Tidlig Overgangsalder

Symptomene du bør være obs på

Sliter du med hetetokter og manglende sexlyst? Det kan være tegn på tidlig overgangsalder.

TIDLIG OVERGANGSALDER: Overgangsalderen er noe de fleste forbinder med begynnelsen av 50-årene, men for noen kan den komme så tidlig som i slutten av 30-årene.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
TIDLIG OVERGANGSALDER: Overgangsalderen er noe de fleste forbinder med begynnelsen av 50-årene, men for noen kan den komme så tidlig som i slutten av 30-årene. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss tenker at overgangsalder er noe vi kvinner først møter når vi er godt voksne og gjerne har kommet opp i  50-årene, eller tidligst i slutten av 40-årene. 

Men dessverre er det ikke slik for alle. 

Sannheten er nemlig at noen kvinner faktisk kan merke de aller første tegnene på overgangsalderen allerede i slutten av 30-årene. 

LES OGSÅ: Rødkløver kan være bra i overgangsalderen

Usikkert hva årsaken er 

Det er ingen som vet helt sikkert hvorfor overgangsalderen oppstår så tidlig hos enkelte, men en sviktende modning av eggceller og en redusert produksjon av kjønnshormoner er årsaken til at symptomene dukker opp. 

Dette er vanligvis en gradvis prosess, og skyldes muligens at eggstokkene rett og slett ikke har kapasitet til å modne flere egg. Fordi prosessen i eggstokkene går gradvis, kommer også symptomene gradvis. 

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at det er umulig å vite helt sikkert hvorfor noen kommer i overgangsalderen tidligere enn andre, men at det er noen faktorer som kan ha betydning for når den inntreffer. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer