KK.NO: Selv om å leve sunt og balansert er viktig for å opprettholde en god helse, vet vi også at genene våre har litt å si når det kommer til risikoen for å utvikle enkelte sykdommer.
Dersom du har arvelige sykdommer i familien betyr ikke det at du kan forutsi din helse i fremtiden med sikkerhet, men det kan være en pekepinn på hva du bør være obs på.
Det er svært mange sykdommer som forårsakes av gener, og her er kreft er en av de vanligste.
– Kreft er den sykdommen som oftest er årsaken til at pasientene kommer til oss med spørsmål om arvelighet. Vi får henvist mange mennesker som har flere tilfeller av kreft i familien og som ønsker å sjekke om dette er arvelig, sier Hildegunn Høberg-Vetti, overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland universtetssjukehus, til KK.no.
LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene
Påvirkes av miljø, livsstil og gener
Gener kan likevel ha noe å si for svært mange andre sykdommer.
– Dette kan angå svært mange sykdomsgrupper. I prinsippet kan sykdommer i alle organer i noen tilfeller ha sammenheng med arv. Hjertesykdommer, medfødte misdannelser og hudsykdommer kan for eksempel henge sammen med genene dine, forteller hun.

Mange av de mest alvorlige sykdommene er heldigvis svært sjeldne, som for eksempel Huntingtons sykdom, likevel er det også noen som er mer vanlige.
Demenssykdommer som Alzheimers er for eksempel ofte noe som kan se ut til å gå i familier, men det er ikke slik at du er garantert å utvikle sykdommen.
– Det finnes noen sjeldne former for Alzheimers der gener kan være en medvirkende årsak. Dette er ofte tilfeller der man får sykdommen i tidlig alder, forklarer Høberg-Vetti.
Sykdom i ung alder
Når yngre mennesker rammes av sykdommer som vanligvis inntreffer hos eldre kan nemlig dette være en tegn på en genfeil.
– Når du ser på de store folkesykdommene der noen har flere tilfeller av sykdommen i familien, og noen i tillegg har blitt rammet i ung alder, kan dette være et tegn på en genetisk sårbarhet, sier overlegen og legger til:
– Det er tre viktige tegn vi ser på for å vurdere om noen har en genetisk sårbarhet for en sykdom. Det første er den enkelte pasientens sykdomshistorie, det andre er kartlegging av familiens sykdomshistorie – altså om flere i familien har blitt rammet av en sykdom. I tillegg har man i mange tilfeller mulighet for å undersøke selve genene – gjennom en gentest.
LES OGSÅ: Ti helsespørsmål du bør stille familien din

Livsstil og miljø har også litt å si
Det er i hovedsak tre faktorer som påvirker vår risiko for å utvikle ulike sykdommer; arv, miljø og livsstil. Det kan være vanskelig å vite hva som er den utløsende årsaken, og det er ikke usannsynlig at det kan være en kombinasjon.
Et godt eksempel på dette kan være diabetes type 2, som er kjent for å være en livstilssykdom. Men noen kan likevel være ekstra utsatt.
– Noen sjeldne ganger kan det skyldes en genfeil, men i de aller fleste tilfeller av diabetes er ikke arv den viktigste faktoren. Har man diabetes i familien kan det øke sannsynligheten, men gener er en mindre betydelig faktor, forklarer eksperten.
Dette skyldes altså at sykdommen også er miljøpåvirkelig, der livsstilen du lever har mye å si for risikoen for å utvikle diabetes. Og familier er ofte utsatt for det samme miljøet, og spiser gjerne lik mat, noe som kan spille en rolle.
Kan testes for genfeil
Det er noe genetikk involvert i all type kreft, men det betyr likevel ikke at alt av kreft er arvelig av den grunn.
– Kreft er en veldig vanlig sykdom som rammer svært mange, så når man ser på det store bildet er det bare en mindre gruppe som skyldes arv, sier Høberg-Vetti.
– Eggstokkreft er den kreftformen som oftest kan skyldes en nedarvet genfeil. I Norge vet vi at cirka 10 til 20 prosent av alle tilfeller av eggstokkreft skyldes en medfødt genfeil. Dette er også den samme genfeilen som kan føre til brystkreft, legger hun til.

Når det kommer til arvelige kreftformer kan du ta en gentest for å finne ut om du har økt risiko for å utvikle sykdommen. Men det er ikke alle og enhver som får tilbud om dette, først må det vurderes om en slik test er aktuelt for deg.
Dersom du er klar over at en spesiell sykdom eller krefttype har rammet flere av dine familiemedlemmer kan du kontakte din fastlege for vurdering og eventuell henvisning.
– I dag er det langt lettere, og billigere å få utført gentester. Derfor er det flere som har mulighet til å få sjekket dette. Men ved mistanke om arvelig sykdom i familien er det en fordel å først utrede den eller de som har hatt sykdommen, for å vite hvilken genfeil man eventuelt skal sjekke friske familiemedlemmer for, sier overlegen.