Supermat

Supermaten du bør ha på kjøkkenet nå

Grønnkål er ikke kongen av matvarer lenger.

SUPERMAT: Chiafrø, tang og tyttebær er supermat alle bør ha på kjøkkenet i disse dager.  Foto: NTB scanpix
SUPERMAT: Chiafrø, tang og tyttebær er supermat alle bør ha på kjøkkenet i disse dager. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du lyst til å sette noen spennende råvarer på menyen din?

Kanskje du skulle prøvd noe nytt, som ikke bare er smakfullt, men også helsefremmende?

Vi har laget en liste over åtte sunnhetsbomber alle bør ha på kjøkkenet i dissa dager! 

LES OGSÅ: Grønnsaken du helst bør spise rå

1. Svart ris 

Svart ris er en tradisjonell risvariant som er blitt dyrket og høyt verdsatt langt tilbake i tid i det keiserlige Kina. Risen er nærmest svart, og i motsetning til annen ris har den en tydeligere hasselnøttsmak.

Risen må bløtlegges før den kan spises, men kan til gjengjeld by på en rekke næringsstoffer - faktisk er den tidligere blitt sammenlignet med antioksidantbomben blåbær.

Svart ris inneholder fargepigmenter som gjør den karakteristiske fargen, og det er pigmentene som gjør at risen er spesielt rik på antioksidanter.

Bare én spiseskje med svart ris inneholder mer av det helsefremmende antioksidantet antocyanin, enn du finner i samme mengde blåbær. I tillegg inneholder svart ris mer fiber, proteiner, jern, B-vitaminer og E-vitaminer enn andre ristyper.

PROPPFULL AV ANTIOKSIDANTER: Svart ris inneholder mer av det helsefremmende antioksidantet antocyanin enn blåbær.  Foto: nolonely - Fotolia
PROPPFULL AV ANTIOKSIDANTER: Svart ris inneholder mer av det helsefremmende antioksidantet antocyanin enn blåbær. Foto: nolonely - Fotolia Vis mer

Det høye innholdet av E-vitaminer bidrar til å styrke immunforsvaret og beskytte cellene i kroppen mot skadelige, frie radikaler.

2. Tyttebær

Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er ikke et unntak.

E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.

Tyttebær inneholder også benzosyre - naturens eget konserveringsmiddel, som gjør at de holder seg svært lenge, og motstår mugg.

De bør plukkes for hånd, framfor med bærplukker, men kan også kjøpes i butikkene på høsten eller frossent hele året. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.

LES OGSÅ: Derfor er tomat «supermat»

3. Knutekål

Knutekål er en videreutvikling av vill kål. Gjennom 3000 år har det vært dyrket forskjellige typer kål og denne varianten oppsto nordvest i Europa på 1500-tallet.

Knutekål er rik på C-vitaminer, lett fordøyelig og har få kalorier.

Den må skrelles før bruk og brukes på de fleste områder som kålrot. Den er god smørdampet eller som stuing med litt muskat i. Smaken på knutekål er mildere enn kålrot og det kan derfor ved koking lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet. 

KNUTEKÅL: Er du usikker på hvordan du skal bruke knutekålen? Den har samme bruksområder som kålrot, og smaker supergodt dampet eller som mos.  Foto: pilipphoto - Fotolia
KNUTEKÅL: Er du usikker på hvordan du skal bruke knutekålen? Den har samme bruksområder som kålrot, og smaker supergodt dampet eller som mos. Foto: pilipphoto - Fotolia Vis mer

Knutekål kan også brukes i wok, raspet som råkost eller som snacks delt i staver sammen med ulike dipper.

4. Kakaobønner 

Kakaobønner har gjennom senere års forskning seilt opp som noe av det mest helsefremmende vi kan tilby hjernen og kroppen. 

For å få nytte av bønnenes helsefremmende egenskaper må den helst spises som kakaonibs (usøtede, ristede kakaobønner) eller organisk kakaopulver. 

Foruten å bestå av protein, fett, fiber, jern, kalsium og vitaminer, så inneholder kakaobønnene også minst 1500 andre kjemiske komponenter og kombinasjoner som kan ha positiv helseeffekt.

Antioksidantene i kakaobønner er bra for kroppens hjerte- og karsystem. Samtidig senker kakao LDL-kolesterolet i blodet, og reduserer dermed risikoen for åreforkalkning, slag og hjerteinfarkt. Med riktig innhold kan kakaobønner også virke som et naturlig antidepressiva.

I rå tilstand inneholder den lille bønnen mer antioksidanter enn noen annen kjent matvare. For eksempel har kakao opptil 20 til 30 ganger mer antioksidanter enn blåbær

5. Tang

Tro det eller ei, tang er supersunt! Det inneholder mer jern enn en biff, mer kalsium enn ost og mer fiber enn svisker. 

I tillegg har det er høyt innhold av proteiner, samt viktige mineraler som kalium og jod - et næringsstoff som det finnes lite av i kostholdet i dag og som er viktig for stoffskiftet vårt.

Tang er også den eneste planten som inneholder vitamin B12. 

Det er imidlertid ikke så lett å få tak i denne varen. Enkelte helsekostbutikker selger tang, men i tørket form.  

Skal du ha det ferskt må du høre med en fiskehandler eller finne det selv ved kysten.  

TANG: Det høres kanskje ekkelt ut, men tang er supersunt å spise. Visste du at tang er den eneste planten som inneholder vitamin B12?  Foto: photosiber - Fotolia
TANG: Det høres kanskje ekkelt ut, men tang er supersunt å spise. Visste du at tang er den eneste planten som inneholder vitamin B12? Foto: photosiber - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du knuse linfrøene

6. Hampfrø 

Hampfrø er nøttefrukten fra Cannabis saltiva. Selv om planten heter Cannabis saltiva har ikke mathamp noen narkotisk effekt, da det ikke inneholder ikke de sterktvirkende alkaloidene.

Grunnen til at frøene har blitt så populære, er at de inneholder flust av viktige næringsstoffer, deriblant protein og sunne fettstoffer. En av de største fordelene med disse frøene er at de inneholder sunne fettsyrer – og da særlig omega-3 og omega-6, som er viktig for alt fra huden til hjernen din.

I tillegg til dette, er de også rike på protein - hele hampfrø inneholder opp mot 25 prosent protein.
 
Som om ikke det var nok inneholder frøene også mye vitamin E, som er en kraftig antioksidant som beskytter fettstoffene i cellemembranen mot oksidasjon, og hindrer skade på cellemembraner.
 
Hampfrø inneholder også alle de 20 aminosyrene, inkludert de som kroppen ikke kan produsere selv og må ha tilført gjennom maten. Aminosyrene er viktig for kroppen, fordi de er byggesteiner i proteiner.

Frøene er veldig allsidige, og kan spises rå, ristet, uristet eller som tilskudd i andre matretter. I likhet med andre nøtter og frø bør imidlertid du være litt påpasselig med hvor mye hampfrø du spiser, da frøene er fettrike - én håndfull om dagen er som regel nok.

HAMPFRØ: Hampfrø er proppfulle av sunne fettsyrer – og da særlig omega-3 og omega-6, som er viktig for alt fra huden til hjernen din.
 Foto: borispain69 - Fotolia
HAMPFRØ: Hampfrø er proppfulle av sunne fettsyrer – og da særlig omega-3 og omega-6, som er viktig for alt fra huden til hjernen din. Foto: borispain69 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Bytt ut ris og pasta med quinoa

7. Chiafrø 

Chiafrø har blitt stemplet som «den nye supermaten». Det lille frøet er fra Mellom-Amerika og er fullt av viktige næringsstoffer.

Først og fremst inneholder frøene lite kalorier og godt med fiber, samtidig som de har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse.

Men fordelene stopper ikke der – frøene kan også gi deg mer energi og øke styrken og utholdenheten din. Det skal i tillegg ha en positiv innvirkning på vekttap, og kan senke blodsukkeret.

Chiafrøene er i tillegg svært rike på omega-3- og omega-6-fettsyrer som er viktige byggesteiner for kropp og hjerne. To spiseskjeer chiafrø inneholder faktisk mer omega-3 enn en hel laksefilet!

Frøene selges i helsekostbutikker, og kan brukes til det aller meste. Trenger du tips til hvordan du kan snike inn chiafrø i kostholdet ditt? Da kan du sjekke ut denne saken! 

CHIAFRØ: Frøene inneholder lite kalorier og godt med fiber, samtidig som de har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse. Foto: matka_Wariatka - Fotolia
CHIAFRØ: Frøene inneholder lite kalorier og godt med fiber, samtidig som de har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse. Foto: matka_Wariatka - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Acai, chia og goji – supermat, eller myte?

8. Ruccola 

Ruccolaen har ikke bare en god og særegen smak, den er også proppfull av vitaminer, mineraler og antioksidanter.

For eksempel er den rik på vitamin A, et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for syn, benvekst, celler og immunforsvaret, samt betakaroten - som omdannes til vitamin A i kroppen.

Ruccola inneholder også massevis av lutein og zeaxanthin, som er de to typene karotenoider (antioksidanter) som finnes i mørkegrønne bladgrønnsaker. Forskning har vist at disse stoffene kan hjelpe til med å bekjempe grå stær og makuladegenerasjon, som kan føre til synstap.

Sist, men ikke minst er bladgrønnsaken også rik på vitamin K, som har en rekke funksjoner spesielt relatert til blodlevring (koagulering), beinvev, nervevev og blodårer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer