P-piller

Synes du det er pesete å ta p-pillen?

Du har mange flere alternativer.

PILLEN: Det er fort gjort å surre litt med pillene. Men synes du at p-piller er slitsomt å forholde seg til så finnes det flere andre alternativer. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
PILLEN: Det er fort gjort å surre litt med pillene. Men synes du at p-piller er slitsomt å forholde seg til så finnes det flere andre alternativer. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En liten pille hver eneste dag høres kanskje ut som en enkel måte å beskytte seg mot graviditet på, men det er lettere sagt enn gjort.

Det er ikke alle av oss som er såpass rutinerte at vi klarer å huske denne lille rutinen, og det er slett ikke uvanlig å måtte poppe to piller i samme slengen av og til. Ups! Da får du vel bare være litt forsiktig de neste dagene.

Men det trenger ikke nødvendigvis være så vanskelig å sørge for en sikker prevensjonsmetode. Så hvis du surrer fælt med pillen kan det kanskje være en idé å finne et alternativ som passer deg bedre.

LES OGSÅ: Skulle du ønske han kunne ta p-pillene?

Hormoner eller ikke hormoner?

Når vi snakker om prevensjonsmidler for kvinner er det ofte p-pillen som står i fokus. Og selv om det ofte er pillen som anbefales, er det langt fra det eneste alternativet vi har.

– Jeg anbefaler p-piller som førstevalg til tenåringer og unge kvinner under 25 år, som ikke har født og som ikke har noe predisposisjon til blodproppdannelse, og som ikke røyker, sier gynekolog og fødselslege Vivek Sethi, ved Gynekolog Sethi, til KK.no.

SPØR OM RÅD: Det finnes en rekke ulike prevensjonsmidler du kan velge mellom i dag. Snakk med din lege om hva hun/han anbefaler for deg. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press
SPØR OM RÅD: Det finnes en rekke ulike prevensjonsmidler du kan velge mellom i dag. Snakk med din lege om hva hun/han anbefaler for deg. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press Vis mer

Du kan i hovedsak velge mellom hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler. Blant de ikke-hormonelle har du kondom, pessar og spiral. 

Kondom er som kjent det eneste som, i tillegg til å beskytte mot graviditet, også beskytter deg mot kjønnssykdommer – og bør derfor alltid brukes ved nye eller tilfeldige partnere.

Spiralen er også et populært prevensjonsmiddel, og hele 30 prosent av kvinner i alderen 20 til 43 år velger spiral. Men det er hovedsakelig anbefalt for kvinner som har født barn.

Spiral – du bør helst ha født barn

– Det er å foretrekke å unngå spiral hos de som er unge og uten fast partner, og som ikke har født barn. Dette er fordi hos dem kan man få en økt risiko for infeksjon med et fremmedlegeme inn i uterus. Og en infeksjon kan forårsake infertilitet/barnløshet hos dem, forklarer han.

LES OGSÅ: Mange glemmer prevensjon i juletida

UTVALG: I dag har kvinner et godt utvalg av prevensjonsmidler, både hormonelle og ikke-hormonelle. Da gjelder det bare å finne hva som passer best for deg. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
UTVALG: I dag har kvinner et godt utvalg av prevensjonsmidler, både hormonelle og ikke-hormonelle. Da gjelder det bare å finne hva som passer best for deg. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer

Det finnes to ulike typer spiraler, kobberspiral og hormonspiral. Sistnevnte er en blanding av spiral og hormonbehandling, og dette anses som et av de sikreste prevensjonsmetodene. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk er kobberspiralen også egnet som angreprevensjon dersom den settes inn innen 5 dager etter samleie, men den kan også forsterke menstruasjonsblødninger og smerter.

– Jeg foreslår spiral for de som har født barn. Om de har kraftig menstruasjon fra før av så anbefaler jeg hormonspiral. Om de har beskjeden mengde menstruasjonsblødning og vil unngå hormoner, anbefaler jeg kobberspiral.

Flere hormonpreparater å velge mellom

Det er likevel ikke alltid skjeden vil tilpasse seg spiralen, såkalt «dårlig compliance», og i slike tilfeller kan det være lurt å finne et annet alternativ. Da vil Sethi ofte anbefale noen av de hormonelle prevensjonsmidlene.

LES OGSÅ: Ny spiral på markedet

RING: En vaginalring setter du selv inn i skjeden en gang i måneden, og er derfor en enkel løsning. Eller du kan gå for en spiral, som kan sitte så lenge som tre år. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
RING: En vaginalring setter du selv inn i skjeden en gang i måneden, og er derfor en enkel løsning. Eller du kan gå for en spiral, som kan sitte så lenge som tre år. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

– Om man ikke vil gå for spiral kan jeg spesielt anbefale Cerazette noen måneder etter fødselelen. Ved dårlig compliance av spiral kan p-stav eller p-sprøyter være alternativer man foretrekker.

– Til unge kvinner som foretrekker andre administrasjonsformer enn piller, anbefaler jeg Nuvaring og p-plaster, sier han.

En Nuvaring er en vaginalring som du selv setter inn i skjeden én gang om måneden. Der skal den sitte i tre uker før du tar en ukes pause. Denne ringen inneholder de samme hormonene som p-piller; østrogen, gestagen/progesteron. Men siden det er mindre mengder hormoner er det også litt færre bivirkninger.

PÅ HUDEN: P-plaster inneholder det samme som p-piller, og kan derfor være et godt alternativ. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
PÅ HUDEN: P-plaster inneholder det samme som p-piller, og kan derfor være et godt alternativ. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Prevensjonsplasteret fungerer på samme måte som p-piller, bortsett fra at hormonene her suges opp i kroppen gjennom huden.

Plagsomme bivirkninger

De p-pillene som er på markedet i dag inneholder svært lite hormoner i forhold til for 50 år siden.

Og mengden hormoner påvirker også hvor fremtredende bivirkninger er.

Som du sikkert vet er det alltid en risiko for blodpropp, men noen kvinner kan også oppleve bivirkninger som vektøkning, nedsatt sexlyst, hovne bryster og kviser.

LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-pillen

Selv om det i noen tilfeller kan hjelpe å bytte til et annet merke eller en annen type prevensjon, kan du også risikere å oppleve de samme problemene med flere av de andre hormonelle prevensjonsmidlene.

– De bør helst unngå gestagen-preparater som hormonspiral, minipiller, p-sprøyter og p-stav. Men Diane eller kombinasjonspiller kan brukes ved hudplager som acne, forteller gynekologen.

Minipiller, p-stav og p-sprøyte inneholder alle gestagen, men ikke østrogen, og disse preparatene er også kjent for å kunne gi noe blødningsforstyrrelse. Derimot gir ikke minipillene noen økt risiko for blodpropp, og er derfor et godt alternativ for kvinner over 35 år, eller kvinner som røyker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer