ER DU EN KLEMMER? Visste du at du ved å klemme på kvisene, selv når de er modne, kan gi deg stygge arr og pigmentforandringer. Aller verst er det om du klemmer hardt med fingerneglene, men faktisk bør du unngå alle typer klemming av kviser. Foto: Alliance - Fotolia
ER DU EN KLEMMER? Visste du at du ved å klemme på kvisene, selv når de er modne, kan gi deg stygge arr og pigmentforandringer. Aller verst er det om du klemmer hardt med fingerneglene, men faktisk bør du unngå alle typer klemming av kviser. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Kviser

Ta knekken på modne, gule kviser

Du må «rulle» dem ut - ikke klemme!

Publisert

Kviser. Store, modne, sprekkeferdige kviser. Det er bare ikke til å unngå dem.

De dukker opp innimellom, uansett hvor mye man prøver å spise sunt, drikke nok vann, sove nok, rense huden og unngå ting man vet man reagerer på.

Selv om du bare har opplevd det én eneste gang (beklager, men vi antar at du ljuger om akkurat det, altså), vet du svært godt hvor umulig det er å holde fingrene unna.

Alt du vil er å skvise livskiten ut av den ekle, gule kvisa, uansett hvor mange ganger du har lest og hørt at du bør unngå akkurat dette for enhver pris.

Det er da ikke mulig å la den være i fred?

EKSPERT: Doktor Claudia Aguirre ved The International Dermal Institute. Foto: Privat
EKSPERT: Doktor Claudia Aguirre ved The International Dermal Institute. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Klem kviser som en proff

Ikke klem!

Doktor Claudia Aguirre ved The International Dermal Institute var nylig i Oslo for å lansere Dermalogicas nye serie for ungdomshud, Clear Start, og KK.no benyttet anledningen til å snakke med henne om kviser som oppstår også hos voksne.Vi ville gjerne vite hvordan man best mulig blir kvitt de modne kvisene som av og til dukker opp.

Aguirre begynner med å si det vi vet hun kommer til å si. Det alle eksperter sier:

– Prøv å unngå å klemme på dine egne kviser!

Men hvem i alle dager klarer å ikke gjøre det?

Aguirre nikker og ler gjenkjennende. Hun vet det, jo. Likevel anbefaler hun det ikke.

– Det krever selvkontroll. Mye selvkontroll, sier hun.

STOPP. Selv om kvisa er skikkelig moden, bør du helst unngå å klemme på den. Du kan faktisk gjør det verre!  Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press
STOPP. Selv om kvisa er skikkelig moden, bør du helst unngå å klemme på den. Du kan faktisk gjør det verre! Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press Vis mer

 

 

Ser du blod?

En av grunnene til at du ikke bør klemme på kvisene sånn helt uten videre, er at du kan skade huden og gi deg selv stygge arr.

Legen forklarer at de ved The International Derma Institute lærer sine hudpleiere følgende regel:

– Hvis du foretar en ekstraksjon og du ser blod, har du gått altfor dypt. Da kan du forårsake pigmentforandringer og arr.

LES OGSÅ: Kan du få kviser av stress?

 

 

 

 

 

 

 

Gjør heller dette

Om du virkelig ikke klarer å la kvisen være i fred, bør du i det minste vente til den er skikkelig, skikkelig moden.

Sørg for å ha helt rene hender. Vask dem ekstra godt og skrubb også med såpe under neglene.

– Ikke putt skitne fingernegler nær kvisen. Da blir alt bare verre, sier Aguirre.

For ekstra beskyttelse kan du også bruke litt mykt tørkepapir mellom fingrene og kvisa.

– Vent til kvisen har kommet helt til overflaten og gå under huden og prøv å rull den ut.

Med andre ord skal du ikke klemme den faktiske kvisa, men presse forsiktig på huden rundt for å få den delen av kvisa som ligger litt dypere til å komme ut.

– Ikke klyp, ikke bruk pinsett, ikke bruk negler! Ikke bryt hudoverflaten, sier hun.

Og hvis du ikke får ut noe av kvisen ved å kemme forsiktig på område rundt, bør du rett og slett stoppe. Det er som kjent ingen skam å snu. Huden din vil takke deg for det.

LES OGSÅ: Ikke klem på kvisen, uansett hvor gul den er

 

 

 

 

Hva med alkohol?

Et gammelt kjerringråd er å bruke ting som alkohol eller tannkrem til å tørke ut kvisa. Til det har doktor Aguirre følgende å si:

– Nei! Det er galskap! Ikke gjør det!

Hun forklarer at tannkrem faktisk pleide å ha en uttørkende ingrediens i seg, og at det nok er derfor dette ble et kjent tips i utgangspunktet. Denne ingrediensen er nå fjernet, så glem hele tipset.

– Hvis du har et hudproblem, finn et produkt som er skapt for å fikse det problemet. Ikke prøv disse hjemmelagde DIY-tingene. Du vil ikke få resultatet du er ute etter.

LES OGSÅ: Ikke bruk tannkrem på kviser

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer