Forkjølelse

Symptomene du bør være obs på

Pass opp så ikke influensaen eller forkjølelsen utvikler seg til lungebetennelse.

HOST OG HARK: SLimete hoste og tungpustethet er klassiske tegn på lungebetennelse. Foto: Colourbox
HOST OG HARK: SLimete hoste og tungpustethet er klassiske tegn på lungebetennelse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi er inne i høysesongen for forkjølelser og influensa og det beste rådet til deg som er rammet, er å ta det med ro.

Hold deg hjemme på sofaen under dyna, drikk mye væske, spis sunn mat, og vent til det går over. Hvis du er en som stadig blir syk, bør du også sjekke kostholdet ditt, for å se om sinkmangel kan være årsaken.

PS! Hvis du VIRKELIG blir dårlig, med høy feber som ikke gir seg, skal du dra til legen.

LES OGSÅ: Slik blir du influensafrisk i en fei

BLI HER: Loppekassa eller sofaen er de beste stedene å oppholde seg hvis man har lungebetennelse. Foto: Getty Images/Wavebreak Media
BLI HER: Loppekassa eller sofaen er de beste stedene å oppholde seg hvis man har lungebetennelse. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer

Kan bli til lungebetennelse

Dessverre er det mange som ikke er tålmodige nok til å gjøre dette. Det kan resultere i at viruset sitter lenger i enn ellers, og kan dessuten føre til at du utvikler lungebetennelse.

Lungebetennelse, eller pneumoni, er en betennelse i lungevevet som skyldes virus eller bakterier. (I sjeldnere tilfeller er sopp eller parasitter årsaken.) Omtrent 12 av 1.000 nordmenn rammes av lungebetennelse hvert år. Vi er spesielt utsatt når kroppens immunforsvar allerede er svekket som følge av et angrep fra forkjølelsesvirus eller influensavirus.

Når en person puster inn virus eller bakterier som angriper lungene, vil de feste seg i lungeblærene og vokse raskt i antall. Kroppen sender hvite bodlegemer for å bekjempe angriperne, og da blir lungeblærene fylt med væske og puss - dette er slimet lungene fylles av når vi har lungebetennelse.Se opp for disse symptomene

Lungebetennelse kan variere i grad, men de fleste får plagsom hoste, hodepine, feber (men ofte bare om kvelden) og tyngre pust. Sting eller smerter i brystet er også et typisk tegn. Smerter på siden av brystkassa eller bak i ryggen når du puster dypt inn eller hoste er vanlig.

Slik behandler du lungebetennelse

Det viktigste for å bli frisk fra en lungebetennelse er å holde seg i ro, ikke fryse, og drikke rikelig med væske, noe som kan hjelpe til å løsne opp slimet. Går det flere dager uten bedring, bør du dra til legen og finne ut om det kan være en lungebetennelse forårsaket av bakterier. I så fall vil en antibiotikakur ta knekken på den.

Er lungebetennelsen et resultat av en virusinfeksjon, er det ikke annet å gjøre enn å vente til kroppen selv har klart å nedkjempe viruset.

Les mer om lungebetennelse hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Fem knep som knerter forkjølelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer