Kjønnssykdommer

Symptomene du ikke bør ignorere

Små klumpete kuler i underlivet eller varierende utflod? Her er de vanligste symptomer på kjønnssykdommer.

KJØNNSSYKDOMMER: Oppdager du endringer i underlivet ditt kan det være lurt å oppsøke en lege for en sjekk.  Foto: Laurent Hamels - Fotolia
KJØNNSSYKDOMMER: Oppdager du endringer i underlivet ditt kan det være lurt å oppsøke en lege for en sjekk. Foto: Laurent Hamels - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle seksuelt overførbare sykdommer er like lette å oppdage, og derfor er det ekstra viktig at du holder et godt øye med underlivet ditt.

Endringer kan nemlig være indikatorer på at noe er på ferde.

Klamydia, herpes, kjønnsvorter og gonoré er de vanligste kjønnssykdommene her i Norge i. Tre av dem har som oftest klare symptomer - herpes, kjønnsvorter og gonoré, mens klamydia kan være vanskeligere å oppdage.

LES OGSÅ: Cirka en av fire 30-åringer har herpes

Test deg jevnlig for klamydia

Kinia Remaut, som er spesialist i dermatologi og venereologis, samt overlege ved Olafia Klinikken i Oslo, forteller til KK.no at genital klamydiainfeksjon er en av de hyppigste bakterielle infeksjonssykdommene i Norge, og denne er dessverre vanskelig å oppdage.

- Mindre enn halvparten av menn og mindre enn en tredjedel med klamydia har symptomer, og det er derfor vi anbefaler folk å teste seg med jevne mellomrom.

- De som opplever plager ved klamydia har ofte svie i urinrøret, dette gjelder både kvinner og menn. Ellers er det vanlig å få utflod fra urinrøret og svake bekkensmerter, sier hun.

Et fåtall av ubehandlede kvinner kan få en oppadstigende infeksjon og betennelse i egglederne, noe som medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne.

Dette innebærer at kvinnen kan få problemer med å bli gravid, og risikoen for graviditet utenfor livmoren kan også øke. Derfor er det kanskje ikke så dumt å teste seg for sikkerhets skyld.

LES OGSÅ: Har du smittet noen med klamydia?

SEX: Siden kjønnssykdommer smitter ved samleie kan det være greit å spørre partneren din om han har sjekket seg.  Foto: Erwin Wodicka
SEX: Siden kjønnssykdommer smitter ved samleie kan det være greit å spørre partneren din om han har sjekket seg. Foto: Erwin Wodicka Vis mer

Mycoplasma genitalia

- Vi får også inn mange pasienter med Mycoplasma genitalia, som er en bakterie som ble påvist for første gang på 1980-tallet.

Bakterien trives på slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm, og kan føre til betennelse i disse organene.

Hos kvinner kan Mycoplasma genitalium skape komplikasjoner fordi den kan spre seg til egglederne og gi infeksjon som kan føre til sterilitet og kroniske underlivssmerter.

- Denne infeksjonen er foreløpig ikke klassifisert under smittevernloven, men den smitter på samme måte som klamydia og symptomene er svært like. Også her er det mange som ikke vil oppleve noen plager ved infeksjonen, og det er derfor viktig å oppdage og behandle infeksjonen i tide, forklarer Remaut.

LES OGSÅ: Er det lenge siden du testet deg for kjønnssykdommer?

Kjønnsvorter trenger ikke være synlige

Videre forteller Remaut at kjønnsvorter, eller kondylomer, også er noe de ser mye av på Olafia Klinikken.

Kjønnsvorter er små vorter som sitter på, eller ved, kjønnsorganene. Oftest sitter de ved inngangen til skjeden, eller rundt kanten av penishodet.

De kan imidlertid også dukke opp andre steder (som ved munnen, i munnhulen, samt anus).

Disse vortene kan være alt fra noen millimeter til flere centimeter store og sitter enten enkeltvis, eller i klaser. Overflaten kan være enten glatt eller ru, og de fleste av dem er hudfarget.

Ett av hovedproblemene med kjønnsvorter, er nettopp dette at man kan være smittet uten å få synlige vorter. Dermed er det faktisk mulig at du eller partneren din har viruset liggende i kroppen over en lengre periode, uten at du merker noe som helst.

Selv om det, for noen, er vanskelig å merke at de har blitt smittet, vil ganske mange oppleve å få symptomer eller tegn. Oftest vil du kjenne eller se vortene, og de kan også føre til lett kløe eller ubehag. Små blødninger kan også forekomme hvis vortene blir irritert, som under sex.

Dersom du tror at du har kjønnsvorter, bør du oppsøke en lege, som kan ta en nærmere titt.

BESKYTTELSE: Den beste måten å unngå å få en kjønnssykdommer er å bruke kondom.  Foto: marinasvetlova - Fotolia
BESKYTTELSE: Den beste måten å unngå å få en kjønnssykdommer er å bruke kondom. Foto: marinasvetlova - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Fått med deg en kjønnssykdom hjem fra sommerferie?

Se opp for disse symptomene

Det er alltid lurt å følge med på hva som skjer der nede, slik at du kan komme deg til legen raskt hvis noe endrer seg. Her er symptomene du skal være obs på:

Endringer i utfloden: Utflod fra skjeden er normalt. Men endringer i utflodens mengde, lukt eller konsistens kan være tegn på en seksuelt overførbar sykdom eller annen type infeksjon. Vær særlig obs om utfloden skaper en sviende følelse eller klør.

Blødningsforstyrrelser: Blødning mellom menstruasjonene kan ha ulike årsaker, for eksempel cyster på eggstokkene, men det kan også være tegn på at du er smittet av en seksuelt overførbar sykdom. Gå til gynekologen og ta en sjekk.

Sår nedentil: Småsår som oppstår i eller rundt kjønnsorganene bør sjekkes opp hos gynekologen.

Smerter under samleie: Hvis du opplever vonde støtsmerter under samleie kan det være et tegn på seksuelt overførbar sykdom.

Svie ved urinering: Dersom det svir når du tisser kan det selvsagt være urinveisinfeksjon, men også et tegn på klamydia eller gonoré.

Magesmerter: Smerter i nedre del av magen, altså i livmor eller eggstokker, som ikke kan forklares som menssmerter, kan være tegn på en seksuelt overførbar sykdom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer