Ortoreksi

Sykelig opptatt av sunn mat

I ekstreme tilfeller kan det føre til alvorlig underernæring og død, ifølge ekspert.

ORTOREKSI: Det er ikke en offisiell diagnose, men i en tid hvor det er stort fokus på sunnhet, er det likevel mange som sliter med dette. Ortoreksi er kjennetegnet ved at du er så opptatt av å spise sunt at det blir usunt.  Foto: pathdoc - Fotolia
ORTOREKSI: Det er ikke en offisiell diagnose, men i en tid hvor det er stort fokus på sunnhet, er det likevel mange som sliter med dette. Ortoreksi er kjennetegnet ved at du er så opptatt av å spise sunt at det blir usunt. Foto: pathdoc - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Spiseforstyrrelser er et utbredt problem - ifølge den norske organisasjonen Rådet for psykisk helse lider omkring 10 prosent av Norges befolkning av lettere spiseproblemer.

Og den meste utbredte av dem er ikke bulimi eller anoreksi, men overspisingslidelser.

De senere årene har det imidlertid utviklet seg en fjerde spiseforstyrrelse - ortoreksi.

Det som kanskje begynner som en livsstilsendring og større fokus på sunn mat og trening, kan utvikle seg til å bli et sykelig forhold til mat og kropp. d

LES OGSÅ: - Hjernen og sentralnervesystemet er avhengig!

Fellestrekk med bulimi og anoreksi

- Ortoreksi er et relativt nytt begrep. Det kjennetegnes ved at du har et overdrevent fokus på å spise sunn mat, forteller Marianne Strand-Udnæseth, klnisk ernæringsfysiolog og prosjektleder i organisasjonen Sunn Jenteidrett.

Hun forklarer at ortoreksi har fellestrekk med både tvangslidelser og andre spiseforstyrrelser som anoreksi og bulumi, men her er det ikke nødvendigvis et mål å bli tynn, men et mål om å være sunn og føle seg ren og naturlig.

SUNNHET: Ortoreksi handler ofte ikke om slanking, men et ønske om å føle seg sunn, ren og naturlig. Mange dropper derfor hele matvaregrupper - noe som kan gå hardt utover energiinntaket til kroppen.  Foto: Colourbox
SUNNHET: Ortoreksi handler ofte ikke om slanking, men et ønske om å føle seg sunn, ren og naturlig. Mange dropper derfor hele matvaregrupper - noe som kan gå hardt utover energiinntaket til kroppen. Foto: Colourbox Vis mer

- Det fører gjerne til at man unngår bestemte matvarer eller hele matvaregrupper.

- Det er forskjellig hva hver enkelt er opptatt av - noen unngår animalske produkter eller saltholdig mat. Andre er opptatt av å unngå fett, meieriprodukter, sukker, konserveringsmidler og tilsetningsstoffer, forteller Strand-Udnæseth.

Ortoreksi er ennå ikke en offisiell diagnose, men er et begrep som ble presentert av den amerikanske legen, Steven Bratman, i 1997.

Foreløpig er det derfor ikke utført så mange studier på temaet, men en studie utført i Italia viste en forekomst på mellom 7-9 prosent i en normalbefolkning. 

- De få studiene som finnes, tyder på at det er en høy andel menn som har ortorektiske trekk. De viser også at det kan være vanligere blant yrkesgrupper som har større fokus på sunnhet - blant annet personer innen medisin og ernæring, men det er for lite grunnlag til å trekke konklusjoner, sier Strand-Udnæseth.

LES OGSÅ: Husk dette hvis du prøver å bli gravid

Kan bryte ned muskler og skjelett

Strand-Udnæseth kan fortelle at ortoreksi ikke er like alvorlig som de andre spiseforstyrrelsene, men det er ikke dermed sagt at det ikke har konsekvenser.

- Det er en mindre alvorlig spiseforstyrrelse og anoreksi er i dag den mest dødelige psykiatriske lidelsen vi har. Ortoreksi kan likevel føre til feilernæring fordi du erstatter matvarer med mye mer av noe annet og går glipp av viktige næringsstoffer, sier hun.

Hun forklarer at selv om målet ikke er å gå ned i vekt, så er det likevel mange som gjør nettopp det - for eksempel hvis de kutter ut fett, som er en stor kilde til energi.

- For unge jenter kan et lavt energiinntak føre til at du bryter ned skjelettet når du egentlig skal bygge det opp. Underernæring påvirker også musklene, da kroppen vil bryte ned muskelmasse for å skaffe nok energi. I tillegg påvirker det fysisk og psykisk form.

SPISEFORSTYRRELSER: Anoreksi er den meste dødelige av spiseforstyrrelsene som finnes i dag, men ortoreksi kan også ha alvorlige konsekvenser for den fysiske og psykiske helsen. Foto: deliat - Fotolia
SPISEFORSTYRRELSER: Anoreksi er den meste dødelige av spiseforstyrrelsene som finnes i dag, men ortoreksi kan også ha alvorlige konsekvenser for den fysiske og psykiske helsen. Foto: deliat - Fotolia Vis mer

- I ekstreme tilfeller kan det føre til alvorlig underernæring og død, selv om det er svært sjeldent.

Det er imidlertid ikke bare kroppen en slik spiseforstyrrelse kan gå utover, for mange går det også sterkt utover det sosiale livet.

- Sosial isolering er typisk. Du blir så opptatt av hva maten inneholder og at den skal være tilberedt på en spesiell måte, at de for eksempel unngår å spise på restaurant fordi de vil ha full kontroll på hva de spiser, sier ernæringsfysiologen.

- Mange distanserer seg fra familie og venner og synes det er vanskelige å omgås andre, ettersom mat ofte er involvert i sosiale settinger.

LES OGSÅ: Er det lurt å ta en «hvit måned»?

Se etter endrede matvaner

Men hvordan kan en gjenkjenne ortoreksi - eller noen som sliter med det?

Strand-Udnæseth forteller at en av utfordringene ved ortoreksi er at det er vanskelig å vite hvor grensen går mellom hva som er normalt og når forholdet ditt til mat har blitt en sykelig besettelse. Og ettersom det ikke er en offisiell diagnose, finnes det heller ikke universelle diagnostiske kriterier.

- Anoreksi er lettest å oppdage fordi personen tydelig blir avmagret. Bulimi er vanskeligere fordi disse personene gjerne er normalvektige - kanskje til og med litt overvektige.

PSYKISK BELASTNING: Ortoreksi er i likhet med bulimi og anorksi en form for å kontrollere følelser med mat, og kan være en sterk psykisk belastning, i tillegg til at det påfører kroppen store belastninger. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
PSYKISK BELASTNING: Ortoreksi er i likhet med bulimi og anorksi en form for å kontrollere følelser med mat, og kan være en sterk psykisk belastning, i tillegg til at det påfører kroppen store belastninger. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

Ved ortoreksi er det imidlertid ikke sikkert at personen legger skjul på problemet i det hele tatt - snarere tvert i mot, og har klare meninger om hvorfor kosten deres er som den er. Dette er også en av utfordringene ved å utrede en diagnose.

- De rundt kan oppdage at de plutselig ikke spiser noe de har spist tidligere, og de har ofte klare meninger om mat og hvorfor de unngår en spesielle matvarer.

- Ved alle tilfellene er maten en måte å kontrollere følelser - en følelse av kontroll.

LES OGSÅ: Uansett hvor mye fint folk sier, klarer jeg ikke ta det inn

Slik kan du hjelpe/få hjelp

Så, hvordan kan du hjelpe?

- Diagnose eller ikke, så er det veldig viktig at de som lider av ortoreksi får hjelp. Om det ikke er like alvorlig som anoreksi eller bulimi, så kan det få store konsekvenser fysisk og psykisk, sier Strand-Udnæseth.

Typiske tegn er endret adferd, at de er svært opptatt av hva maten inneholder og hvordan den tilberedes. De unngår gjerne settinger der det er mat i bildet, og vil ofte ikke spise ute på restaurant eller lignende. Enkelte isolerer seg.

- Ta slike bekymringer på alvor og snakk med vedkommende. Vi oppfordrer trenere og foreldre til å være direkte med den det gjelder og ta opp sin bekymring. Forklar hva du har observert og fortell at det gjør deg bekymret, og spør om det er noen grunn til det, sier hun.

SNAKK SAMMEN: Dersom du mistenker at noen lider av ortoreksi, råder eksperten til å snakke med den det gjelder. Fortell hva du har observert og at du er bekymret for vedommende.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
SNAKK SAMMEN: Dersom du mistenker at noen lider av ortoreksi, råder eksperten til å snakke med den det gjelder. Fortell hva du har observert og at du er bekymret for vedommende. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

- Mange kan briste ut i gråt, mens andre kan benekte det. Det er likevel viktig å ta det opp.

Hvis du selv føler du er plaget vil første steg være å oppsøke fastlegen din som kan henvise deg videre til riktig oppfølging. Det kan være en psykolog eller en klinisk ernæringsfysiolog, som hjelper deg til å normalisere forholdet til mat og hjelpe deg til å forstå at det er andre ting som inngår i det å være sunn og frisk.

Sunn Jenteidrett (ler mer på sunnjenteidrett.no) har en bekymringstelefon der pårørende eller personer som har problemer kan ta kontakt, det samme har Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) og Rådgivning om Spiseforstyrrelser (ROS).

- I likhet med anoreksi og bulumi, er det bedre desto tidligere man oppdager det. Desto lenger tid det har gått, desto vanskeligere er det å komme ut av det, sier Strand-Udnæseth.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer