Foto: Illustrasjon: Tone Ruud Engen
Foto: Illustrasjon: Tone Ruud Engen Vis mer

Helse & Livsstil

Svart ris er den nye supermaten

Snart kan svart ris dukke opp både i frokostblandinger og kaker. Og den er enda sunnere enn bær.

Publisert
Svart ris inneholder fargepigmenter som gjør den karakteristiske fargen, og det er pigmentene som gjør at risen er spesielt rik på antioksidanter. Ifølge amerikanske eksperter er svart ris like sunn som blåbær.

Hvis du er blant dem som i utgangspunktet ikke spiser så sunt, er det enkle grep du kan gjøre for å forbedre det. Et av dem kan altså være å bytte ut potene, pastaen eller polert ris med den svarte, sunne risen..

Les også: Ikke gjør som morra di sier

Like sunt som blåbær

Svart ris er en tradisjonell risvariant som blant annet ble dyrket og høyt verdsatt langt tilbake i tid i det keiserlige Kina.

- Bare én spiseskje med svart ris inneholder mer av den helsefremmende antioksidanten antocyanin enn det er i samme mengde blåbær. I tillegg innholder svart ris mindre sukker og mer fiber og vitamin E, sier Dr Zhimin Xu ved Louisiana State University til telegraph.co.uk.

Les også: Vann gjør deg slankere

Kan brukes i frokostblandinger

Svart ris blir ofte brukt som dekorasjon i matretter, nettopp på grunn av fargen. Nå skal den også løftes frem av helsemessige årsaker.

Dr Zhimin Xu ser for seg at det blir vanlig å bruke svart ris i frokostblandinger, drikke, kaker, kjeks og flere andre andre matvarer .

Med andre ord kan denne ristypen være et godt alternativ hvis du kjenner du begynner å bli lei av det lilla kostholdet.

Nivået av antocyaniner i klien fra den svarte risen er like høyt som i de fleste ville bær. I tillegg inneholder den mindre karbohydrater enn mange vanlige kornslag, noe som gjør den spesielt velegnet i for eksempel frokostblandinger.

Les også: - Ikke la vekten lure deg

Det samlede innholdet er viktigst

Professor Andrew R. Collins ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo er imidlertid i tvil når det gjelder funnene i studien.

- Forskning på naturlig forekommende antioksidanter er notorisk vanskelig å vurdere med tanke på helseeffekter hos mennesker, uttaler Collins til forskning.no.

Han mener det er for enkelt å si at svart ris har en positiv helseffekt bare på grunn av én faktor. Det er det samlede innholdet i kombinasjoner av ingredienser som har den store helsemessige betydningen, og det er blant annet kombinasjonene i bær som gjør det så sunt.

Sliter du med å finne frem i jungelen av stadig nye risslag? Les denne nyttige risguiden på DinSide Helse. (nettstedet eri likhet med KK.no eid av Aller Internett)

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer