Demens

– Sykdommen har stjålet minnene om oss

– Det tok lang tid før vi skjønte hvor syk hun var, sier forfatter Cecilie Enger (50). Hun har skrevet bok om sin alzheimerssyke mor.

MOREN HAR ALZHEIMERS: Det tok lang tid før forfatter Cecilie Enger og søsknene skjønte hvor syk moren deres virkelig var. Moren har alzheimers.  Foto: Geir Dokken
MOREN HAR ALZHEIMERS: Det tok lang tid før forfatter Cecilie Enger og søsknene skjønte hvor syk moren deres virkelig var. Moren har alzheimers. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hun hadde mareritt i våken tilstand, og det eneste hun forstod var at hun måtte ringe.

- Hvorfor tar du ikke telefonen? Jeg står her og venter. Klokken er ti over fire.

- Om natten, mamma. Den er ti over fire om natten.

- Jeg har skrevet at du henter meg klokken fire. Jeg har skjørt og bluse på. Og gave. Selvfølgelig har jeg kjøpt gave. Jeg har vært klar lenge.

- Det er ikke før på søndag, mamma. Nå er det midt på natten, natt til torsdag. Du har ringt tolv, tretten ganger, du vekker hele huset.


Utdrag fra «Mors gaver» av Cecilie Enger.

– Det tok lang tid før vi skjønte hvor syk hun var. Jeg får dårlig samvittighet når jeg tenker på at jeg reagerte med irritasjon over at hun var så ulogisk. Hun var så flink med ord at hun lenge klarte å kamuflere at hun var så syk, sier Cecilie Enger (50), i et intervju i ukens KK.

Det er seks år siden hun og søsknene forstod at det var noe alvorlig galt med moren.

LES OGSÅ: Alkohol øker risikoen for tidlig demens.

SKREV BOK: Cecilie Enger har skrevet boken "Mors Gaver" (utgitt av Gyldendal) om morens Alzheimers-sykdom.
SKREV BOK: Cecilie Enger har skrevet boken "Mors Gaver" (utgitt av Gyldendal) om morens Alzheimers-sykdom. Vis mer

Ingen minner


Over 70.000 personer i Norge har Alzheimer, eller en annen demenssykdom. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen vil dette tallet dobles det neste tiåret.

Det var da moren glemte å lage medisterkaker til den store, årlige julefesten at Cecilie Enger skjønte at hun måtte ringe morens fastlege. Hun laget alltid medisterkaker, nå skjønte hun ikke hva de skulle med det. I dag har Cecilies mamma ingen eller få minner om barna og barnebarna.

– Det er uendelig trist. Alt virker kaotisk i henne. Hun kan nesten ikke føre en samtale, og er frustrert. Gråter mye. Kanskje har hun vondt noe sted, men det kan hun heller ikke uttrykke, sier Cecilie Enger.

Hun og søsknene besøker moren jevnlig, men synes av og til at det kan være tøft.

- Men det som er hyggelig, er at hun lyser opp når pappa kommer. Det er lenge siden hun glemte at de var skilt, sier Cecilie, og forteller om sin rause og varme pappa på 84 år som fortsatt besøker sin ekskone en gang i uken.

LES OGSÅ: Ti helsespørsmål du bør stille foreldrene dine.

KK38/ 20. september
KK38/ 20. september Vis mer

Samler inn penger


Da moren flyttet på sykehjem og Cecilie og søsknene skulle rydde og klargjøre for salg av bardomshjemmet, fant de lapper med notater over alt. På mange av disse stod det klokkeslett, som om moren hadde prøvd å holde tiden fast.

- Hun jobbet intenst med ikke å ha Alzheimers, forteller Cecilie.

Søsknene kom også over en konvolutt. Inne i den fant de en liste over alle julegavene familien hadde gitt og fått de siste 40 årene. Slik ble ideen til Engers nyeste roman, «Mors gaver», født.

– Mamma elsket å gi personlige gaver og la mye sjel og omtanke i dem. Listene hennes har gitt meg en anledning til å skrive om slekten vår. Jeg skulle ønske hun kunne lese boka.

Årets TV-aksjon - som sendes på NRK 20. oktober, samler inn penger til forskning på demens. Foreløpig finnes det ingen medisiner eller vaksiner mot det.

Les hele denne saken, og mer om Engers nye bok, i ukens KK - som er i salg fredag 20. september.

Tekst: Anne Merete Rodem. Foto:Geir Dokken.

LES OGSÅ: 30 år og enke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer