Svette

Svetter du plagsomt mye?

Bli kvitt de klamme håndflatene og svetteringene under armene.

SVÆRT PLAGSOMT: Overdreven svetting rammer cirka to prosent av befolkning, og skyldes at svettekjertlene ikke går i pausemodus. Foto: Colourbox.com
SVÆRT PLAGSOMT: Overdreven svetting rammer cirka to prosent av befolkning, og skyldes at svettekjertlene ikke går i pausemodus. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Én ting er når svetten renner på treningssenteret, en annen ting er når det er hver dag uten at det skulle være noen grunn til å svette i det hele tatt.

Det kan være ekstremt vanskelig å fungere i hverdagen når hver dag kjennes som en svett sommernatt.

Som om ikke det var nok, bidrar den konstante frykten for at noen skal se svette-ringene dine til at problemet blir enda verre.

Overdrevent svetting er på fagspråket kalt hyperhidrose, og heldigvis finnes det metoder som gjør at du kan få bukt med problemet, skriver webmd.com (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Lukter vintagekjolen gammel svette?

Rammer 2 prosent av befolkningen

Normalt vil svettekjertlene dine produsere svette som fraktes til overflaten av huden når temperaturen stiger, du får feber, er oppspilt, blir nervøs eller stresset.

Når ingen av disse faktorene er tilstede, vil ikke nervene gi singaler om at kjertlene skal produsere svette.

Hos de cirka 2 prosentene av befolkningen som blir rammet av hyperhidrose derimot, slår ikke svettekjertlene seg av. Dette fører til at de svetter stort sett hele tiden, enten de ser på TV eller tar seg en svømmetur.

Årsaken til at problemet kan variere, og avhenger av hvor mye du svetter, hvor su som oftest svetter mest og i hvilke tilfeller problemet oppstår.

LES OGSÅ: Når vasket du denne sist?

Vanlig på hender, føtter, under armene og i ansiktet

Mennekser som rammes av hyperhidrose, svetter som oftest fra en spesiell kjertel i kroppen kalt ekkrine svettekjertelen. Disse kjertlene utgjør majoriteten av de 2-4 millioner svettekjertler vi har i kroppen.

Disse kjertlene finner du mest av på føttene, i håndflatene, i ansiktet og under armene.

Når disse nervene overreagerer og trigges når du ikke er i en situasjon hvor det er naturlig, kan det skyldes hyperhidrose. For eksempel er det mange som bare trenger å tenke på en ukomfortabel situasjon før de begynner å svette.

Leger er fortsatt litt usiker på hva problemet skyldes, men de tror at det kan være arvelig, og mange har fortalt at de har opplevd det allerede som barn.

LES OGSÅ: Ikke glem disse musklene

Slik kan problemet behandles

Det finnes flere behandlinger som kan få bukt på overdreven svetting. Flere av dem inkluderer ikke kirurgi:

 • Gjennom legen din kan du få resept på en deoderant kalt Aluminiumklorid heksahydrat som inneholder aluminium.
 • Det finnes også en medisin kalt antikolinergika som påvirker nervenes signaler til svettekjertlene.
 • Et tredje alternativ er elektrisk behandling i vannbad (iontoforese). Dette kan du gjøre hos en hudlege eller få kjøpt til hjemmenbruk.
 • I tillegg er det en mulighet å få botox-injeksjoner for overdrevent svetting under armene.

 • Men den mest effektive metoden er kikkhullsoperasjonen, har kirurg og svarlege og i Lommelegen.no tidligere skrevet. Det kan være vanskelig å få gjennomført i Norge på grunn av lite kapasitet, men kan også utføres i Sverige selv om det kan bli litt dyrere.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer