Te

Syv grunner til å drikke te

Det er mange gode grunner til at du bør gjøre tekoppen til høstens beste vane.

DRIKK MER TE: Du kan fint drikke te hele dagen lang - men begrens sukkerbruken. Foto: Getty Images/iStockphoto
DRIKK MER TE: Du kan fint drikke te hele dagen lang - men begrens sukkerbruken. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En varm og god kopp te er ypperlig høstdrikke, om du så sitter ved kontorpulten, på kafé med en venninne, eller under pleddet i sofaen.

Aller mest frister det kanskje med en chai latte, som med sine krydderier kan hjelpe til å holde forkjølelser unna. Lær hvordan du lager den hjemme her.

Men andre tetyper er også bra, og forskning har vist at te inneholder en rekke ingredienser som kan hjelpe til å holde deg frisk, rask og ung lenger. Det er vel ikke akkurat leie bivirkninger ...


LES OGSÅ: Du bruker vel ikke kokende vann til te?

I FRAMTIDEN: Teslabberas med gode venninner er noe vi ser fram til når vi blir gamle! Foto: Colourbox
I FRAMTIDEN: Teslabberas med gode venninner er noe vi ser fram til når vi blir gamle! Foto: Colourbox Vis mer
DRIKK MER TE: Du kan fint drikke te hele dagen lang - men begrens sukkerbruken. Foto: Getty Images/iStockphoto
DRIKK MER TE: Du kan fint drikke te hele dagen lang - men begrens sukkerbruken. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Syv grunner til at te er bra

I en artikkel hos Huffingtonpost.com har det tidligere kommet fram akkurat på hvilke måter teens ingredienser kan påvirke helsen i positiv retning.

Her er en oppsummering:

1. God som tørstedrikk
Å drikke te er en fin måte å variere væskeinntaket på, skulle du bli lei av å drikke vann. Sammen med vann er nemlig usukret te den beste tørstedrikk, ikke minst fordi den inneholder så mange gode stoffer (mer om dem kommer). Te med koffein dehydrerer ikke kroppen - til det er koffeinnivået altfor lavt. Men om du ikke ønsker den oppkvikkende effekten koffeinet gir, kan du drikke urtete i stedet.

2. Styrker immunforsvaret
Grønn te er tetypen som inneholder flest av de gode stoffene. Grønn te inneholder en spesiell type polyfenol kalt EGCG, som øker forekomsten av regulative T-celler. Disse cellene er viktige for immunsystemet, og kan regulere hvordan det reagerer mot trusler. Forløpig må det forskes mer på området, men det skader altså ikke immunforsvaret å drikke grønn te daglig. Mer info får duher.

3. Kan beskytte mot hjertesykdommer
Drikker du minst tre kopper te om dagen, kan dette være med å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er flavonoidene i teen som gir denne effekten, for de hjelper til å bryte ned fett i blodårene. Det beste er å velge grønn te, for grønn te inneholder flere andre antioksidanter i tillegg.

4. Kan krympe svulster
Flavanoidene i te har vist seg å kunne krympe svulster, og dermed er te potensielt kreftforebyggende. Faktisk har studier vist at spesielle flavanoider i svart og grønn te tar rotta på kreftceller. Slike studier er foreløpig bare gjort i laboratoriet, og det er brukt ekstrakter fra te, men vil likevel bare være positivt å drikke te hvis man vil redusere risikoen for kreft.

5. Holder deg sprek når du blir eldre
Har du lyst til å være selvhjulpen så lenge som mulig? En amerikansk studie av 14.000 personer over 65 år over en treårs periode viste at de som drakk mest grønn te fungerte mye bedre enn dem som ikke gjorde det. Nå skal det sies at de som drakk mye grønn te ogå spiste sunnere generelt sett, så hvorvidt det var selve teen, eller også resten av kostholdet som spilte inn er uklart. Det beste er selvsagt å spise sunt (mye frukt og grønt) og trene og bevege seg. Les mer om studien her.

6. Senker blodtrykket
Tre kopper svart te om dagen kan senke blodtrykket, viser forskning. Dersom du virkelig har høyt blodtrykk må det nok sterkere midler til, for teen vil bare senke blodtrykket litt. Et sunnere kosthold med mindre fett og salt, og mer mosjon må til for å få virkelig effekt på blodtrykket. Men det er altså ikke dumt å drikke svart te i tillegg.

7. Hjelper deg å holde vekta
Dette er vel nesten den hyggeligste bieffekten av å drikke te. Grønn te bremser nemlig opptaket av fett fra maten. Faktisk er det snakk om en reduksjon på opptil 30 prosent. Det skal sies at disse resultatene kom med studier på mus, men andre studier har vist at personer som drikker grønn te jevnlig legger på seg saktere enn andre.

Og - som om dette ikke var nok, så har studier også vist at te kan være bra for tennene. Sjekk ut hvorfor her!

LES OGSÅ: Har du prøvd tulsi-te?

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

DEILIG HØSTDRIKK: Te er ikke bare godt og varmende, det er veldig sunt også! Foto: laszlolorik - Fotolia
DEILIG HØSTDRIKK: Te er ikke bare godt og varmende, det er veldig sunt også! Foto: laszlolorik - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer