STOPP! Har du store, dype, verkende kviser, bør du absolutt vente til de har en solid, gul tupp før du klemmer på dem, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. Hun understreker at forebygging er den beste behandlingen, og da må du peele huden jevnlig. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
STOPP! Har du store, dype, verkende kviser, bør du absolutt vente til de har en solid, gul tupp før du klemmer på dem, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. Hun understreker at forebygging er den beste behandlingen, og da må du peele huden jevnlig. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer

Uren Hud

Ta knekken på megakvisen

Derfor får du store, underjordiske kviser, og slik blir du kvitt dem.

De ligger dypt, er vonde og vanskelige å komme til for å klemme ut. Ja, du har sannsynligvis opplevd å få en av disse enorme, underjordiske kvisene som aldri popper ordentlig ut, men blir liggende og verke rett under hudoverflaten, en eller flere ganger i løpet av livet.

EKSPERT: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– De varer lenger, gjør mer vondt, blir større og rødere enn andre kviser. De er rett og slett verre! sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor.

Betennelse dypt i huden

De dype kvisene dukker opp en gang innimellom, ofte på haken eller langs kjeven.

– Dette skjer når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet, forklarer Johansen.

Tette porer gjør at aknebakteriene trives godt, siden de ikke tåler oksygen, og formere seg raskt.

– Bakteriene «spiser» talg som produseres i talgkjertelen og skiller ut fettsyrer som virker irriterende på vevet i talgkanalen.

Dette fører til en inflammasjon, hvor hvite blodlegemer kommer til. Pusset som dannes er en blanding av hvite blodlegemer og væske.

IKKE KLEM: Får du en stor kvise, bør du ikke klemme - hvert fall ikke før den har fått et "gult" hode, som på bildet.  Foto: S.A.N. - Fotolia
IKKE KLEM: Får du en stor kvise, bør du ikke klemme - hvert fall ikke før den har fått et "gult" hode, som på bildet. Foto: S.A.N. - Fotolia Vis mer

Men selv om det er klart hva som skjer, er det ikke så lett å forklare hvorfor det skjer.

– Noen merker at de kan komme i forbindelse med menstruasjonen, andre når de er stresset. Slurv med hudpleien kan også fremkalle urenheter, sier Johansen.

Mange glemmer at de må være nøye med peelingen, særlig nå etter sommeren. Dette forhindrer at døde hudceller tetter igjen porene.

– Sol øker laget av døde hudceller, og vi trenger derfor peeling enda mer enn om vinteren.

LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

– Ikke klem!

Noen er også mer utsatt enn andre, og Kjersti Johansen forklarer at genetikk spiller en rolle her.

– Noen produserer mer talg i huden enn andre, noe som kan bidra til tette porer. Andre kan ha anlegg for tette porer på grunn av at døde hudceller hoper seg opp. En hudpleier vil kunne hjelpe deg med å finne grunnen til at nettopp du sliter med dette.

Når det kommer til de dypere kvisene, er det veldig viktig å ikke begynne å klemme på dem før de har en solid gul tupp, ifølge Johansen.

Klemmer man på en dyp, rød kvise, vil pusset kunne spre seg nedover i huden og føre til en verre inflammasjon.

Har kvisen først oppstått, er det altså best å bare la den være i fred. Du kan eventuelt legge på et produkt som inneholder betennelsesdempende salisylsyre.

– Salisylsyren fjerner døde hudceller slik at poren åpner seg litt og demper betennelsen slik at hevelsen og rødheten dempes, sier Johansen.

STORE KVISER: Store, underjordiske kviser dukker opp  når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet. Foto: olavs - Fotolia
STORE KVISER: Store, underjordiske kviser dukker opp når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet. Foto: olavs - Fotolia Vis mer

Hun understreker at det ikke er uvanlig at en slik kvise varer i én til to uker.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på kvisene

Best å forebygge

Som med så mye annet, er forebygging den beste måten å behandle disse kvisene, og for å forebygge er det altså peeling som gjelder.

– Pass på å bruke produkter som eksfolierer bort døde hudceller og som regulerer talgproduksjonen din hvis du har fet og blank hud, sier Johansen.

– Har du normal/tørr hud trenger du bare være ekstra nøye med eksfoliering.

Produkter med salisylsyre og vitamin A er veldig bra for å unngå at de dype kvisene kommer tilbake, forklarer hun.

LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden din

Kan være mer alvorlig

– Store, underjordiske kviser kan tolkes som to tilstander, presiserer Johansen.

Hun forklarer at det enten kan være bare en litt dypere kvise som dukker opp en gang i blant, ofte på haken eller langs kjeven – altså som beskrevet over – eller den type akne hvor man får flere dype og vonde knuter (noduler eller byller) under huden.

Dersom dine kviser er av den første sorten, altså akne med dype, vonde knuter, og du får flere av disse over tid, bør du oppsøke fastlegen din eller en hudlege og få riktig behandling, understreker Johansen.

– Dette for å unngå at tilstanden forverrer seg eller at du får arrdannelser.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!