Is

Superdeilig is du kan lage selv

Her er matbloggernes beste oppskrifter!

HJEMMELAGET IS: Det er ikke så vanskelig som en skulle tro å lage is helt fra bunnen. Og du trenger heller ikke eie en ismaskin for å kunne lage søte fristelser. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
HJEMMELAGET IS: Det er ikke så vanskelig som en skulle tro å lage is helt fra bunnen. Og du trenger heller ikke eie en ismaskin for å kunne lage søte fristelser. Foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er få ting som smaker bedre enn en iskald is på en varm sommerdag. Fløteis, saftis, softis, yoghurtis og sorbet – naaam!

Men du trenger ikke la deg stoppe av det begrensede utvalget i butikkene - den beste isen kan du faktisk lage helt selv.

LES OGSÅ: Verdens beste og sunneste is lager du selv

Bedre kontroll med hjemmelaget is

Terese Glemminge Arnesen, som er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Melk.no, forteller til KK.no at det fine med å lage is fra bunnen, er at du selv kan bestemme innholdet – både når det kommer til næringsinnhold, ingredienser og smak.

- Du kan for eksempel bruke fløte, melk, yoghurt, kesam eller skyr for å variere smak og fettinnhold, og tilsette frukt og bær i stedet for masse sukker. Melk og meieriprodukter inneholder viktige næringsstoffer som kroppen din trenger, blant annet kalsium og proteiner.

- Ved å bruke magre meieriprodukter, tilsette lite sukker og mer frukt, kan du få en litt sunnere vri på desserten som både er god og som bidrar med viktige næringsstoffer. I tillegg er hjemmelaget iskrem en fin måte å bruke opp rester av for eksempel egg og kremfløte på, og dermed bidra til å redusere matsvinn, sier hun.

LES OGSÅ: Her kan du spare 350 kilokalorier

En fordel å eie en ismaskin

Mange dropper å lage is fra bunnen fordi de kanskje tror at det er fryktelig komplisert og tidskrevende, men ifølge Arnesen er det mye enklere enn man skulle tro.

- Det er veldig enkelt. Basisingrediensene man bruker i hjemmelaget iskrem er eggeplommer, sukker og kremfløte – dette kan du tilsette smak ut ifra eget ønske.

- Det som er viktig om du ikke har en ismaskin for hånden, er at du må røre i blandingen med jevne mellomrom under innfrysningen for å unngå iskrystaller.

Du må altså ikke eie en ismaskin for å kunne lage god hjemmelaget iskrem. Likevel betyr det ikke at den geniale kjøkkenmaskinen ikke har sine fordeler.

- Noen av fordelene med å eie en ismaskin er at den gir deg ferdig is raskere og du slipper jobben med å stadig røre i isen mens den fryser. I tillegg får du også en mye luftigere og glatt konsistens på isen.

- De siste årene har det kommet mange iskremmaskiner til privat husholdning som er effektive og ikke koster skjorta. Vil du ikke bruke penger på slikt utstyr, kan du imidlertid lage god iskrem på egenhånd så lenge du husker å røre i den, sier hun.

YOGHURTIS: Westlies velsmakende bringebær- og yoghurtis. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
YOGHURTIS: Westlies velsmakende bringebær- og yoghurtis. Foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer

LES OGSÅ: Bytt ut godteskålen med denne

Velsmakende bringebær- og yoghurtis

Marit Røttingsnes Westlie, som har bloggen Fru Timian, forteller til KK.no at hun ofte lager is hjemme på kjøkkenet, og en av hennes favoritter er hjemmelaget bringebær- og yoghurtis.

- Jeg er utrolig glad i is som har en friskhet i seg. En av mine favoritter er en oppskrift jeg senest i går la ut på bloggen.

- Det er en yoghurtis med bringebær som jeg lager i ismaskinen min. Det fine med denne oppskriften er at du ikke nødvendigvis trenger å bruke bringebær. Jeg har tidligere laget den med mange forskjellige bær, og det smakte supergodt. Så her er det bare å bruke fantasien, sier hun.

Slik lager du Westlies velsmakende bringebær- og yoghurtis:

Dette trenger du (en porsjon):

 • 300 gram sukker
 • 6 dl vann
 • 500 gram bringebær
 • 4 dl Lindahls greske eller tyrkiske yoghurt
   

Slik gjør du:

 1. Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp. La det koke lenge nok til at det er redusert til fire desiliter.
   
 2. Isen blir best når bærene som brukes er helt most, så dersom du bruker frosne bær, moser du dem helt før du har dem over i en bolle og heller den kokvarme sukkerlaken over. Rør og mos det sammen før du rører inn yoghurten.
   
 3. Ha sausen i ismaskinen og kjør den lenge nok til at det blir en luftig og fin is. Har du ikke ismaskin, og vil lage isen, fyser du den ned i en isboks. I løpet av nedfrysningstiden tar du opp sausen og kjører mikseren gjennom sausen og det som etter hvert blir en forholdsvis fast masse. Gjenta piskeprosessen fire til fem ganger.
   
 4. Også med ismaskin, er det greit å la isen få et lite opphold i fryseren før servering. Ligger isen lenge i fryseren, tar du den ut ca. 15 minutter før servering.
SORBET: Sandbergs jordbærsorbet som smaker helt himmelsk. Foto: Trine Sandberg
SORBET: Sandbergs jordbærsorbet som smaker helt himmelsk. Foto: Trine Sandberg Vis mer


Kilde: Frutimian.no

Himmelsk god jordbærsorbet

En annen som er glad i hjemmelaget is er Trine Sandberg, som er kvinnen bak Norges mest leste matblogg, Trines matblogg.

- Jeg foretrekker absolutt hjemmelaget is, og jeg tror mange andre også har begynt å få smaken for dette. Det har blitt mye mer populært å lage is fra bunnen, og det ligger jo litt under trenden også – jeg tror folk generelt har blitt mer glad i å lage mat fra bunnen og prøve nye, spennende smaker.

- Jeg er veldig glad i sorbetis, spesielt jordbærsorbet. Sorbet er noe av det enkleste og beste du kan lage! Du kan benytte frukt, bær eller urter – alt etter smak og behag. En av mine favoritter er en jordbærsorbet laget med norske jordbær, den smaker helt himmelsk, forteller hun.

Slik lager du Sandbergs jordbærsorbet:

Dette trenger du:

 • Cirka 1 kg jordbær
 • 200 gram sukker
 • 1 dl vann
 • 1 sitron, kun saften
 • 2 ss Golden syrup (kan sløyfes)


Slik gjør du:

 1. Rens og skyll jordbærene og kjør de i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, vann og sirup, til du får en fin purè. Smak til med nypresset sitronsaft.
   
 2. Sil bærblandingen og kjør den deretter i en iskremmaskin. Spis sorbeten umiddelbart eller frys den ned og spis senere. Selv synes jeg sorbeten blir best nylaget, etter 30 til 45 minutter i fryseren. Da har den passe konsistens.
   
 3. Du trenger slett ikke iskremmaskin for å lage sorbet. Fryses sorbeten i fryser, er det viktig å røre i den noen ganger under innfrysingen slik at det ikke dannes isnåler.
IS PÅ TO MINUTTER: Sandbergs jordbæris som lages på to minutter. Foto: Trine Sandberg
IS PÅ TO MINUTTER: Sandbergs jordbæris som lages på to minutter. Foto: Trine Sandberg Vis mer


Kilde: Trines matblogg

Jordbæris på under to minutter

Om du er skikkelig fysen på is, men ikke har all verdens tid, anbefaler Sandberg deg å prøve oppskriften hennes på en kjempegod jordbæriskrem som er ferdig på under to minutter.

Slik lager du Sandbergs jordbæriskrem:

Dette trenger du:

 • 500 gram dypfrosne jordbær
 • 75 til 100 gram sukker
 • 2,5 til 3 dl kremfløte
 • Foodprosessor med roterende kniv
   

Slik gjør du:

 1. Det er viktig at jordbærene er helt dypfrosne for at du skal få et bra resultat. Ha jordbær og sukker i foodprosessoren og kjør på maksimal styrke til du får en litt «kornete» blanding.
   
 2. Tilsett umiddelbart fløten i en tynn stråle mens du kjører maskinen på full styrke noen sekunder – og voila er iskremen ferdig!
   
 3. Server iskremen og nyt umiddelbart. Alternativt kan du fryse den ned, men den er aller, aller best når den er helt nylaget.


Klide: Trines matblogg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer