Helse & Livsstil

Ta deg en pinne - unngå sydenmage

Endelig kan du avsløre om maten er dårlig.

Ta deg en pinne - unngå sydenmage
Publisert
Sist oppdatert
Sydenmage og sushisjokk kan bli en saga blott. På under fem minutter finner en testpinne ut om maten din er trygg å spise, eller om den inneholder bakterier du kan bli syk av, melder BBC.

Forskere ved University of South Carolina i USA har utviklet pinnen, som skifter farge dersom det er noe muffens med måltidet.

Man stikker testpinnen inn i maten. Blir pinnen lilla eller rød, betyr det at biffen du har foran deg er i grenseland for hva du burde utsette magen din for.
Blir pinnen gul, bør du rope på kelneren, for da er maten rett og slett helsefarlig.

Som regel holder det bruke øyne og nese for å sjekke at maten er spiselig, men det finnes bakterier som ikke kan oppdages på denne måten. Testpinnen avslører ikke selve bakteriene, men den reagerer på stoffer som dannes når proteinet i mat brytes ned av dem.

Undersøkelser som er gjort med fersk laks og tunfisk på boks, viser at testpinnen reagerer korrekt i 90 prosent av tilfellene. Selv om mange typer frukt og grønnsaker ikke inneholder så mye protein, mener forskerne at testpinnen er følsom nok til at den kan brukes også på disse matvarene.

Forskerne ønsker å utvikle testpinnen ytterligere, og gjøre den raskere, mer nøyaktig og mer følsom. De håper å kunne legge den ut for salg innen få år.


LES OGSÅ:
 • ABC i kjøkkenhygiene
 • Dette er E.coli
 • Finn mattrygghet på nett
 • Frykter ikke norsk mat

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer