Mensen

Sur? Ikke skyld på PMS

Forskere sår tvil om hele fenomenet.

SUR?: Ditt dårlige humør skyldes ikke at du skal ha mensen, hevder forskere. Foto: Colourbox
SUR?: Ditt dårlige humør skyldes ikke at du skal ha mensen, hevder forskere. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Så sur du er da? Har du mensen, eller?

Aaargh! Det finnes ikke noe mer irriterende enn å få høre dette. Og hvis vi får det slengt til oss, så himler vi med øynene og ignorerer det hele. For det er jo ikke når vi har mensen vi er i dårlig humør - det er før, for det heter jo premenstruelt syndrom.

Eller?

LES OGSÅ: Søtsug skyldes ikke PMS

PMS finnes ikke

PMS er et godt innarbeidet begrep, og skal visstnok forklare hvorfor vi jenter kan oppfattes som humørsyke. Men nå sier kanadiske forskere at de ikke har funnet konkrete bevis for at PMS faktisk eksisterer.

Forskere ved Uiversity of Toronto skulle gå gjennom alle studier som har vært gjort på PMS, men fant at de var alle utført på såpass forskjellig måte at det var vanskelig å lese noe konkret ut av dem.

– Disse studiene kunne ikke presentere klare bevis for at det finnes et spesifikt premenstruelt syndrom som gir dårlig humør i befolkningen generelt, sa psykologiprofessor Gillian Einstein, ifølge CBS News.

I stedet vervet forskerne 14 kvinner mellom 18 og 40 år, og fikk dem til å logge sitt humør over en periode på 1 1/2 mensturasjonssyklus.

Resultatet var at hverken hormonnivåer eller faser i menssyklus spilt noen signifikant rolle når det kom til disse kvinnenes humørskiftninger. Det var i stedet oppfattelsen deres av stress og psykisk helsetilstand som påvirket humøret mest.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med jogging før mensen

MIGRENE: Noen opplever å å migrene i forbindelse med mensen. Gå til lege om dette gjelder deg. Foto: Colourbox
MIGRENE: Noen opplever å å migrene i forbindelse med mensen. Gå til lege om dette gjelder deg. Foto: Colourbox Vis mer

Derfor blir du i dårlig humør

Ifølge professor Einstein kan faktorer som stress, manglende sosial støtte, pengeproblemer og fysiske plager (som ikke var mensrelaterte) også påvirke kvinners humør. Det er vel ikke så overraskende.

Denne studien var svært liten, men en annen kanadisk studie gjennomført av University of British Columbia der 62 kvinner ble fulgt i ett år, viste også at det ikke kunne fastslås at hormonnivåene på østrogen og progestagen hadde innvirkning på kvinnenes daglige humør.

Det skal likevel sies at dagene før mensen kan være preget av oppblåsthet og magekramper, noe som selvsagt kan gå litt ut over humøret. Men du blir altså ikke surere av dette enn om du for eksempel har mageknip eller vondt i halsen.

Du kan se hele studien hos Gender Medicine Journal.Menssyklus og migrene

Selv om dårlig humør altså ikke nødvendigvis kan linkes til menssyklusen, er det en del kvinner som opplever å få migrene i forbindelse med eggløsning eller menstruasjon. Det kan man jo selvsagt bli i litt dårlig humør av, men mest av alt er dette bare plagsomt og vondt.

Dersom du rammes av dette, bør du snakke med legen din og høre om det finnes noen løsning på det. Du kan også lese om dette hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på PMS

Noen rammes av PMDD

Det er altså ikke slik at ditt dårlige humør skyldes at du skal ha mensen. Det har antagelig helt andre årsaker. Men at det finnes en tilstand som er enda verre enn PMS, og som har med menssyklusen å gjøre, er forskerne fortsatt enige om.

Dette kalles premenstruell dysforisk lidelse (PMDD), og rammer 3-8 prosent av kvinner. Da snakker vi om at de to ukene mellom eggløsning og mensturasjon preges av lavt energinivå, depressive følelser, konsentrasjonsproblemer og kort lunte. Les mer om dette fenomenet, og hva som kan gjøres hos Lommelegen.no.

Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer