<strong>RAMMER MANGE:</strong> Strekkmerker er svært vanlig, og bare et kosmetisk problem. Foto: All Over Press
RAMMER MANGE: Strekkmerker er svært vanlig, og bare et kosmetisk problem. Foto: All Over Press Vis mer

Cellulitter

Syv av ti kvinner får strekkmerker

Slik kan du behandle og forebygge strekene i huden.

Publisert
Sist oppdatert
Strekkmerker kan ramme de fleste. Mange får dem i tenårene, når kroppen vokser rekordraskt, og huden ikke klarer å henge med i svingene.

De kan også oppstå ved rask vektøkning eller vektnedgang, om du driver intensiv vekttrening og bygger store muskler på kort tid, eller når du er gravid og magehuden strekkes.

Strekkmerker ses som striper i huden. Når de er ganske nye er de røde eller mørke i fargen, men etterhvert blir de blekere og mindre synlige.

Disse merkene/strekene i huden gjør absolutt ingen skade, og de aller fleste bryr seg fint lite om de ser noen som har dem. Likevel er det mange kvinner som har strekkmerker som plages og synes de er skjemmende.

Du kan ikke smøre dem bort

Først en dårlig nyhet - det hjelper ikke å smøre seg med alskens kremer for å bli kvitt strekkmerker. Riftene i huden skjer nemlig i hudlaget som kalles «lærhuden», og kremer vi smører på overhuden klarer ikke å trenge så dypt ned.

Riftene skaper sår, og det er når huden gror sammen igjen at arrvevet vi ser som strekkmerker oppstår.

<strong>GRAVIDITET:</strong> Strekkmerker oppstår ofte i forbindelse med graviditet. Det er vanskelig å unngå, men å et sunt kosthold og hyppig bruk av fuktighetskrem kan forebygge noe.
GRAVIDITET: Strekkmerker oppstår ofte i forbindelse med graviditet. Det er vanskelig å unngå, men å et sunt kosthold og hyppig bruk av fuktighetskrem kan forebygge noe. Vis mer

Fungerer laser?

Dersom du virkelig er plaget av strekkmerker, kan du vurdere å behandle dem med laser. Laser stimulerer huden til å produsere nye hudceller, og dermed kan strekkmerkene bli svakere og mindre synlige - men helt borte blir de sjelden.

Laserbehandling er ganske dyrt - forvent å betale fra 500 til 2.500 kroner per behandling (dette avhenger av hvor stort området er), og oftest må det mer enn én behandling til.<strong>INGEN KREMER HJELPER:</strong> Dessverre er det ingen kremer som får bukt med strekkmerker.  Foto: Thinkstock
INGEN KREMER HJELPER: Dessverre er det ingen kremer som får bukt med strekkmerker. Foto: Thinkstock Vis mer

Slik kan du forebygge

Som nevnt er det når huden må tøye seg raskere enn den makter at strekkmerker oppstår. Unngå derfor raske vektøkninger eller vektreduksjoner. Det samme gjelder om du driver med hard styrketrening med mål om å bygge store muskler. Bruk god tid til oppbyggingen av kroppen, slik at huden klarer å henge med i utviklingen.

Du kan ikke gjøre så mye med graviditeten, for magen blir nå stor åkke som, den. Men ikke belast huden (og kroppen forøvrig) ekstra ved å spise altfor mye og gå kraftig opp i vekt. Det trengs slett ikke selv om du bærer fram et barn. Det kan gjøre mer skade enn gavn også for babyen.

Utover det er det faktisk vanskelig å forebygge strekkmerker. Det er helt individuelt hvor lett man kan få dem.

Et generelt råd er å spise sunt og få i seg mye grønnsaker og frukt. Vær også nøye med å få i deg nok fett, da dette også gjør huden sterkere. Dette tilfører huden de næringsstoffene den trenger. Et annet råd er å være aktiv og få opp kroppstemperaturen jevnlig. Dette øker blodsirkulasjonen ut i huden, og det er med å gjøre huden mer elastisk slik at den tåler strekking bedre.

Selv om kremer ikke kan hjelpe, kan du med fordel smøre deg ofte medfuktighetskremer og oljer likevel, for det holder huden elastisk, og reduserer den kløende følelsen arrdannelsen som skaper strekkmerker kan føre til.

Sist, men ikke minst - drikk masse vann. Det holder huden hydrert, og da er sjansen mindre for at det oppstår rifter. Kan du vanntrikset fom får deg til å drikke mer?

Klarer du å endre tankesett?

Det er jo litt synd at vi henger oss opp i sånne smådetaljer som strekkmerker faktisk er. De gjør jo ingen skade. Vi likte veldig godt denne oppfordringen, som vi fant på nettet:

YOUR BODY IS NOT RUINED. YOU'RE A GODDAMN TIGER WHO EARNED HER STRIPES!

Kilder: American Academy of Dermatology, WebMD.com, Lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer