Smerter

Syv smerter du ikke bør ignorere

Disse plagene bør sjekkes av legen.

SJEKK SMERTENE: Det er ikke alle plager som går over av seg selv. Noen varsler om alvorlige sykdommer. Foto: Wodicka
SJEKK SMERTENE: Det er ikke alle plager som går over av seg selv. Noen varsler om alvorlige sykdommer. Foto: Wodicka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å være frisk og rask er viktig for alle. Gjennom livet vil vi oppleve sykdom og plager - det er bare slik det er.

Hverdagsvondter som mageknip, hodepine og ryggplager er ofte ubehageligheter vi tenker går over og ikke er så alvorlige. Og oftest er de jo ikke det. Men noen ganger er smertene vi opplever signaler om at noe alvorlig kan være i gjære, og det riktige å gjøre er å bestille en time hos legen.

Her er syv vondter du ikke bør ignorere:

Kraftig hodepine

Hodepine er som oftest helt ufarlig, og kan ha ulike årsaker. Sjekk de vanligste i denne artikkelen. Men dersom hodepinen er ekstrem, og ikke arter seg som migrene (ingen kvalme eller synsforstyrrelser), kan det være hjerneaneurisme, en utposing av en av blodårene i hjernen. Da gjelder det å oppsøke lege så raskt som mulig. Husk dog at vi snakker om en meget kraftig hodepine.

Stikkende smerter i siden

Du har sikkert opplevd å få hold, men her snakker vi om noe helt annet. Hvis du opplever stikkende smerter som tiltar over timer eller dager, kan det være snakk om blindtarmbetennelse. Da befinner smertene seg nederst på høyre side av magen. Ved akutt blindtarmbetennelse vil du ofte bli kvalm og få feber også, ifølge Lommelegen.no.

Uregelmessige blødninger og menssmerter

Dersom du får blødninger utenom menssyklus, akkompagnert av stikkende smerter i underlivet, kan dette være cyster på eggstokkene som sprekker. Bestill time hos gynekologen og få det sjekket ut. Les mer om cyster på eggstokkene hos Lommmelegen.no.

Magesmerter og oppblåsthet

Vi kan alle oppleve ubehag etter at vi har spist mat som magen ikke er så glad for. Men hvis du vanligvis ikke har problemer, men plutselig opplever dette ofte - uten at du har lagt om kosten på noen måte, kan det være livmorkreft. Vær særlig obs om matlysten blir mindre, og smertene kommer omtrent daglig og over lengre tid (2-3 uker). Dersom kvinner i din familie har hatt livmorkreft eller brystkreft, bør du være særlig obs. Bestill gynekologtime og få det sjekket.

Knugende smerte i brystet

Dersom du opplever smerter som kjennes som et korsett strammes rundt brystet, og du har problemer med å puste, skal du være obs. Har du en historie med hjerteproblemer og hjerteinfarkt i familien, kan dette være en advarsel om at noe er på gang. Vær klar over at mange kvinner rammes av infarkt, og også yngre kvinner under 45 år. Symtpomene kan være som beskrevet, og i tillegg kan du kjenne deg utmattet og kjenne smerter i halsen. Ofte kommer disse symptomene når du trener, eller like etterpå. Opplever du dette, bør du komme deg til legen for en hjertesjekk. Er symptomene sterke, bør det ringes etter ambulanse. Les mer om hjerteinfarkt på Lommelegen.no.

Du kan forebygge hjerteproblemer med å spise riktig mat.

Ryggvondt og kriblende tær

Vondt i ryggen kan vi alle oppleve innimellom, men dersom smertene sitter nederst i ryggen, og du også opplever kribling i tærne, eller nummenhet, kan det være en ryggskive som har sklidd ut, og presser på nerven i ryggen. Bestill legetime. Som regel kan problemet løses med betennelsesdempende medisin og et tilpasset treningsprogram, men det kan også være mer komplisert.

Smerte i legg som hovner opp

Hovne legger kan vi alle få om vi sitter stille lenge, eller har spist mye salt mat. Som regel løser det seg ved å drikke vann og bevege seg. Men om du opplever at den ene leggen hovner opp, blir rød, og det er et spesielt punkt som er ekstra ømt, kan det være dyp venetrombose, eller en blodpropp i leggen. Om du røyker eller går på p-piller, er du ekstra utsatt. Gå til legen og sjekk det. Faren er selvsagt at blodproppen løsner og havner i hjertet. Vanligvis fikses dette ved å gå på blodfortynnende medisiner, men det kan ta lang tid før proppen løsner.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer