UNDERVEKT: Personer som veier for lite har ofte lettere for å fryse enn andre.  Foto: GARO/PHANIE/REX/All Over Press
UNDERVEKT: Personer som veier for lite har ofte lettere for å fryse enn andre. Foto: GARO/PHANIE/REX/All Over Press Vis mer

Undervekt

Symptomene på at du er for tynn

- Viktig å ta dem på alvor, sier eksperten.

KK.NO: Fryser du ofte når andre ikke gjør det? Har menstruasjonen din blitt uregelmessig? Er du konstant kald på hendene? Da kan det være at du er for tynn.

Dette er nemlig typiske symptomer på undervekt, forteller eksperten.  

LES OGSÅ: - Jeg veide bare 36 kilo

Viktig å huske at vi er forskjellige

Men før du kaster deg over Google og sjekker om du er i faresonen, mener Einar Vedul-Kjelsås, som er DR.PHILOS hos AFFU, avdeling for forskning og utvikling, Psykisk Helsevern ved St.Olavs Hospital\NTNU i Trondheim, at det er viktig å huske at vi alle er forskjellige.

- Noen mennesker er naturlig tynne og friske, og har alltid vært det, mens andre kanskje har noen kilo ekstra til tross for at de er både friske og veltrente.

- Derfor vil jeg ikke anbefale folk å lese seg opp på dette på nett, for der står det alle slags villedende artikler om hva som er «normal» BMI og vekt.

- Det er svært viktig å vite at det er store individuelle forskjeller når det kommer til hva som er normalt og ikke, forklarer han.

LES OGSÅ: Disse jentene får spiseforstyrrelser

Undervektig = BMI under 17,5

Så hvordan kan man vite om man er i faresonen for å være undervektig? Ifølge Vedul-Kjelsås regnes du som undervektig dersom du har en BMI (body mass index) på under 17,5.

- Kommer man under en BMI på 17,5, og fortsetter å gå ned i vekt, vil de typiske symptomene på undervekt gradvis dukke opp.

Hva slags symptomer kan dette være?

- Personer som er litt undervektige har for eksempel lett for å fryse – de er kalde hele tiden og trenger mye klær der andre kanskje ikke treger det. Man vil også kunne få kalde fingre og blå lepper, og man orker mindre enn før.

- De som er betydelig undervektig over mange år vil oppleve at de fleste av kroppens viktige funksjoner går på sparebluss - alt slankes på en måte. Kroppen prøver å tilpasse seg undervekten.

MENSEN: Dersom man er undervektig kan menstruasjonen bli uregelmessig eller i verstefall falle bort. Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia
MENSEN: Dersom man er undervektig kan menstruasjonen bli uregelmessig eller i verstefall falle bort. Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia Vis mer

Videre forteller han at kvinner som er undervektige også kan oppleve å miste menstruasjonen.

- Dersom man har for lite kroppsfett i forhold til total kroppsmasse, vil menstruasjonen bli uregelmessig eller i verste fall falle bort. Hvis man da blir litt tynnere begynner det å bli skummelt. Da kan man oppleve hormonelle forstyrrelser slik at bentettheten blir dårlig. I tillegg vil også immunforsvaret svekkes jo mer undervektig man blir.

- Men husk: dette er ikke noe som skjer kjempebrått, blir du litt tynnere enn du burde dukker ikke symptomene opp med en gang, de kommer som sagt gradvis, sier han.

SNAKK MED NOEN: Dersom du er undervektig bør du snakke med noen om det. Gjør du ikke dette kan det gå så langt at du utvikler en spiseforstyrrelse.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
SNAKK MED NOEN: Dersom du er undervektig bør du snakke med noen om det. Gjør du ikke dette kan det gå så langt at du utvikler en spiseforstyrrelse. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

Lurt å oppsøke hjelp

Dersom din BMI heller mot undervektig og du har ett eller flere av symptomene over, anbefaler Vedul-Kjelsås deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe.

- I de tilfellene hvor man går ned i vekt er det ofte slik at det begynner som uskyldig slanking hvor det er stas å se at kiloene forsvinner. Da er det noen som klarer å stoppe der og er fornøyde, mens andre blir hektet på det og fortsetter – det blir en ond sirkel.

- Da er det viktig å få stoppet det før det er for sent og utvikler seg til en spiseforstyrrelse. Det kan være vanskelig å ta tak i selv, derfor kan det være gunstig at de rundt deg bidrar slik at du kan få innspill fra andre og stopper det der, sier han.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop