De norske eplene har kommet sent i år, men de har kommet godt.Ifølge Frukt.no er avlingene 40 prosent større enn i fjor, og eplene er av super kvalitet denne høsten. Norske epler er kjent for å være syrlige i smaken, og nå i sesongen er de utrolig friske og gode. Så de neste månedene er det bare å fråtse i de saftige godsakene. LES OGSÅ: Derfor bør du velge røde epler
Behold skallet på
Neste gang du skal spise et eple bør du ikke fjerne skallet. Dette inneholder nemlig en rekke næringsstoffer som er bra for deg. Ifølge Foxnews.com er epleskallet proppfullt av C-vitamin, som er spesielt bra å få i seg på denne tiden av året fordi det styrker immunforsvaret. Det er også en utmerket kilde til viktige mineraler, antioksidanter og kostfiber. Epler inneholder både løselig og uløselig fiber, og om lag to tredeler av disse finner vi i skallet. Et gjennomsnittlig eple med skall har omtrent 4,4 gram fiber. Dersom du skreller det mister du halvparten. Ifølge Bama.no er kostfiber viktig for å holde fordøyelsen i gang og korte ned passasjetiden gjennom tarmen. Dette bidrar til å forebygge tarmsykdommer og senke risikoen for kreft. Kostfiber er bra føde for de snille bakteriene i tarmen, og kan derfor styrke immunforsvaret. Så her er det mange gode grunner til å beholde skallet på. LES OGSÅ: Så mye fiber trenger du i maten(saken fortsetter under bildet)Et penere smil
Visste du at det å spise epler også er bra for tennene og kan gi deg et penere smil? Fiberne i epleskallet stimulerer produksjonen av spytt, noe som bidrar til å bekjempe tannråte ved å senke bakterienivået i munnen din. I tillegg kan også syren fra eplet gi deg hvitere tenner. Men det er ikke bare epler som kan ha positiv effekt på tennene dine. Både appelsiner og ananas inneholder en syre som kan gjøre tennene blekere og klarere. Syren kvitter seg også med bakterier i munnen.LES OGSÅ: Maten som renser tenneneBeskytter mot diabetes type 2
Tidligere forskning KK.no har omtalt har vist at epler sammen med en rekke andre frukter og bær også har en rekke helsegunstige fordeler. Vi vet fra før at det varierer en del hva slags vitaminer, mineraler, fibre og kjemiske forbindelser bær og frukter inneholder. Vi vet imidlertid mindre om hva dette har å si for graden av helseeffekt.En gruppe forskere fra Boston sammenlignet druer, fersken, plommer, aprikos, bananer, meloner, epler, pærer, appelsiner, grapefrukt, jordbær og blåbær.De kom fram til at de som spiste minst to porsjoner ukentlig av hele frukter - og da spesielt druer, blåbær, epler og pærer - hadde 23 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type 2.Forskerne mener man bør se nærmere på hvilke stoffer enkelte bær og frukt inneholder, for å på den måten å finne ut mer om hvorfor enkelte sorter beskytter bedre mot sykdom enn andre. LES OGSÅ: Mørk sjokolade motvirker diabetes type 2Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger