Ortoreksi

Sykelig opptatt av sunn mat

I ekstreme tilfeller kan det føre til alvorlig underernæring og død, ifølge ekspert.

ORTOREKSI: Det er ikke en offisiell diagnose, men i en tid hvor det er stort fokus på sunnhet, er det likevel mange som sliter med dette. Ortoreksi er kjennetegnet ved at du er så opptatt av å spise sunt at det blir usunt.  Foto: pathdoc - Fotolia
ORTOREKSI: Det er ikke en offisiell diagnose, men i en tid hvor det er stort fokus på sunnhet, er det likevel mange som sliter med dette. Ortoreksi er kjennetegnet ved at du er så opptatt av å spise sunt at det blir usunt. Foto: pathdoc - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Spiseforstyrrelser er et utbredt problem - ifølge den norske organisasjonen Rådet for psykisk helse lider omkring 10 prosent av Norges befolkning av lettere spiseproblemer.

Og den meste utbredte av dem er ikke bulimi eller anoreksi, men overspisingslidelser.

De senere årene har det imidlertid utviklet seg en fjerde spiseforstyrrelse - ortoreksi.

Det som kanskje begynner som en livsstilsendring og større fokus på sunn mat og trening, kan utvikle seg til å bli et sykelig forhold til mat og kropp. d

LES OGSÅ: - Hjernen og sentralnervesystemet er avhengig!

Fellestrekk med bulimi og anoreksi

- Ortoreksi er et relativt nytt begrep. Det kjennetegnes ved at du har et overdrevent fokus på å spise sunn mat, forteller Marianne Strand-Udnæseth, klnisk ernæringsfysiolog og prosjektleder i organisasjonen Sunn Jenteidrett.

Hun forklarer at ortoreksi har fellestrekk med både tvangslidelser og andre spiseforstyrrelser som anoreksi og bulumi, men her er det ikke nødvendigvis et mål å bli tynn, men et mål om å være sunn og føle seg ren og naturlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer