Kort Hår

Sveisen alle elsker nå

Kjendisene elsker kort, blondt hår om dagen. Her er tipsene du trenger for å kopiere stilen.

KJENNER DU HENNE IGJEN? Elisabeth Moss er best kjent som Peggy i tv-serien Mad Men. Nå har hun blitt blond og korthåret – en frisyre vi ser stadig flere kjendiser omfavne varmt. Foto: All Over Press
KJENNER DU HENNE IGJEN? Elisabeth Moss er best kjent som Peggy i tv-serien Mad Men. Nå har hun blitt blond og korthåret – en frisyre vi ser stadig flere kjendiser omfavne varmt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det skal altså være kort og blondt om dagen. Se bare på Michelle Williams, Miley Cyrus og Elisabeth Moss.

Det er bare få uker siden Miley Cyrus lot lokkene falle og bleket håret blondt. Nå har skuespiller Elisabeth Moss gjort det samme – dog uten sidecut.

LES OGSÅ: Kort hår – slik blir det pent

Blir Peggy blond også?

Moss er kanskje best kjent for norske tv-seere som Peggy i suksesserien Mad Men. I rollen som Peggy har hun en mindre glamorøs stil enn de andre karakterene, og vi har blitt vant til å se henne med mørkeblondt/brunt hår som stopper rett ved kjeven og vipper ut.

På privaten har hun nylig hatt litt lengre og mørkere hår, men nå er det altså den blonde, korte klippen som gjelder også for Elisabeth Moss.

Se bilder av Elisabeth Moss før og etter klipp og farge her:


LES OGSÅ: De beste kjendisfrisyrene noensinne

Om karakteren Peggy blir blond også, vites ikke, men siden handlingen er fra 1960-tallet, er det slettes ikke umulig at Peggy lar seg inspirere av Twiggy eller Mia Farrow, slik Emma Watson gjorde for et par år siden.

LES OGSÅ: 50 søte, korte frisyrer

Noe for deg?

Vi har samlet noen generelle tips om hvem som vil kle hva, men om du er fristet og vil prøve en kort, blond frisyre, anbefaler vi at du snakker med en frisør eller stylist du stoler på og ber om en ærlig vurdering før du tar det (for noen) dramatiske steget.

Finn ut av hvilken klipp og farge som vil kle akkurat deg best.

LES OGSÅ: Finn frisyren som passer for degFrisørens beste tips

André Auster er frisør og kreativ leder ved Auster Academy (ekstern lenke), og han har flere gode tips til deg som vil klippe deg og farge håret.

– Når du velger å gå for kort hår er det faktorer man skal ta hensyn til med tanke på hva som er kledelig til akkurat deg, sier han.

– Jeg vil si at fleste ansiktfomer kler kort hår, men i forskjellige former, linjer og fasonger, sier han og kommer med følgende eksempler:

 • – Har du et ovalt ansikt så vil du kle så å si alle korte frisyrer. Både langt og kort hår vil se bra ut, siden ansiktet er godt balansert.
 • – Et rundt ansikt vil kle en kort frisyre med høyde på kronepartiet, gjerne med lengder som er stylet vekk fra ansiktet eller fra en sideskill.
 • – Et trekantformet ansikt vil kle korte graderte klipper veldig godt, med volum på sidene.
 • – Et rektangulært ansikt vil kle mer volum og linjer rundt skinnbenet.
 • – Til et hjerteformet ansikt vil jeg anbefale lengder rundt kjevepartiet, gjerne med lengder som et stylet fremover mot ansiktet.
 • – Et firkantet ansikt vil kle myke korte frisyrer, gjerne med en litt bølgete tekstur.

 • André Auster har også noen tips når det kommer til fargen.

  – Når du skal gå for kort blondt hår så er det ofte veldig fint å helfarge håret i en lys blond nyanse som kler deg. Enten det er i en kald farge, gylden, beige eller varmere fargenyanser, sier han.

  – Det vil ofte se mer delikat ut enn for eksempel å stripe håret lysere.

  FLERE KORTE FRISYRETIPS:


  (Saken fortsetter under bildet.)


  Klassisk kort

  Emma Watsons pixiefrisyre er kort, men har likevel akkurat nok lengde til å se myk ut, sier hårstylist Rodney Cutler ifølge Allure.com (ekstern lenke).

  Sørg for at frisyren klippes i lag som følger hodetfasongen din, så unngår du en klumpete look.

  Passer for: De fleste kan kle en klassisk, kort frisyre, men den må balanseres med ansiktet ditt. Har du firkantet eller ovalt fjes, bør du prøve å kombinere med en lugg. Har du rundt eller hjerteformet ansikt, kan du få lagt inn lag i håret. Du bør ha relativt glatt hår, men frisyren vil funke enten det er tynt eller tykt.  Mykt

  – Halle Berrys klipp er en moderne versjon av pixien. Den er mer firkantet på sidene og lengre på toppen, sier Cutler.

  I tillegg er frisyren klippet mer tilfeldig, slik at den får lag i ulike lengder. Dette gjør at sveisen ser mykere ut og framhever øynene heller enn kinnbeinene.

  Passer for: Har du bølgete, krøllete eller grovt hår, er dette den perfekte korte sveisen for deg. For tynt og fint hår kan fort se for pistrete ut med denne klippen. Dette er en veldig feminin variant av den korte sveisen, og du bør derfor holde fjonene myke og delikate og unngå rette linjer og skarpe vinkler.  Rocka og rufsete

  Evan Rachel Wood har valgt en klipp som er kort over ørene, men har lengre, mer ujevne lag fra panneluggen til nederst i nakket. Klippen er klippet mer skarpt over ørene og bak i nakken, mens det er brukt kniv i lengdene. Dette gir en mykere look når du rufser til håret med litt voks.

  Passer for: Håret ditt bør være fint eller medium tykt for at dette skal funke best mulig. Bølger og glatt hår er supert. Har du skikkelige krøller, derimot, kan sveisen fort bli litt hjelm-aktig. Verdt å styre unna den looken, kanskje?

  Shaggy

  – Dette er en gradert pixiesveis klippet etter hodeformen, med mer lengde ved panna, nederst i nakken og på sidene, forklarer Cutler.  – Ashlee Simpson har et hjerteformet ansikt, så hun balanserer kjeven med å ha en litt lengre klipp og ved å legge til sidelugg, sier han.

  Passer for: Har du også et hjerteformet ansikt og glatt hår, kan du fint gjøre som Ashlee Simpson og gå for denne looken. Du bør derimot unngå denne frisyren om du har firkantet eller langt ansikt, og hvis du har bølger eller krøller.

  Avrundet

  Vi har sett blant andre Cate Blanchett med en mer avrundet kort frisyre.

  – Klippen er klassisk i formen, men det som får den til å føles ny, er de avrundede lagene som gir en myk look med mye bevegelse.

  Frisyren myker opp kjeven, men framhever likevel det runde ansiktet.

  Passer for: Særlig fint på de med rundt ansikt. Funker både for rett og krøllete hår, så lenge det ikke er for tykt.


  Dette bør du vite

  Når du skal bruke et bilde som inspirasjon, er det en god idé å holde en finger oppå ansiktet, og se på sveisen om det er virkelig den du vil ha. Det er lett å la seg blende av et fint bilde selv om vedkommende har ulik ansiktsform som deg.

  Legg også merke til om dere har omtrent samme tykkelse på håret. Hvis du har mye tykkere hår enn personen på bildet, kan du risikere å få en stor bolle av en frisyre om du skulle være så tøff å gå for kort hår. Og hvis du har veldig tynt og fint hår kan det se enda tynnere ut med feil frisyre.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  En annen ting å legge merke til, er strukturen på håret dit, Har du glatt hår, litt fall eller krøller?

  Kroppsfasongen spiller også inn.Akkurat pixie-klippen til Mia Farrow og Emma Watson passer aller best for de med delikate trekk. Med kort hår kommer både halsen og skuldrene ekstra godt fram. Ta på deg en singlet med smale stropper, og se på deg selv i speilet. Harmonerer frisyren med hals- og skulderpartiet? En hovedregel er at har du brede skuldre, bør håret også ha en del volum og størrelse. Har du smale skuldre kan du understreke smalheten ved hå ha stort hår, eller du kan tone den ned ved å ha glattere og mer tilbakestrøket hår.

  Krøller kan være trøblete. For all del: Ville krøller og kort hår kan gi en vilter og sprelsk Annie-look. Men har du tette krøller og alt like langt, kan du ende opp med å få frisyre som en ovendt trekant. Og har du hår som er veldig oppklippet, blir det lett pyramideformet. Løsningen er å finne den perfekte graderingen. Gå til en god frisør som kan sakene sine.

  Slik styler du kort hår

  Kort hårer lett å stelle, tørker fort og krever ikke mer enn litt hårvoks for å få ekstra tekstur og volum.

  La nyvasket hår tørke naturlig eller føn det mens du bruker fingrene til å dra håret fram mot ansiktet.

  Ønsker du en glatt look, bruk bitte litt shineserum for å få det blankt og lekkert. Pass på så du ikke bruker for mye – da ser håret både tungt og fett ut.

  Er du i et mer rufsete humør eller ønsker er mer rocka look, kan du bruke en hårvoks til å definere tuppene og få et sovesveispreg, slik Halle Berry gjerne gjør.

  Har du en skrå sidelugg, er det ofte best å føne den tørr etter hårvasken. For at den skal ligge penest mulig, bør du bruke fingrene til å flytte luggen fra side til side mens du tørker den. Å føne den litt motsatt vei av den den skal ligge, får den faktisk til å ligge penere.

  Er du for nøye på at håret skal ligge perfekt, og bruker rause mengder hårspray for å temme det, kan du fort ende opp med hår som ligger som en tett hjelm. For å få en litt friskere frisyre kan du heller spraye håret med en teksturspray, før du klemmer litt volum inn i håret. Et annet triks er å holde hodet opp/ned når du føner det. Spray så inn litt hårspray, føn videre, og snu hodet tilbake. Vips, volum! Bruk fingrene til å klemme håret inn i riktig sveis.

  Kort hår krever ofte mindre pleie og styling enn langt hår, men det bør likevel ikke drøye mer enn seks uker mellom hvert frisørbesøk. Særlig gjelder dette hvis du har en frisyre med detaljer som pannelugg, asymmetriske lengder eller oppklippede partier. Et tegn på at det er på tide å gå til frisøren, er når de lengste lagene får tupper som vipper utover.

  EKSPERT: André Auster er frisør og kreativ leder ved Auster Academy og har gode tips til deg som vurderer en kort, blond look i høst. Foto: Per Ervland
  EKSPERT: André Auster er frisør og kreativ leder ved Auster Academy og har gode tips til deg som vurderer en kort, blond look i høst. Foto: Per Ervland Vis mer
  HELFARGET: André Auster anbefaler deg å farge hele håret i en nyanse som kler deg. Unngå å stripe håret blondere, råder han. Michelle Williams ser smashing ut i denne isblonde nyansen. Foto: All Over Press
  HELFARGET: André Auster anbefaler deg å farge hele håret i en nyanse som kler deg. Unngå å stripe håret blondere, råder han. Michelle Williams ser smashing ut i denne isblonde nyansen. Foto: All Over Press Vis mer
  KLASSISK: Emma Watson lot seg inspirere av den klassiske frisyren til Mia Farrow da hun plutselig gikk for kort hår for et par år siden. Foto: All Over Press
  KLASSISK: Emma Watson lot seg inspirere av den klassiske frisyren til Mia Farrow da hun plutselig gikk for kort hår for et par år siden. Foto: All Over Press Vis mer
  MYKT OG FEMININT: Halle Berry er på ingen måte blond, men du kan likevel kopiere klippen med en annen farge. Foto: All Over Press
  MYKT OG FEMININT: Halle Berry er på ingen måte blond, men du kan likevel kopiere klippen med en annen farge. Foto: All Over Press Vis mer
  ROCKA: Evan Rachel Woods variant av blondt og kort rocker opp ethvert antrekk. Foto: All Over Press
  ROCKA: Evan Rachel Woods variant av blondt og kort rocker opp ethvert antrekk. Foto: All Over Press Vis mer
  SHAGGY: Ashlee Simpson Foto: All Over Press
  SHAGGY: Ashlee Simpson Foto: All Over Press Vis mer
  PERFEKSJON: Michelle Williams har funnet både farge og klipp som kler hennes ansikt perfekt. Foto: All Over Press
  PERFEKSJON: Michelle Williams har funnet både farge og klipp som kler hennes ansikt perfekt. Foto: All Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer