Pinlig

Sykdommene vi er flaue over

Stort sett alt som handler om underlivet er vanskelig, mener eksperten.

PINLIG: Det er ikke alltid så lett å forholde seg til kropp. I hvert fall ikke når du har fått en sykdom som er pinlig å snakke om. Foto: (c) Keith Clouston/Corbis/All Over Press
PINLIG: Det er ikke alltid så lett å forholde seg til kropp. I hvert fall ikke når du har fått en sykdom som er pinlig å snakke om. Foto: (c) Keith Clouston/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi husker alle tenåringstiden da alt tenkelig kunne føles så pinlig at vi stadig var på jakt etter det evinnelige hullet i bakken.

Og vi priser oss lykkelige for at den tiden er over. For voksne mennesker er jo trygge på seg selv og blir ikke flaue over den minste lille ting.

Men det er likevel noen ting som fortsatt kan få det til å vri seg i magen. Vi snakker selvfølgelig om kroppslige problemer og sykdommer – pinlige sykdommer. Og dem er det mange av.

LES OGSÅ: Sexflausene du ikke skal bry deg om

Kjønnsvorter, herpes og sopp

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at det er mye man føler er flaut når det kommer til sykdommer, og særlig alt som har med kjønn å gjøre.

UNDERLIV: Det er mange sykdommer som kan føles pinlige for oss, og særlig alt som har med kjønn å gjøre. Foto: MARKA  / Alamy/All Over Press
UNDERLIV: Det er mange sykdommer som kan føles pinlige for oss, og særlig alt som har med kjønn å gjøre. Foto: MARKA / Alamy/All Over Press Vis mer

– Det er ofte vanskelig når det handler om underliv. Dette kan være soppinfeksjoner, betente kjertler, herpes og kjønnsvorter. Det kan for noen være vanskelig å ta sats for å fortelle om slike ting, sier hun.

Kjønnsvorter er en typisk ting mange kan føle er flaut, og for enkelte er det først når det oppstår at mange av dem at de tar turen til legen. Men i noen tilfeller er det også smerter som får oss til å oppsøke profesjonelle.

Både betente kjertler i underlivet og en såkalt tvilling (byll) på baken kan være svært ubehagelig, men det kan også føre til store smerter.

Og når vi har det vondt og blir redde er vi mye raskere med å søke hjelp.

Kvinner som har født er mer avslappet

– Hemoroider er noe mange synes er vanskelig, og det gjelder særlig for kvinner. Det er klart mye sjenanse rundt dette, for en undersøkelse krever enten at man står med rumpa i været eller at man ligger på en undersøkelsesbenk, og det synes de færreste er spesielt kult, forteller hun.

Likevel ser hun at mange av disse plagene og sykdommene som er knyttet til underliv ofte blir lettere for kvinner etter at de har fått barn.

I forbindelse med svangerskap og fødsler går man gjennom så mye som man kanskje vanligvis ville følt var flaut, men som er en naturlig del av prosessen.

– På grunn av presset mot endetarmen som oppstår ved vaginalfødsler får de fleste kvinner hemoroider etterpå. Og etter et svangerskap og en fødsel har man gått gjennom så mye at det er noe som endrer seg. Man blir kanskje tryggere og får et mer naturlig forhold til kropp.

Og selv om de fleste kvinner synes det er ubehagelig å ligge eksponert med bena til værs, opplever Eidjar at kvinner som har født barn tar litt lettere på gynekologiske undersøkelser.

Selvbilde og egenverdi

Vår stolthet og selvbilde kan også spille en viktig rolle for hva vi mennesker synes er vanskelig å ta opp med legen. Og enkelte velger kanskje å holde noen ting for seg selv.

SELVBILDE: Skjev penis, hårtap og impotens er vanskelige temaer for menn, mens kvinner noen ganger kan henge seg opp i størrelsen på kjønnsleppene. Foto: Lev Dolgachov / Alamy/All Over Press
SELVBILDE: Skjev penis, hårtap og impotens er vanskelige temaer for menn, mens kvinner noen ganger kan henge seg opp i størrelsen på kjønnsleppene. Foto: Lev Dolgachov / Alamy/All Over Press Vis mer

For menn kan for eksempel hårtap eller en skjev penis være et pinlig tema, men la oss heller ikke glemme impotens.

– Impotens er et stort og økende problem. Mellom 12 til 17 prosent av menn i førtiårene sliter med dette, og det er vanskelig for dem. Det går på manndommen og egenverdien, på samme måte som det kan være vanskelig for kvinner som må fjerne et bryst.

Hos kvinner kan uønsket hårvekst også være vrient å ta opp, og enkelte kvinner kan også være opphengt i størrelsen på kjønnsleppene.

– Kanskje har man sett på tv, i blader eller i dusjen på gymmen at andre er annerledes enn dem selv, så får man et forvridd bilde av hvordan man tror det skal se ut. Men sannheten er jo at alle er forskjellige, så alt er egentlig normalt, sier hun.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Kropp er kropp

Barneproblemer som lus mener Eidjar også er et sosialt betent tema å ta opp. Dette kan nok skyldes at vi henger igjen i gammeldagse forestillinger om at det handler om hygiene - noe det slett ikke gjør.

– Alle disse tingene føler jeg at folk kan være sjenerte over når de kommer til legen. Det ligger mye sjenanse rundt dette med kropp og kjønn. Men alt i alt så er dette veldig vanlige plager og sykdommer.

TRYGT: Det er ingen grunn til å unngå å ta opp pinlige temaer med legen. Det er stor avstand mellom hva pasientene føler om slike ting, og hva helsepersonell egentlig tenker. Foto: ONOKY - Photononstop / Alamy/All Over Press
TRYGT: Det er ingen grunn til å unngå å ta opp pinlige temaer med legen. Det er stor avstand mellom hva pasientene føler om slike ting, og hva helsepersonell egentlig tenker. Foto: ONOKY - Photononstop / Alamy/All Over Press Vis mer

Du er med andre ord ikke den eneste med disse problemene.

Og leger ser tross alt hundrevis av ulike kropper og kroppslige problemer hver eneste uke. Men det er jo nettopp deres interesse for kropp som har gjort at de har valgt dette yrket.

Eidjar påpeker at det er kjempestor avstand mellom hva pasientene føler om slike ting, og hva de som helsepersonell egentlig tenker.

– Om det handler om en arm, en rumpe eller en pupp spiller ingen rolle.

- Kropp er kropp, og slik tror jeg alle leger har det. Vi ser jo dette hver dag, og er begeistret over kroppens fantastisk maskineri, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer