Tidlig Overgangsalder

Symptomene du bør være obs på

Sliter du med hetetokter og manglende sexlyst? Det kan være tegn på tidlig overgangsalder.

TIDLIG OVERGANGSALDER: Overgangsalderen er noe de fleste forbinder med begynnelsen av 50-årene, men for noen kan den komme så tidlig som i slutten av 30-årene.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
TIDLIG OVERGANGSALDER: Overgangsalderen er noe de fleste forbinder med begynnelsen av 50-årene, men for noen kan den komme så tidlig som i slutten av 30-årene. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss tenker at overgangsalder er noe vi kvinner først møter når vi er godt voksne og gjerne har kommet opp i  50-årene, eller tidligst i slutten av 40-årene. 

Men dessverre er det ikke slik for alle. 

Sannheten er nemlig at noen kvinner faktisk kan merke de aller første tegnene på overgangsalderen allerede i slutten av 30-årene. 

LES OGSÅ: Rødkløver kan være bra i overgangsalderen

Usikkert hva årsaken er 

Det er ingen som vet helt sikkert hvorfor overgangsalderen oppstår så tidlig hos enkelte, men en sviktende modning av eggceller og en redusert produksjon av kjønnshormoner er årsaken til at symptomene dukker opp. 

Dette er vanligvis en gradvis prosess, og skyldes muligens at eggstokkene rett og slett ikke har kapasitet til å modne flere egg. Fordi prosessen i eggstokkene går gradvis, kommer også symptomene gradvis. 

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at det er umulig å vite helt sikkert hvorfor noen kommer i overgangsalderen tidligere enn andre, men at det er noen faktorer som kan ha betydning for når den inntreffer. 

- Vi vet at overgangsalderen dels kan være genetisk. Det er også bevist at blant annet svært tynne kvinner, vegetarianere og røkere opplever det tidligere enn andre. Gjennomsnittet for kvinner i Norge er 53 år, mens hos disse gruppene er det noen år tidligere

Videre forteller hun at enkelte kvinner får fjernet begge eggstokkene sine kirurgisk av ulike grunner, og da oppstår en umiddelbar menopause, med symptomer så å si umiddelbart uansett alder. Disse kvinnene tilbys alltid hormonbehandling. 

- Noen kvinner må operere i forbindelse med kreft og må fjerne eggstokkene. Det er også noen som opplever i forbindelse med for eksempel eggløsning at eggstokken blir så stor og tung at den snurrer rundt sin egen akse. Konsekvensen er at eggstokken ikke lenger får nødvendig blodforsyning. Dette er en veldig smertefull tilstand hvor kvinner må oppsøke lege umiddelbart, sier hun. 

RØYK: Det å røyke kan faktisk gjøre at du kommer i overgangsalderen et par år tidligere enn andre.
RØYK: Det å røyke kan faktisk gjøre at du kommer i overgangsalderen et par år tidligere enn andre. Vis mer

 
LES OGSÅ: Derfor legger du på deg når du blir eldre

Symptomer på tidlig overgangsalder

Eidjar forteller at kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen vil oppleve akkurat de samme symptomene som ellers ved overgangsalderen. 

- De som kommer tidlig i overgangsalderen vil oppleve akkurat de samme symptomene som ved overgangsalder. Noen får for eksempel nedsatt sexlyst, depresjoner, hetetokter, nattesvette og inkontinens. 

- Vi har sett at spesielt veldig tynne kvinner plages med nattesvette når de kommer i overgangsalderen, mens overvektige er mer plaget av hetetokter

Videre forteller hun at mange plages av tilbakevendende urinveisinfeksjoner når de kommer i overgangsalderen. 

- Årsaken til dette er at østrogennivået faller og slimhinnene i skjeden og urinveiene blir tørre. Heldigvis er dette veldig lett å behandler ved hjelp av stikkpiller eller tabletter, forklarer hun.

PLAGES MED URINVEISINFEKSJON: Når en kommer i overgangsalderen faller østrogennivået og slimhinnene i skjeden og urinveiene blir tørre. Dette fører til at mange sliter med tilbakevendende urinveisinfeksjon.
PLAGES MED URINVEISINFEKSJON: Når en kommer i overgangsalderen faller østrogennivået og slimhinnene i skjeden og urinveiene blir tørre. Dette fører til at mange sliter med tilbakevendende urinveisinfeksjon. Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med «mensen-svette»? 

Har ikke mulighet til å få egne barn

Det finnes ingen grunnleggende behandling for å gjenopprette eggstokk-funksjonen, men man kan tilføre hormoner i tablettform. 

Eidjar forteller at hvis eggstokksvikten skyldes annen sykdom og denne kan behandles, kan eggstokkene etter hvert fungere mer eller mindre normalt. Ellers er det altså ingen metode å stoppe eggstokksvikten på, og mekanismen bak vet man også heller lite om.

- Som de fleste vet vil for tidlig overgangsalder ha store konsekvenser fruktbarheten til kvinner, da det vil være for sent for dem å få egne barn, og eneste alternativ vil være eggdonasjon. Dette tilbys fortsatt ikke i Norge, men er tilgjengelig i blant annet Spania og Belgia. 

Videre forteller Eidjar at hun som fastlege opplever hvert eneste år at kvinner i 30 og 40 årene har kommet tidlig i overgangsalderen og ikke har hatt mulighet til å få egne barn. 

- Det er så trist, for i dag er det utrolig mange kvinner som utsetter dette med å få barn fordi de først skal gjøre ferdig studiene, arbeide og kjøpe hus. Når man da først føler seg klar for å få barn og begynner å prøver oppdager man at det ikke er så lett. Det er nemlig slik at fertiliteten hos kvinner begynner å falle når de har fylt 35 år, og det uansett hvor sunt de lever og hvor mye de trener. Derfor er det utrolig viktig å ha i bakhodet at det ikke er alt man kan planlegge, sier hun.   

I tillegg til å miste evnen til å få barn, har tidlig overgangsalder også helsemessige konsekvensene på lang sikt, forteller Eidjar. 

- I overgangsalderen tappes kvinners skjelett for kalk noe som øker risikoen for benskjørhet. I tillegg har de ikke like god beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer som det andre har, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer