Helse & Livsstil

Syting er sunt

Sytepaver er sunne og selvsikre.

Syting er sunt
Publisert
Sist oppdatert
Syting er noe vi gjør hver dag. Tilsynelatende ingen sympatisk aktivitet, men faktisk kan det være bra for oss. Amerikanske Good Housekeeping Magazine har dypdykket i våre daglige klagesanger, og ifølge ekspertene skal vi ikke ha dårlig samvittighet om vi sutrer litt.

Psykologiprofessor Robin Kowalski ved Clemson University i USA mener syting er en måte å bryte isen på overfor andre mennesker. Når vi begynner en samtale med en negativ bemerkning, får vi ofte større respons enn om vi kommer med en positiv bemerkning. Kowalski mener det finnes to former for syting.

  • Målrettet syting: Når du vil ha noe endret. For eksempel når du klager til mannen din over at han slenger fra seg klærne sine overalt. Målet ditt er å få ham til å slutte med det.

  • Søkende syting: Når du bare vil lette hjertet ditt. Du klager til venninnen din over den slabbedasken du har til mann, men du forventer ikke at hun skal forandre ham. Du søker bare etter sympati.

  • Å få utløp for frustrasjoner er bra for deg, det gjør deg mer harmonisk. Imidlertid må du ikke overdrive den søkende sytingen. Andre mennesker kan oppleve at du er mer interessert i deg selv og dine problemer enn du er i dem. Du ønsker vel heller ikke at dine venner skal føle seg som din mentale utslagsvask.

    Psykolog Michael Cunningham ved University of Louisville i USA mener menneskers hang til syting er nedarvet fra våre forfedres skrik for å varsle andre i stammen om en trussel. Vi trenger ikke lenger å samle oss for å møte angrepet fra en rasende mammut, men vi samler oss om sytingen. Det er en måte å gi hverandre støtte på.

    - I vårt samfunn forventes det at vi skal smile og late som at alt er bra, selv om det ikke er tilfelle, sier Barbara Held, psykologiprofessor ved Bowdoin College i USA til Good Housekeeping Magazine.

    Hun mener at kravet om at vi alltid skal se alt fra den lyse siden og maskere vår ulykkelighet kan være farlig.

    - Det er viktig å være i stand til å fortelle andre at vi har det leit. Ellers ender vi opp med å bli alene med vår smerte. Å syte er bra for helsen, mener Held.

    Ifølge Robin Kowalskis forskning driver selvsikre mennesker mer med målrettet syting enn andre. De mener de har en legitim rett til å klage, og de mener det gjør en forskjell å si ifra. Syting er altså en måte å uttrykke at man betyr noe på.

    Syting kan også være et redskap for å forme andres oppfatning av oss. Klager du over at du får så mange oppdrag på jobben, kan andre oppfatte deg som en viktig og verdsatt ansatt.

    Kvinner mener de har mer å klage over enn menn. Kowalski ba menneskene i studien sin om å skrive ned alt de kunne komme på som irriterte dem. Kvinnene noterte ned fire ganger så mange ting som mennene. De irriterte seg også i større grad over småting. Ingen av mennene skrev for eksempel ned at de ikke kunne utstå at kona alltid lot toalettsetet være nede. Kvinners form for syting er dessuten ofte av den søkende typen.

    En kvinne kan komme hjem fra jobb og bruke et kvarter på å fortelle mannen sin om hvor ille dagen hennes har vært. Han spør henne så om hvorfor hun ikke bare slutter, hvilket frustrerer henne. Hun ønsker jo ikke å si opp jobben, hun vil bare ha hans forståelse.

    Deborah Tannen, forfatter av boka You Just Don't Understand: Women and Men in Conversation, tror kvinner bruker syting som en metode for å knytte seg til andre. Menn gjør ikke det. De syter og klager når de har et konkret problem de vil løse.


    LES OGSÅ:
  • Kvinner surmuler seg gjennom vinteren
  • Kunsten å irritere sine medmennesker


  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer