Helse & Livsstil

Sykelig gravid

Stadig flere gravide kvinner blir sykmeldt i løpet av svangerskapet. Mange hevder at det er arbeidsgivers skyld. «Arbeidgiverne må skjerpe seg,» sier KKs sjefredaktør.

Stadig flere kvinner sykmeldes i løpet av svangerskapet, og mange av dem mener at det kunne vært unngått dersom arbeidsgiver hadde lagt forholdene bedre til rette.
Stadig flere kvinner sykmeldes i løpet av svangerskapet, og mange av dem mener at det kunne vært unngått dersom arbeidsgiver hadde lagt forholdene bedre til rette. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


LES OGSÅ:
 • Leder: Jobbtrøbbel for gravide


 • På oppdrag fra KK har Synovate MMI gjort en landsomfattende undersøkelse blant kvinner mellom 18 og 45 år som er gravide eller har født barn. Tallene er oppsiktsvekkende.

  66 prosent sier at de var sykmeldt under deler av svangerskapet, og 59 prosent mener at økningen i antall sykemeldinger skyldes at arbeidsgiver ikke tilrettelegger godt nok. Kvinnene i undersøkelsen sier også at de føler seg som en belastning for arbeidsgiver, og at de føler at arbeidsgiver velger den enkleste løsningen ved å sykmelde dem i stedet for å tilrettelegge.

  - I dag er graviditet i prinsippet en sykdom, sier arbeidsgiver Margareth Scheie til papirutgaven av KK, som er i salg fra mandag 19. juni.

  En undersøkelse fra InFact i 2005 viste at bare 14 prosent av norske bedrifter har mange tiltak for gravide.

  - Det skal som regel svært lite til for å gjøre jobblivet helt overkommelig under et svangerskap, skriver KKs sjefredaktør Bente E. Engesland på lederplass. Hun mener arbeidsgivere må skjerpe seg.

  - Arbeidslivet må rett og slett bli flinkere til å tilpasse seg virkeligheten. For veldig mange kvinner handler det bare om litt fleksibilitet, sier Engesland.

  For selvstendig næringsdrivende kvinner er situasjonen nesten verre enn for ansatte. I dag får næringsdrivende bare 65 prosent svangerskaps- og fødselspenger. Ønsker man full dekning, må man tegne egne forsikringer.

  - Trygdeordningene for selvstendig næringsdrivende er ikke gode nok. Vi må ha bedre finansieringsordninger for denne gruppen, sier likestillingsansvarlig Nina Solli i NHO til KK. Hun får støtte fra Høyres leder Erna Solberg, som nå går ut og ønsker seg flere kvinnelige gründere og selvstendig næringsdrivende.

  - Norge trenger flere kvinner som starter egne bedrifter. Kvinner som starter egne bedrifter trenger likeverdige ordninger i forhold til fødselspenger, som det andre yrkesaktive kvinner har. Selvstendig næringsdrivende har i for lang tid hatt dårligere ordninger for svangerskap, fødsel og omsorg for små barn, sammenlignet med andre arbeidstakere. Det vil vi i Høyre gjøre noe med. Derfor foreslår vi dette i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett i Stortinget, sier Solberg i en pressemelding.

  - Vi må gjøre det mer attraktivt for kvinner å kunne kombinere oppstart av egen bedrift med å få barn. Mange finner denne kombinasjonen utfordrende i seg selv. Da blir det vår jobb å bygge ned tersklene for å få flere kvinner til å leve ut gründerdrømmene sine, sier Solberg.

  Mer om undersøkelsen kan du lese i KK nummer 25, i salg fra mandag 19. juni.  Stadig flere kvinner sykmeldes i løpet av svangerskapet, og mange av dem mener at det kunne vært unngått dersom arbeidsgiver hadde lagt forholdene bedre til rette.
  Stadig flere kvinner sykmeldes i løpet av svangerskapet, og mange av dem mener at det kunne vært unngått dersom arbeidsgiver hadde lagt forholdene bedre til rette. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer