende innhold i en biff av storfe. Foto: volff - Fotolia Vis mer

Maquibær er i tillegg sprekkferdige av antocyaniner – som er en type antioksidanter du finner i blå og lilla frukter og bær.

Morbær

Årsaken til at morbær har store helsefordeler kommer av det høye innholdet av jern. Jern er viktig for å opprettholde antall røde blodlegemer i blodet, og nok jern vil forebygge blodmangel.

Bare 100 gram med morbær inneholder 1,85 milligram, og du vil neppe finne det samme nivået i annen frukt, men du kan finne lignende innhold i en biff av storfe.

I tillegg til det høye nivået av jern, inneholder morbær mye C-vitaminer og har høye nivåer av resveratrol, som er samme antioksidant som er blitt knyttet til bekjempelse av kreft, overvekt, diabetes og til og med aldringstegn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer