Uren Hud

Ta knekken på megakvisen

Derfor får du store, underjordiske kviser, og slik blir du kvitt dem.

STOPP! Har du store, dype, verkende kviser, bør du absolutt vente til de har en solid, gul tupp før du klemmer på dem, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. Hun understreker at forebygging er den beste behandlingen, og da må du peele huden jevnlig. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
STOPP! Har du store, dype, verkende kviser, bør du absolutt vente til de har en solid, gul tupp før du klemmer på dem, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. Hun understreker at forebygging er den beste behandlingen, og da må du peele huden jevnlig. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ligger dypt, er vonde og vanskelige å komme til for å klemme ut. Ja, du har sannsynligvis opplevd å få en av disse enorme, underjordiske kvisene som aldri popper ordentlig ut, men blir liggende og verke rett under hudoverflaten, en eller flere ganger i løpet av livet.

– De varer lenger, gjør mer vondt, blir større og rødere enn andre kviser. De er rett og slett verre! sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor.

Betennelse dypt i huden

De dype kvisene dukker opp en gang innimellom, ofte på haken eller langs kjeven.

– Dette skjer når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet, forklarer Johansen.

Tette porer gjør at aknebakteriene trives godt, siden de ikke tåler oksygen, og formere seg raskt.

– Bakteriene «spiser» talg som produseres i talgkjertelen og skiller ut fettsyrer som virker irriterende på vevet i talgkanalen.

Dette fører til en inflammasjon, hvor hvite blodlegemer kommer til. Pusset som dannes er en blanding av hvite blodlegemer og væske.

Men selv om det er klart hva som skjer, er det ikke så lett å forklare hvorfor det skjer.– Noen merker at de kan komme i forbindelse med menstruasjonen, andre når de er stresset. Slurv med hudpleien kan også fremkalle urenheter, sier Johansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer