Kjønnssykdommer

Symptomene du bør være obs på

Seksuelt overførbare sykdommer bør oppdages så raskt som mulig.

FØLG MED: Vær obs om du opplever endringer der nede.Og gå heller en gang for mye til legen enn en gang for lite. Foto: Colourbox
FØLG MED: Vær obs om du opplever endringer der nede.Og gå heller en gang for mye til legen enn en gang for lite. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ikke alle seksuelt overførbare sykdommer er så lette å oppdage. Derfor er det viktig at du følger med, slik at du oppdager endringer i underlivet, for dette kan indikere at noe er på ferde.

La oss først prente inn dette: Hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, bør du gå til legen og sjekke deg straks du har anledning.

Det er ingenting å nøle med, og det er bare dumt å la være.

Klamydia, herpes, kjønnsvorter og gonoré er de vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag. Tre av dem har som oftest klare symptomer - herpes, kjønnsvorter og gonoré, mens klamydia kan være vanskeligere å oppdage.

Se opp for disse symptomene

Det er alltid lurt å følge med på hva som skjer der nede, slik at du kan komme deg til legen raskt hvis noe endrer seg. Her er symptomene du skal være obs på:

Endringer i utfloden: Utflod fra skjeden er normalt. Men endringer i utflodens mengde, lukt eller konsistens kan være tegn på en seksuelt overførbar sykdom eller annen type infeksjon. Vær særlig obs om utfloden skaper en sviende følelse eller klør. Les mer om hvordan utfloden bør være i denne artikkelen.

Blødningsforstyrrelser: Blødning mellom menstruasjonene kan ha ulike årsaker, for eksempel cyster på eggstokkene, men det kan også være tegn på at du er smittet av en seksuelt overførbar sykdom. Gå til gynekologen og ta en sjekk.

Sår nedentil: Småsår som oppstår i eller rundt kjønnsorganene bør sjekkes opp hos gynekologen.

Smerter under samleie: Hvis du opplever vonde støtsmerter under samleie kan være et tegn på seksuelt overførbar sykdom.

Svie ved urinering: Dersom det svir når du tisser kan det selvsagt være urinveisinfeksjon, men også et tegn på klamydia eller gonoré.

Magesmerter: Smerter i nedre del av magen, altså i livmor eller eggstokker, som ikke kan forklares som menssmerter, kan være tegn på en seksuelt overførbar sykdom.

LES OGSÅ: Det er ikke skadelig å utsette mensen med p-piller

Kort om de fire vanligste kjønnssykdommene:


Klamydia
En bakterieinfeksjon som i verste fall kan gi bekkeninfeksjon eller føre til sterilitet. Den smitter veldig lett, og gir dessverre ofte ingen symptomer, så derfor er det mange som har klamydia uten at de vet det. Behandles med en reseptlagt antibiotikapille. (PS! Det går an å få klamydiainfeksjoner andre steder også, men da er det en annen type bakterie).

Herpes
Herpes er en virusinfeksjon som kan komme av to forskjellige herpesvirus HSV-1 og HSV-2. Hovenhet, rødhet og blemmer som sprekker er klassiske symptomer. Én av fire 30-åringer har kjønnsherpes. Du kan dessverre ikke bli kvitt viruset, men det finnes legemidler som holder det i sjakk så du unngår nye utbrudd.

Kjønnsvorter
Dette er også forårsaket av et virus, HPV, som smitter ved hudkontakt. Vortene ser ut som små blomkållignende vekster som hos kvinner kan sitte inne i skjeden og på livmorhalsen, så vel som rundt skjedeåpningen. Det finnes legemidler holder vorteveksten i sjakk, og det går an å bli kvitt viruset, men det kan ta lang tid, og krever at man er nøye med å bruke legemidlene.

Gonoré
Dette er en bakterieinfeksjon som setter seg i kjønnsorganene, men også kan oppstå i endetarm og slimhinner i svelget. Sviende vannlating og misfarget utflod er symptomer. I verste fall kan gonoré føre til sterilitet. I dag er gonoré svært sjelden. Infeksjonen behandles effektivt med antibiotika.

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer