Svetter I Underlivet

Svetter du mye rundt underlivet og lysken?

- Lokalisert svette skyldes ren uflaks, sier eksperten.

VIKTIG HELE LIVET: Kvinner må være bevisst på å gjøre knipeøvelser, ikke bare etter fødsel, men gjennom hele voksenlivet. Foto: Sandor Kacso - Fotolia
VIKTIG HELE LIVET: Kvinner må være bevisst på å gjøre knipeøvelser, ikke bare etter fødsel, men gjennom hele voksenlivet. Foto: Sandor Kacso - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Én ting er når svetten renner etter en lang løpetur i skogen, eller når sola steiker på stranda. En annen ting er når det er hver dag uten grunn på kun ett spesielt sted.

Dersom du er en av dem som sliter med mye svette rundt underlivet og i lysken, vet du helt sikkert hvor plagsomt og ubehagelig det er når undertøyet og buksene er klamme, eller klissvåte og sitter klisteret til huden som lim.

LES OGSÅ:  Derfor bør du ta på deodorant på kvelden

Ingen spesifikk årsak til plagen

SVETTE DER NEDE: Det kan rett og slett være ren uflaks om du svetter mer rundt underlivet.
SVETTE DER NEDE: Det kan rett og slett være ren uflaks om du svetter mer rundt underlivet. Vis mer

Anne Line Wangestad, som er kosmetisk sykepleier, behandler ofte kunder som sliter med plagsom svette ulike steder på kroppen. Og ifølge Wangestad er det ikke er noen spesifikke årsaker til at noen plages mer med svette i underlivet og lysken enn andre.

- Alle mennesker svetter, og vi svetter på ulike steder. Vi er helt avhengige av å svette, da det er kroppens måte å regulere temperatur, væskebalanse og hormoner, i tillegg til at det er en effektiv måte å skille ut avfallsstoffer på., har hun uttalt til KK.no. 

- Det er ingen spesifikk årsak til at noen plages av mye svette i underlivet og lysken. Det er akkurat det samme som å plages av mye svette for eksempel under armene, på ryggen og i pannen.

Uflaks

Ifølge Ernst-Jan Veer, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter, skyldes det å være mye plaget med svette i underlivet og lysken ren uflaks.

- Hvis man ser bort ifra svette som følge av utløsende faktorer som for eksempel aktivitet og stress, er svettingen styrt av hvor tett svettekjertlene sitter og hvor aktive de er.

- Noen er kanskje redde for at mye svette i underlivet og lysken kan skyldes sykdom, men det stemmer ikke. Generalisert svette, altså at man svetter mye over hele kroppen, kan i noen tilfeller skyldes sykdom, men overdreven lokalisert svette skyldes nok bare svettekjertlenes plassering og ren uflaks, har han fortalt til KK.no.  

IKKE SYKDOM: Overdreven lokalisert svette skyldes ikke sykdom. Ifølge eksperten er årsaken svettekjertlenes plassering og ren uflaks. Så svetter du mye i underlivet er dette akkurat det samme som om du skulle svettet mye i under armene.
IKKE SYKDOM: Overdreven lokalisert svette skyldes ikke sykdom. Ifølge eksperten er årsaken svettekjertlenes plassering og ren uflaks. Så svetter du mye i underlivet er dette akkurat det samme som om du skulle svettet mye i under armene. Vis mer

LES OGSÅ: Sover du dårlig og svetter mye?

Ikke et problem før man kommer i puberteten

Det å svette mye rundt underlivet og lysken kan være svært sjenerende, da det ikke bare kan gi flekker på klærne, men også sterk svettlukt.

Akkurat som i armhulen har vi både ekkrine og apokrine svettekjertler i lysken og underlivet. De apokrine kjertlene lager en liten mengde fet svette som er energirik, og som ved nedbrytning av hudens bakterieflora kan avgi den karakteristiske lukten.

Det er de ekkrine svettekjertlene som forårsaker svetteflekker. Disse produserer nemlig svette bestående av vann og saltvann, og denne svetten kan være så rikelig at det gir plagsomme flekker.

- Fellesnevneren for svette under armene og i underlivet og lysken er at de har duftkjertler som ikke er aktive før de blir hormon stimulert i puberteten. Årsaken til at det dannes lukt, er at når svetten treffer huden så blander den seg med naturlige bakterier og mikroorganismer, noe som skaper sjenerende svettelukt, forklarer Wangestad.

LES OGSÅ: Sliter du med «mensen-svette»?

Unngå tette syntetiske stoffer

Om du svetter mye i området rundt underlivet og lysken, anbefaler ekspertene deg å unngå tette syntetiske stoffer som ikke puster.

- Tette syntetiske stoffer som ikke puster er aldri behagelig dersom man svetter mye, da de ikke transporterer fuktigheten vekk fra huden. I de fleste tilfeller vil slike stoffer kun gjøre huden enda klammere og mer svett, sier Veer.

Wangestad forteller at du heller bør gå for løse klær av naturstoffer.

- Naturstoffer som for eksempel bomull, lin og ull vil være å anbefale, da slike stoffer lettere absorberer svette uten å vise seg som mørke flekker. Her vil naturligvis fargevalg også være gjeldende – mørke eller hvite bukser i tykkere kvalitet vil kunne kamuflere økt svette sekresjon i underlivet, sier hun.

SVETTELUKT: Årsaken til svettelukt er at når svetten treffer huden så blander den seg med naturlige bakterier og mikroorganismer, noe som skaper den sjenerende lukten.  Foto: dandaman - Fotolia
SVETTELUKT: Årsaken til svettelukt er at når svetten treffer huden så blander den seg med naturlige bakterier og mikroorganismer, noe som skaper den sjenerende lukten. Foto: dandaman - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Rødkløver kan være bra i overgangsalderen

Kan behandles med botox

Om du føler at svetten er et så stort problem at den ødelegger for velværet ditt, kan løsningen være å gå gjennom en botox-behandling.

- Behandlingen vil gå ut på å sette små dråper med botox i dermis og ikke i musklene – altså mye høyere i vevet der svettekjertlene er lokalisert. Denne typen behandling kan utføres blant annet under armene, mellom brystene, i håndflatene, under føttene og i ansiktet, sier Wangestad.

Veer forteller at han i likhet med Wangestad også mener at botox vil være den beste behandlingen.

- Ved lokalisert svette kan aluminiumklorid og andre antiperspiranter hjelpe, men det beste er likevel behandling med Botox. Dette er effektivt og gjennomførbart, men må gjentas da det vanligvis varer mellom fire og seks måneder, sier han.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer