Svor

Svor er sunnere enn du tror

Men dette bør du se opp for.

MYE FETT: Sjekk hvor mange kalorier dette og annen julemat inneholder i tabellen nederst i artikkelen. Foto: Matprat.no
MYE FETT: Sjekk hvor mange kalorier dette og annen julemat inneholder i tabellen nederst i artikkelen. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


LEGGER PÅ OSS I DESEMBER

84 prosent av oss legger på oss i julemåneden, ifølge en undersøkelse med 2000 deltakere for Vektklubb.no.

Nesten 5 prosent av de spurte pleier å legge på seg mer enn fire kilo i julen og førjulstiden.

37,2 prosent svarte at de legger på seg et sted mellom to og fire kilo.

41,9 prosent svarte at de vanligvis går opp mellom ett og to kilo i vekt.

Bare 16 prosent svarte at de ikke pleier å gå målbart opp i vekt på denne tiden av året.

Kilde: VG Nett


Stem her!

Pleier du å legge på deg i jula?




Den knasende gode svoren er faktisk ikke så ille som du kanskje trodde.

Svor inneholder nesten bare protein, ifølge mat.no - den felles informasjonssida for opplysningskontorene i landbruket.

Skraper du bort fettet mellom svoren og kjøttet, kan du med andre ord unne deg litt ekstra av det sprøstekte ribbelokket.

Les også: Kle bort julemagen

Lang julefeiring?

Nei da, du skal selvsagt ikke tenke kalorier på selve julaften.

Men er du en av dem som begynner julefeiringa i november (eller tidligere) - med mye smaking og «før-premierer» – kan du ved hjelp av noen enkle tips unngå det store kilohoppet fram mot nyttår, skriver Mat.no.

Les også: Alt om julematen

Smarte råd

Ønsker du å gå det nye året litt lettere i møte enn i fjor? Da kan disse tipsene hjelpe:

  • Pass på tallerkenstørrelsen: Stor tallerken gir stor porsjon. Nyt maten og dropp gjerne porsjon nummer to.
  • Fjern synlig fett: På ribben (det som ligger mellom kjøttet og svoren) og pinnekjøttet.
  • Dropp farsematen: Forsyn deg heller av den magre delen av ribben.
  • Velg grove/magrere pølser: I stedet for medisterpølser, lag gjerne selv litt magrere medisterkaker med kjøttdeig av svin.
  • Se opp for ribbefett: bruk gjerne sjysaus fra pose. Den er veldig mager!
  • Dropp fløten i kålrabistappen: Den blir faktisk mye bedre uten, velg eventuelt matfløte eller kaffefløte.
  • Fyll opp med grønt: Forsyn deg grådig av grønnsakene.
  • Pass på alkoholinntaket: Alkoholholdig drikke hører med til julematen for mange, men husk at det også gir mye kalorier… Husk på å drikke mye vann.
  • Velg fruktbaserte desserter: I stedet for krembaserte.
  • Spis frukt: Begrens inntaket av julekaker og sjokolade, spis heller søte, saftige klementiner eller tørket og gjerne usukret frukt.
  • Ta beina fatt: Kom deg ut på tur!

  • Kaloribomber i jula

    En tradisjonell juletallerken kan nemlig fort dekke hele dagens energibehov hvis du ikke tenker deg om når du forsyner deg.

    Julemiddag med ribbe, medisterkaker, såsisser og ribbefett inneholder MYE kalorier – og i tillegg kommer øl, akevitt, dessert, kaffe og julesnacks.

    Les også: Julens verste kalorisynder

    Sjekk bare denne tabellen:





    Nei
     
    137 (41%)
    1-2 kg
     
    120 (36%)
    2-4 kg
     
    62 (18%)
    Over 4 kg
     
    19 (6%)
    JulematMengdeKcal
    Medisterkake1 stk (50gram)157
    Såsisser3 stk (90 gram228
    Pinnekjøtt300 gram (utvannet, ikke dampet)1350
    Familieribbe150 gram (ferdig stekt)670
    Surkål75 gram22
    Akevitt4 cl97
    Øl0,5 l195
    Brente mandler10 stk =20 gram100
    Marsipan50 gram230
    Dadler10 stk = 80 gram240
    Fiken5 stk = 100 gram269
    Riskrem1 porsj = 130 gram225
    Rød saus1 porsj= 75 gram40
    Kilde: www.mat.no
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer