Reise

Ta en jentetur til Århus

Et koselig, vakkert og spennende alternativ til hektiske København.

KUNST VED HAVET: Århus Ø er det nyeste utbyggingsprosjektet ved fjorden, der det bygges nye boliger og serveringssteder. Denne installasjonen er også plassert der og har tidligere vært utstilt på "Sculptures by the Sea". Foto: Erik Valebrokk
KUNST VED HAVET: Århus Ø er det nyeste utbyggingsprosjektet ved fjorden, der det bygges nye boliger og serveringssteder. Denne installasjonen er også plassert der og har tidligere vært utstilt på "Sculptures by the Sea". Foto: Erik Valebrokk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne vidunderlig fine byen kan vise til mye av det samme som København, men er mindre og mer oversiktlig.

Der den danske hovedstadens sentrumsstrøk er spredt over et større område, er Århus atskillig mer kompakt.

Det er enkelt å bevege seg til fots gjennom byen, avstandene er korte, og tempoet er generelt roligere.

LES OGSÅ: Trikset som gjør reisen billigere

SOM I GAMLE DAGER: Den Gamle By er et spennende friluftsmuseum midt i Århus, der gamle bygninger og bymiljøer er gjort levende. Foto: Erik Valebrokk
SOM I GAMLE DAGER: Den Gamle By er et spennende friluftsmuseum midt i Århus, der gamle bygninger og bymiljøer er gjort levende. Foto: Erik Valebrokk Vis mer


Gågatenettet i Århus sentrum strekker seg på begge sider av byelven/kanalen som bare går under navnet Aarhus Å eller «åen». Her er Århus-avdelingen av det flotte varehuset Magasin som vi også kjenner fra København og fine uteserveringer.

Århus har også sitt eget koselige sentrumsområde som kalles Latinerkvarteret, et brosteinsbelagt strøk med hyggelige småbutikker og ditto serveringssteder.

BRA SHOPPING: Århus har selvsagt ikke like god shopping som København, men den er ikke snau heller. Her fra en av de koselige gatene i Latinerkvarteret.
# Foto: Erik Valebrokk
BRA SHOPPING: Århus har selvsagt ikke like god shopping som København, men den er ikke snau heller. Her fra en av de koselige gatene i Latinerkvarteret. # Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Lav bebyggelse, små torg, hyggelige bakgårder og en flott domkirke er blant attraksjonene.

Jægergårdsgade lenger inn i byen er også spesielt verdt å nevne. Den har etablert seg som Århus’ beste matgate med et knippe spesialforretninger, kafeer og restauranter, samt noen andre butikker, blant annet en vinforretning der du kan smake før du bestemmer deg for hvilke viner du vil kjøpe.

 Vi anbefaler at du samtidig plukker opp litt god mat i noen av de andre butikkene og har piknik i en av byens parker, for eksempel i eller i nærheten av Botanisk hage.

LES OGSÅ: Reis, spis og nyt

Er du i det strøket, bør du legge turen innom Den Gamle By, et stort utendørs­museum med et større antall skuespillere iført gammeldagse kostymer som gjør besøket ekstra levende. Her er også kafé og butikker og masse å finne på.

Og apropos ting å finne på. Århus har også sitt eget tivoli, en vakker og spennende fornøyelsespark som heter Tivoli Friheden, en mindre versjon av den du finner i ­København. Har du barn, er dette stedet å dra.

EGET TIVOLI: Du må ikke til København for å oppleve et gammeldags tivoli. Friheden i Århus er attpåtil grønnere enn sitt motstykke. Foto: Visit Århus
EGET TIVOLI: Du må ikke til København for å oppleve et gammeldags tivoli. Friheden i Århus er attpåtil grønnere enn sitt motstykke. Foto: Visit Århus Vis mer


Århus må rett og slett oppleves. Det er en by som vokser på deg for hvert besøk, og til storby å være, virker den liten og ­forbausende intim.

For vår del er den rett og slett et utmerket alternativ til København.

LES OGSÅ: Derfor bør du feriere ved sjøen

5  gode grunner til å reise til Århus akkurat nå!

Sommerstemningen
Århus ligger ved fjorden med alt det innebærer av bademuligheter, og det er ikke smått. Dessuten er det strålende stemning på alle byens uteserveringer.

Latinerkvarteret
Kanskje ikke så utrolig likt Latinerkvarteret i Paris, men brosteinsbelagte smågater med kule butikker og koselige kafeer og restauranter gjør dette til Århus’ hyggeligste strøk.

ARoS
Byens stolte kunstmuseum med sin fantastiske regnbueinstallasjon på taket, gir deg et 360 graders ­perspektiv på hele byen – i alle farger.

Jægergårdsgade
Byens fremste matgate må oppleves. Her finner du blant annet gourmetrestauranten St. Pauls Apothek som serverer cocktails til maten i stedet for vin – og andre spennende steder og butikker.

Grøntområdene
Marselisskogen sør for sentrum er aldeles nydelig, og slottsparken til Marselis Slott er åpen hvis ikke ­kongefamilien bor der. Århus har også flere fine parker.

GODE MATOPPLEVELSER: Nyt deilig dansk mat i rolige omgivelser mellom sightseeing og shopping. Foto: Erik Valebrokk
GODE MATOPPLEVELSER: Nyt deilig dansk mat i rolige omgivelser mellom sightseeing og shopping. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Andre gode tips

Shoppingen du bør sjekke ut
Århus er en strålende by for glade jenter med åpen lommebok. Varehuset Magasin har en stor avdeling her som i København, og i den indre bykjernen finner du ellers «vanlig» shopping.

I Latinerkvarteret finner du derimot mange spennende butikker. Sophies Tøjhus har spennvidde fra Jean Paul Gaultier til Nørgaard, 2trinop og Designer Zoo har spennende dansk kunst- og interiørdesign, smykkedesigner Julie Sandlau har egen butikk her, og det samme gjelder Ilse Jacobsen.

Slik kommer du hit
De fleste norske besøkende kommer med ferge, og det er flere muligheter. Stena Line seiler fra Oslo til Frederikshavn, Color Line seiler fra Larvik eller Kristiansand til Hirtshals, og Fjordline seiler fra Kristiansand, Bergen, Stavanger og Langesund til Hirtshals.

Fra fergeanløpet er det ca. 2 timer å kjøre. Du kan også fly, enten til Billund eller Århus flyplass. SAS, Norwegian og SunAir/British Airways flyr Oslo–Billund, SunAir/BA flyr Oslo–Århus.

Her bor du
Radisson Blu (radissonblu.dk/hotel-­aarhus) ligger perfekt til ved siden av ARoS, fra ca. 1700 kr for dobbeltrom. Hotel Villa Provence (villaprovence.dk) er et lite og veldig koselig hotell i Latinerkvarteret, fra ca. 1500 kr for dobbeltrom. Hotel ­Guldsmeden (hotelguldsmeden.dk) ligger i utkanten av Latinerkvarteret, fra ca. 1000 kr for dobbeltrom.

Vil du bo ved fjorden, kan vi anbefale Helnan Marsalis (helnan.info) som ligger nydelig til, med Marsalisborg slott på andre siden av veien, fra ca. 1700 kr for dobbeltrom.

KK 29
KK 29 Vis mer

Her spiser du
SANS med Früd (sansmedfrud.dk) er en slags dansk tapasrestaurant med annerledes «deleretter». Kähler Spisesalon (­spisesalon.dk) har ifølge avisen Politiken Danmarks beste smørrebrød, og vi kan saktens være enig. Her får du klassikerne med en moderne vri, og det smaker aldeles nydelig!

St. Pauls Apothek (­stpaulsapothek.dk) i matgaten Jægerborgsgade serverer gourmetmat med cocktails i stedet for vin. Riktignok har restauranten noen få sorter vin for gjester som insisterer, men det er cocktails som er tingen her, og prisene er strengt tatt ganske hyggelige.
Mer info: visitaarhus.dk   

Les hele saken i KK 29, i salg fredag 18.juli

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer