Honning

Superhonning tar knekken på bakteriene

Utprøvd på sykehus med svært positive resultater. Kan redusere bruken av antibiotika.

SUPERSTOFF: Honning har vist seg å ta knekken på skumle bakterier og få sår til å hele. Foto: Han van Vonno
SUPERSTOFF: Honning har vist seg å ta knekken på skumle bakterier og få sår til å hele. Foto: Han van Vonno Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Honning har vært sett på som et vidundermiddel i tusener av år. Ikke bare er det et supert søtningsmiddel som i tillegg tilfører næringsstoffer, men ufiltrert honning har også lindrende effekt på forkjølelse og influensa, da den har betennelsesdempende effekt.

Honning inneholder blant annet C vitamin og vitaminene B1, B2, B3 og B6. I tillegg finner vi kalsium, jern, magnesium, kalium og sink i det gyldne naturproduktet.

Denne betennelsesdempende effekten har lenge interessert forskere, og det har vært gjort flere studier som viser at å smøre inn sår med honning reduserer infeksjonsfaren og får huden til å gro raskere. Dette er blant annet på grunn av aminosyrene honning inneholder, og C vitaminet, som spiller en viktig rolle i produksjon av nytt kollagen (bindevev) i huden.

LES OGSÅ: Sår i munnen kan skyldes jernmangel

Bruker ny superhonning på sykehus

I Storbritannia har Royal Hampshire County Hospital i ett års tid brukt honning for å fjerne infeksjoner i operasjonssår, og resultatene er veldig positive, skriver Hampshire Chronicle.

Ikke bare har honningen tatt knekken på sopp og parasitter, den har også fått has på superbakterien MRSA (en type stafylokokk), halvert infeksjonsfaren hos kvinner som har utført keisersnitt, og har helet kroniske fotsår hos pasientene. Honningen har også blitt brukt fr å behandle akne.

Dr Matthew Dryden, mikrobiolog ved sykehuset, uttalte at dette kan redusere bruk av antibiotika. Dette vil ha stor betydning for helsevesenet over hele verden, for i løpet av de siste årene har flere og flere bakterier utviklet antibiotikaresistens.

LES OGSÅ: Naturlige hudpleieprodukter du lager selv

Steril «surgihoney»

Honningen som brukes er en spesiell honning utviklet av Ian Staples, som driver en økologisk gård i Chile der han også produserer den spesielle, steriliserte honningen.

- Jeg synes dette er et unikt produkt for sårpleie. Honning er en fantastisk naturlig medisin. Den skader ikke vevet, men dreper bakteriene, sa Dr. Dryden til avisen.

Foreløpig er honningen kun tilgjengelig for britiske sykehus, og flere studier må til før den slippes på markedet for alle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer