Arvelige Sykdommer

Sykdommer du kan få på grunn av genene dine

Har du flere tilfeller av disse i familien, bør du være obs.

GENER: Det er ikke bare livsstilen din som avgjør din risiko for alvorlige sykdommer. Genene dine har også noe å si. Foto: Scanpix/NTB
GENER: Det er ikke bare livsstilen din som avgjør din risiko for alvorlige sykdommer. Genene dine har også noe å si. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om å leve sunt og balansert er viktig for å opprettholde en god helse, vet vi også at genene våre har litt å si når det kommer til risikoen for å utvikle enkelte sykdommer. 

Dersom du har arvelige sykdommer i familien betyr ikke det at du kan forutsi din helse i fremtiden med sikkerhet, men det kan være en pekepinn på hva du bør være obs på.

Det er svært mange sykdommer som forårsakes av gener, og her er kreft er en av de vanligste.

– Kreft er den sykdommen som oftest er årsaken til at pasientene kommer til oss med spørsmål om arvelighet. Vi får henvist mange mennesker som har flere tilfeller av kreft i familien og som ønsker å sjekke om dette er arvelig, sier Hildegunn Høberg-Vetti, overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland universtetssjukehus, til KK.no.

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Påvirkes av miljø, livsstil og gener

Gener kan likevel ha noe å si for svært mange andre sykdommer. 

– Dette kan angå svært mange sykdomsgrupper. I prinsippet kan sykdommer i alle organer i noen tilfeller ha sammenheng med arv. Hjertesykdommer, medfødte misdannelser og hudsykdommer kan for eksempel henge sammen med genene dine, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer